«Ποσειδώνια 2026»: Η ελληνόκτητη ναυτιλία πρέπει να διαφυλαχθεί ως εθνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Η ελληνόκτητη ναυτιλία αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο, που πρέπει να διαφυλαχθεί, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας τη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια 2026».

«Ειδικά σε μία συγκυρία που αναδεικνύει έντονα όσο ποτέ τη στρατηγική και γεωπολιτική του σημασία» συνέχισε, η ναυτιλία είναι «ένας συντελεστής ισχύος που συνδέεται με την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία και της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθιστώντας τη χώρα εμπορικό παίκτη με κομβικό ρόλο διεθνώς».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ναυτιλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Ελλάδα διεκδικεί την επιστροφή στο προηγούμενο status quo των Στενών του Ορμούζ, να μην υπάρξουν διόδια και τα Στενά να παραμείνουν διάδρομος ελεύθερης ναυσιπλοίας».

Όπως επισήμανε, «η Ελλάδα το θέμα θα το θέτει σε κάθε διπλωματική μας επαφή και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχουμε ξανά την προεδρία τον Οκτώβριο».

Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση και στη στήριξη των ελληνικών ναυπηγείων. «Σε εθνικό επίπεδο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να είναι υπερήφανη για την αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων. Εκεί όπου συντηρούνται τα σκαριά της ναυτιλίας κατασκευάζονται και μπλοκ για τις πολεμικές μας φρεγάτες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, ευχαρίστηκε τον κ. Μητσοτάκη επειδή αναγνωρίζει έμπρακτα τη ναυτιλία των Ελλήνων ως εθνικό κεφάλαιο τόσο στην οικονομική, όσο και στην ανθρωπιστική του διάσταση αλλά και ως παγκόσμιο γεωπολιτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας.

Τα «Ποσειδώνια 2026» θα διαρκέσουν έως τις 5 Ιουνίου, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, με τη συμμετοχή 2.000 εκθετών από 83 χώρες με βασικά θέματα την ασφάλεια, τα καύσιμα και την ψηφιακή μετάβαση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος