Προκαλεί η Τουρκία με Navtex και Επίκτητο- Προς τη Βουλή η σύμβαση για τα Rafale

Η Αθήνα αναμένει την εκδήλωση πρόσκλησης από την Άγκυρα για τον επόμενο, 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών ενώ ακόμη μια φορά η Άγκυρα προκαλεί, αμφισβητώντας με Navtex την ελληνική αρμοδιότητα στα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Στον αντίποδα η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε διπλωματικό αλλά και αμυντικό επίπεδο με την υπογραφή μέσα στον Ιανουάριο της σύμβασης για τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Η σύμβαση για την προμήθεια των 18 Rafale έρχεται στην Βουλή στις 11 Ιανουαρίου. Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται στην Αθήνα και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

“Δουλεύουμε για την ειρήνη και εμπιστευόμαστε το Διεθνές Δίκαιο. Εφ’ όσον οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ευνοϊκή κατάληξη και η Τουρκία δεχθεί την υπογραφή συνυποσχετικού με το οποίο θα ορίζεται το εύρος της διαφοράς και η δεσμευτικότητα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου το ενδεχόμενο της Χάγης παραμένει ανοικτό”, τονίζει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. (Καθημερινή της Κυριακής)

Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνει ότι “η Κυβέρνηση με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ από τα 3.35 δις συνολικά το 2020 στα 5.44 δις για το 2021 επιστρέφοντας στα επίπεδα δαπανών της δεκαετίας 2000-2010″.(Παραπολιτικά)

Παράλληλα η Αθήνα στρέφει την διπλωματική προσοχή της στην ενίσχυση των υπερατλαντικών συμμαχιών. Ο Τζο Μπάιντεν με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ευχαριστεί για τις ευχές του επί τη αναλήψει των καθηκόντων του με επιστολή και ιδιόχειρο υστερόγραφο : “Προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί σας κατά τη δύσκολη αυτή στιγμή. Να είστε καλά. Χρειαζόμαστε την ηγεσία σας”.

“Η Ευρώπη ρητά λέει ότι θέλει η νέα διοίκηση Μπάιντεν να είναι συνδιαμορφωτής των εξελίξεων μέσα σε αυτό το πλαίσιο επανεκκίνησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Δύση”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 Δύο NAVTEX  την δεύτερη ημέρα του χρόνου

Την ίδια στιγμή ο Τ. Ερντογάν ενισχύει εσωτερικές αντιφάσεις υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις με στροφή στον Ισλαμισμό για το 2021.

Μάλιστα σε τηλε-ομιλία του έκανε αναφορά στον Έλληνα Στωικό φιλόσοφο Επίκτητο, που ακολουθούσε το Δόγμα «να έχεις υπομονή και αντοχή». («Ανέχου και απέχου»)

Εν όψει της σύγκλισης Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Ν. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στον Κυπριακό «Φιλελεύθερο» σημειώνει:

“Θα επαναλάβω ότι η άτυπη Πενταμερής θα πραγματοποιηθεί ύστερα από πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ. Εκείνο που εκ καθήκοντος θα πράξουμε είναι να καταθέσουμε με καθαρότητα τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς,  οι οποίες συμπίπτουν με τις εντολές  που έχει και ο ΓΓ.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος