“Ποτάμι” διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο – Δίκαιη παγκοσμιοποίηση ζητά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ (video)

Ογκώδεις και επεισοδιακές διαδηλώσεις συγκλονίζουν πολλές χώρες, κυρίως της Λατινικής Αμερικής, αλλά όχι μόνο εκεί. Είναι τέτοια η κατάσταση, που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις να αφουγκραστούν το λαϊκό αίσθημα.

Aπό άκρη σε άκρη ο πλανήτης φλέγεται. Οργισμένοι πολίτες διαδηλώνουν με ένα κοινό σύνθημα “την Αλλαγή”.

“Καλώ τους ηγέτες να ακούσουν τους απλούς ανθρώπους και τα πραγματικά προβλήματα τους. Ο κόσμος χρειάζεται δράση και φιλοδοξία ώστε να υπάρξει μία δίκαιη παγκοσμιοποίηση με κοινωνική συνοχή”, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Περισσότεροι από διακόσιοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο Ιράκ, μέσα στον Οκτώβριο. Άνεργοι νέοι που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον είναι τα θύματα των αιματηρών συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έκαναν χρήση αληθινών πυρών.

Η επιβολή φόρου στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο Λίβανο, το οποίο βρίσκεται στη δίνη σοβαρής οικονομικής κρίσης. Οι διαδηλωτές ζητούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης Χαρίρι, έχουν όμως απέναντί τους εκτός από τους αστυνομικούς, τους υποστηρικτές της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η πτώση του Προέδρου Μπουτεφλίκα τον περασμένο Απρίλιο δεν έφερε τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσε ο λαός της Αλγερίας. Ο κόσμος απορρίπτει τις εκλογές αφού τις θεωρεί μία κακοστημένη φάρσα για την διατήρηση του αντιδημοκρατικού καθεστώς.

Με αίμα βάφτηκαν και οι κινητοποιήσεις στην Χιλή, μετά την απόφαση του Προέδρου Πινιέρα να κατεβάσει τον στρατό στις πόλεις για πρώτη φορά μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας. Οι πολίτες εξεγείρονται καταγγέλλοντας τις κοινωνικές ανισότητες και το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

Η νίκη του Έβο Μοράλες από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βολιβίας προκάλεσε εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του που καταγγέλλουν νοθεία.

Δεκάδες νεκροί και στην Αιθιοπία. Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους και αποκαλούν δικτάτορα τον βραβευμένο με Νομπέλ Ειρήνης Πρόεδρο Αμπι Άχμεντ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν εθνοτικές συγκρούσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Α. Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος