ΠOY: Στο Κέντρο ερευνών ζωικών ασθενειών της Γουχάν και στο «σημείο μηδέν» οι ερευνητές

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι έρευνες των 12 εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην κινεζική πόλη Γουχάν με συμμετοχή σε πολύωρες συναντήσεις με κινέζους επιστήμονες.

Οι εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν σήμερα ένα κέντρο ζωικών ασθενειών στην Γουχάν. Το μέλος της ομάδας Πίτερ Ντάστσακ είπε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι πρόκειται για μια «εξαιρετική εγκατάσταση» και ότι είχαν μια «πολύ ενημερωτική συνάντηση». Η ομάδα συναντήθηκε με υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για την υγεία των ζώων εκτροφής στην επαρχία Χουμπέι, επισκέφτηκε εργαστήρια και είχε μια εις βάθος συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις, ανέφερε ο ίδιος.

Παράλληλα η αποστολή είχε την δυνατότητα χθες να βρεθεί στην αγορά Χουανάν, που θεωρείται ως χώρος προέλευσης της πανδημίας του κορονοϊού. Οι εμπειρογνώμονες εισήλθαν σε αυτήν, σύμφωνα με κινεζικά δημοσιεύματα, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας και δεν απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων που κατέκλυσαν την πύλη εισόδου, ωστόσο μετά την επίσκεψη, ένας από τους εμπειρογνώμονες σήκωσε τον αντίχειρά του, όταν ρωτήθηκε από μακριά, αν οι ερευνητές ήταν ικανοποιημένοι.

Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν κοινοποιήσει πάντως το ακριβές πρόγραμμα του ερευνητικού έργου της διεθνούς αποστολής στη Γουχάν. Οι όποιες πληροφορίες παρέχονται κυρίως μέσω μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα από μέλη της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, που και αυτά είναι μάλλον πολύ γενικά και αόριστα. Μάλιστα μέλος της ομάδας έγραψε στο Twitter μετά από την επίσκεψη στην αγορά ότι αυτή ήταν «πολύ ενημερωτική και σημαντική για τις κοινές ομάδες εμπειρογνωμόνων Κίνας και Π.Ο.Υ, ώστε να κατανοήσουν την εξάπλωση της Covid 19», ενώ συμπλήρωσε πως είναι απίθανο η ομάδα να ανακαλύψει την ακριβή προέλευση του Covid 19 αλλά η επίσκεψη είναι ουσιαστικά ένα πολύ μεγάλο βήμα».

Οι περισσότεροι επιστήμονες εικάζουν ότι οι νυχτερίδες ήταν οι αρχικοί ξενιστές του κορονοϊού που μεταδόθηκε σε ανθρώπους στην αγορά του Χουάναν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιο ζώο χρησίμευσε ως ο λεγόμενος ενδιάμεσος ξενιστής κατά τη μετάδοση στον άνθρωπο. Επιπλέον στα πρώτα στάδια της πανδημίας, οι κινεζικές αρχές εντόπισαν κατά δήλωση τους και άλλα άγρια ​​ζωα που πωλούνταν στην αγορά ως πιθανή πηγή της επιδημίας, η οποία όμως επισήμως εμπορευόταν μόνο θαλασσινά, και φαίνεται πως στη συνέχεια αναγκάστηκε να περιορίσει δραστικά και να απαγορεύσει το εμπόριο εξωτικών ζώων κατ απαίτηση και διεθνών οργανισμών στην αγορά.

Το Πεκίνο αναδιπλώθηκε ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα διαδίδοντας μέσα από κινεζικά ΜΜΕ πως ο ιός προήλθε απο άλλες χώρες. Μάλιστα η κινεζική κρατική εφημερίδα «Global Times» έγραψε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να έχει φτάσει στο Γουχάν μέσω «κατεψυγμένων προϊόντων» .

Κρίσιμη αποστολή

Η πρώτη αποστολή του ΠΟΥ στο Γουχάν όμως είναι εξαιρετικά κρίσιμη, διότι θα μπορούσε να εντοπίσει πιθανές αποτυχίες και ευθύνες των κινεζικών αρχών στα πρώτα στάδια της πανδημίας. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους για τους οποίους όχι μόνο νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα συμμετέχουν στις έρευνες για την προέλευση της πανδημίας.

Οι ερευνητές είχαν πάντως την δυνατότητα το περασμένο Σάββατο να επισκεφθούν και μια έκθεση -κινεζική προπαγάνδα κατά πολλούς- με την οποία η Κίνα γιορτάζει το ξεπέρασμα της κρίσης της πανδημίας. Σε αυτήν εκτός από τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι αρχές υγείας του Γουχάν στην χαοτική πρώιμη φάση της επιδημίας, αποτυπώνεται και επαινείται ιδιαίτερα η ταχεία αντίδραση της ηγεσίας του Πεκίνο.

Π.Ο.Υ: Καμία χώρα ή υπηρεσία πληροφοριών δεν παρέδωσε αποδεικτικά στοιχεία της πανδημίας από την Κινα στον Οργανισμό 

Για «πρόοδο στις έρευνες» που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις ημέρες στην κινεζική Γουχάν για τον εντοπισμό του ξενιστή που προκάλεσε την πανδημία αλλά και δεδομένων της προέλευσης του κορονοιού έκανε λόγο σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων της Covid-19 του Π.Ο.Υ Δρ. Μάικ Ράιαν, οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς αποστολής συνεχίζουν τις επισκέψεις στους χώρους, όπου πιθανότατα ξέσπασε η πανδημία, ενώ πραγματοποιούν πολύωρες συζητήσεις και συσκέψεις με τους υπευθύνους νοσοκομείων και άλλων δομών, ώστε να συγκεντρώσουν όλο και περισσότερα στοιχεία.

Παρομοίασε μάλιστα την έρευνα στην Γουχάν με εκείνη που διεξάγει ένας  αστυνομικός ντετέκτιβ, που κάθε φορά που ρωτά ενδέχεται να λαμβάνει διαφορετικές απαντήσεις, ωστόσο «αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός», όπως εξήγησε ο ίδιος, «ότι οι ερωτήσεις δεν έχει τεθεί κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να δίδεται η κατάλληλη απάντηση και όχι επειδή αποκρύπτονται πληροφορίες».

«Η μεγάλη επιτυχία της διεθνούς αποστολής συνίσταται στο γεγονός, ότι η διεθνής κοινότητα 194 κρατών κατόρθωσε να έχει στην Κίνα εμπειρογνώμονες που έχουν την δυνατότητα να ερευνήσουν, να ρωτήσουν και να συλλέξουν στοιχεία», σημείωσε ο Μάικ Ράιαν και συμπλήρωσε λέγοντας πως η επιτυχία μιας αποστολής «δεν μετριέται απαραίτητα με την αναγκαιότητα εύρεσης μιας πηγής στην πρώτη αποστολή. Ο στόχος είναι να μάθουμε περισσότερα για την προέλευση και να αξιολογήσουμε ποιες περαιτέρω μελέτες μπορεί να είναι απαραίτητες».

Οι μυστικές υπηρεσίες 

Όσον αφορά τις φήμες που θέλουν να μην αναγνωρίζεται η έκθεση των ερευνητών καθώς έχει δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση πως ακόμη και μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν διαφορετικά στοιχεία και απαντήσεις, ο Μαικ Ράιαν δήλωσε καταρχήν κατηγορηματικά, πως καμία χώρα και καμία υπηρεσία πληροφοριών, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν παρείχε οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο στον Π.Ο.Υ, το οποίο θα μπορούσε να εξεταστεί και ζήτησε οποιοσδήποτε έχει τέτοιο να το στείλει. «Εμείς βρισκόμαστε επιτόπου και ερευνούμε, εμείς μαζεύουμε τα στοιχεία, εμείς ψάχνουμε για απαντήσεις. Αν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ βάλτε την στο τραπέζι» σημείωσε.  «Δεν μπορούμε όμως» συμπλήρωσε, «να απορρίπτουμε εκ των προτέρων ένα πόρισμα, το οποίο δεν έχει ακόμη συνταχθεί, πολύ δε περισσότερο διαβαστεί» και διερωτήθηκε ποιος τελικά φέρεται υπεύθυνα.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος