Πρόγραμμα Ρομποτικής και STEAM FLL στο Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου

Tο STEAM και η Ρομποτική έχουν ήδη ενταχθεί στο πιλοτικό Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου. Μετά την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η οποία ξεκίνησε μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του Φιλεκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Eduact, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής σε όλες τις τάξεις του σχολείου, ενταγμένα στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

O διευθυντής του σχολείου, κύριος Αθανάσιος Κατσίμπελης, ανέφερε σχετικά:

«Η προηγούμενη μου εμπειρία, από την συμμετοχή μου με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής, είναι εξαιρετικά θετική. Είμαι χαρούμενος που το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου έχει ήδη εξοπλιστεί με σετ και κιτ ρομποτικής -που προσέφερε η Εduact σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας– και συγχαίρω τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, υπευθύνους των εργαστηρίων δεξιοτήτων, για τον ζήλο τους να επιμορφωθούν και να συμμετέχουν σε κάτι πρωτοπόρο.

Πρόγραμμα Ρομποτικής και STEAM FLL στο Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου
Φωτό: Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου

Οι μαθητές μας θα συνεργάζονται σε ομάδες για την κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός ρομπότ, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους με κατασκευές μακετών, για να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα του πραγματικού κόσμου. Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι μια συνεργασία του ΥΠΑΙΘ/ΙΕΠ με το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό – Eduact καθώς επίσης και με τον Οργανισμό για την Αναγνώριση της Επιστήμης και της Τεχνολογίας – FIRST.

Σκοπός είναι να αξιοποιηθεί η εξειδικευμένη γνώση των δύο τελευταίων στον τομέα της ρομποτικής, προς όφελος όλων των μαθητών και μαθητριών, καθώς και των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, και να δημιουργηθεί μία κοινότητα υποστήριξης – ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ανακάλυψης της γνώσης. Και το σημαντικότερο, που δεν πρέπει να ξεχνάμε εμείς οι εκπαιδευτικοί, είναι πως η δράση γίνεται από τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί είναι εμπνευστές και αρωγοί στην εμβληματική αυτή πρωτοβουλία», είπε ο κύριος Κατσίμπελης.

Με παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και τον χαιρετισμό της Υπουργού, Νίκης Κεραμέως, ξεκίνησε τη Δευτέρα το απόγευμα το πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης των  Εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η υπουργός, στην εισαγωγική της ομιλία, έκανε και ειδική αναφορά στα σχολεία από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Ηλεία, τα οποία έχουν επιλέξει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Ρομποτικής και STEAM FLL στο Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου
Φωτό: Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου

Εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων μπορούν να αναλάβουν την υλοποίηση του προγράμματος, εφόσον επιμορφωθούν και αποκτήσουν αυτοπεποίθηση για να ξεκινήσουν. Για την κατανόηση των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και του τρόπου υλοποίησης του προγράμματος προβλέπονται 10 ώρες σύγχρονης επιμόρφωσης. Ακόμη, προβλέπονται 6 ώρες επιμόρφωσης για τη χρήση του εξοπλισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής. Η διαδικασία γίνεται με διαδραστικό εργαστήριο και εξοπλισμό που υπάρχει στο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί, διαθέτοντας προσωπικό χρόνο τα απογεύματα, έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν με τον εξοπλισμό πριν ξεκινήσουν να υλοποιούν το πρόγραμμα στην τάξη. Επιπλέον, έχουν στη διάθεσή τους χρήσιμο υλικό και εγχειρίδια. Όλοι οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική πιστοποίηση.


Πηγή-φωτογραφίες: Πιλοτικό Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος