Προετοιμασίες για χαλάρωση των μέτρων στην Ευρώπη- Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στην Τουρκία (video)

Πιέσεις από την Κίνα να διαγράψει από την έκθεσή της τις κατηγορίες περί παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η έκθεση που αναμενόταν από τις 21 Απριλίου, τελικά δημοσιεύτηκε χτες το βράδυ “με κριτική σχεδόν ανύπαρκτη”. Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 195.313 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τα κρούσματα παγκοσμίως ανέρχονται σε 2.783.512.

ΠΟΥ: Να μην δοθούν διαβατήρια ανοσίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως αυτή τη στιγμή “δεν υπάρχουν στοιχεία” ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης από τον κορονοϊό. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε να μην δοθούν “διαβατήρια ανοσίας” ούτε “πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας” σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω πρακτική μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ενδέχεται να θεωρήσουν πως μπορούν να αψηφούν τις οδηγίες.

Με 1.258 νέους θανάτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν χθες το χαμηλότερο ημερήσιο θυμάτων τις τελευταίες σχεδόν τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε ως το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι ερευνητές καταδεικνύουν πως τα στελέχη του νέου κορονοϊού εισήλθαν αρχικά στην πολιτεία του από την Ευρώπη, όχι την Κίνα, και ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που επέβαλε ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόστηκαν πολύ αργά για να περιορίσουν την εξάπλωσή της πανδημίας.

Για «σαρκαστική» πρότασή του για την πιθανότητα χρήσης απολυμαντικών εντός του σώματος των ασθενών ως θεραπεία για την Covid-19 κάνει λόγο σήμερα ο ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του. «Έθεσα μια ερώτηση με σαρκαστικό τρόπο προς τους δημοσιογράφους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα. Όπως διευκρίνισε, δεν ενθαρρύνει τον κόσμο να καταναλώσει απολυμαντικά.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την ασθένεια ανέρχεται πλέον σε 51.017 ενώ μετά τις ΗΠΑ σε αριθμό κρουσμάτων ακολουθεί η Ισπανία με 219.764, η Ιταλία με 192.994, η Γαλλία με 159.495 και η Γερμανία όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 2.055 σε 152.438. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), διευκρίνισε ότι διαπιστώνεται για δεύτερη ημέρα μείωση του αριθμού τους έπειτα από τρεις ημέρες κατά τις οποίες καταγραφόταν αύξησή τους.

Όσον αφορά τη θνητότητα, μετά τις ΗΠΑ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ιταλία με 25.969 θανάτους, η Ισπανία με 22.524, η Γαλλία με 22.245 και η Μεγάλη Βρετανία με 19.506.

Μόλις 12 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού καταγράφηκαν χθες στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι 6 την προηγούμενη, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πλέον ανέρχεται σε 82.816. Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας Covid-19 παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.632.

Τουρκία: Ρεκόρ κρουσμάτων

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19 αυξήθηκαν κατά 3.122 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στην Τουρκία και άλλοι 109 άνθρωποι πέθαναν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Με βάση τον απολογισμό αυτόν, τα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 104.912 και οι θάνατοι στους 2.600. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Βέλγιο: Σταδιακή άρση των περιορισμών από τις 4/5/

Τα καταστήματα και τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά σταδιακά από τις 11 και τις 18 Μαΐου αντίστοιχα στο Βέλγιο, όπου τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ η πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές. Από τις 18 Μαίου προβλέπετι επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με δεκαμελή τμήματα.

Σε αυτήν τη χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων που μέχρι χθες οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 ανέρχονταν σε σχεδόν 6.700.

Βρετανία: Δοκιμές με πλάσμα αίματος

Η συλλογή πλάσματος μπορεί να αυξηθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο για να αποφέρει έως και 10.000 μονάδες πλάσματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) κάθε εδομάδα, ποσότητα που κρίνεται αρκετή για τη θεραπεία 5.000 ασθενών με Covid-19 κάθε εβδομάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας.
Παράλληλα με την κλινική αυτή δοκιμή που θα γίνει σε τυχαίο δείγμα σοβαρά νοσούντων, η βρετανική κυβέρνηση εντείνει το εθνικό πρόγραμμα για την συλλογή πλάσματος ώστε η θεραπεία αυτή να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρέως αν αποδειχθεί αποτελεσματική. Ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, ο οποίος είναι αναπληρωτής αρχίατρος, σημείωσε παράλληλα: “Η Βρετανία ηγείται των μεγαλύτερων δοκιμών παγκοσμίως για να βρεθεί μια θεραπεία για την Covid-19 με περισσότερους από 7.000 ανθρώπους να εμπλέκονται μέχρι στιγμής στην δοκιμή μιας σειράς φαρμάκων. Ελπίζουμε να προσθέσουμε το πλάσμα σε αυτόν τον κατάλογο σύντομα”.

Σοκ προκαλεί στη Βρετανία η ιστορία με δίδυμες νοσοκόμες που υπέκυψαν στον κορονοϊό με τρεις ημέρες διαφορά.

Σχεδόν 60 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Costa Atlantica

Σχεδόν 60 νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν μεταξύ των μελών του πληρώματος του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Atlantica, που βρίσκεται σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Ναγκασάκι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, μετέδωσαν σήμερα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης όλων των μελών του πληρώματος, με τα νέα αυτά κρούσματα ανέρχεται σε περίπου 150 ο συνολικός αριθμός αυτών που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στο πλοίο, μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο NHK, σημειώνοντας ότι πρόκειται δηλαδή για περίπου το ένα τέταρτο των 623 μελών του πληρώματος. Το κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται αγκυροβολημένο σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Ναγκασάκι από τον Φεβρουάριο για επισκευές και συντήρηση, καθώς η πανδημία ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του για επισκευές στην Κίνα.

Καναδάς: Μάσκες KN95 από την Κίνα δεν πληρούν τις προδιαγραφές

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι περίπου ένα εκατομμύριο μάσκες KN95 που εισήχθησαν από την Κίνα δεν πληρούν τις καναδικές προδιαγραφές και δεν μπορούν να διανεμηθούν σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Η δημόσια υπηρεσία υγείας του Καναδά «εντόπισε περίπου ένα εκατομμύριο μάσκες KN95 που δεν πληρούν τις προδιαγραφές» της κυβέρνησης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Οι μάσκες NK95 είναι κινεζικά μοντέλα παρόμοια με τα N95, που είναι ίδια αναφορικά με την προστασία με τα FFP2 που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη.

Διαδηλωτές στην μεθόριο Πολωνίας-Γερμανίας κατά της υποχρεωτικής καραντίνας

Περίπου 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πολωνική πλευρά των συνόρων και περίπου 100 στη γερμανική, ορισμένοι φορώντας μάσκες. Τις δύο ομάδες των διαδηλωτών χώριζε ένας μεταλλικός φράκτης που έχει τοποθετηθεί προσωρινά στη μέση της γέφυρας για να εμποδίζει τους ανθρώπους να διασχίζουν τα σύνορα.
“Αφήστε μας να δουλέψουμε, αφήστε μας πάμε σπίτι μας”, αναγραφόταν σε ένα πανό.

Η Πολωνία είναι μια από τις πρώτες χώρες μέλη της ΕΕ που έκλεισαν τα σύνορά τους λόγω του ξεσπάσματος της Covid-19.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας χαλάρωσε περαιτέρω στο μεταξύ τους περιορισμούς, ανακοινώνοντας το άνοιγμα των συνόρων για επαγγελματικά ταξίδια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την είσοδό τους στην Τσεχία, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλουν το αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο έλαβαν το νωρίτερο τέσσερις ημέρες πριν περάσουν τα σύνορα.

Στο μεταξύ, δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθεια του προέδρου της Νότιας Αφρικής, Σύριλ Ραμαφόσα να φορέσει την υφσμάτινη μάσκα, ενώ απήυθυνε διάγγελμα στον λαό αναφερόμενος μάλιστα στις μεγάλες αλλαγές που προκαλεί η πανδημία στην καθημερινότητα.

ΕΡΤ-Ρεπορτάζ-Ανταποκρίσεις: Κάλλη Λέκκα, Αλέξανδρος Μόρντουντακ, Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος