Πολύτιμα «ξεχασμένα» έργα του Χοκουσάι απέκτησε το Βρετανικό Μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου απέκτησε 103 «ξεχασμένα» έργα του Ιάπωνα χαράκτη και ζωγράφου Κατσουσίκα Χοκουσάι (Katsushika Hokusai/1760-1849). Τα μικρών διαστάσεων έργα –που φιλοτεχνήθηκαν το 1829 για την εικονογράφηση του βιβλίου με τίτλο «Μεγάλο Εικονογραφημένο Βιβλίο των Πάντων», το οποίο τελικά δεν εκδόθηκε- έμειναν μακριά από το φως της δημοσιότητας για περισσότερα από 70 χρόνια.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, τα μικρά αριστουργήματα του Χοκουσάι είχε αρχικά στην κατοχή του ο Γάλλος συλλέκτης έργων τέχνης και κοσμηματοποιός της αρ νουβό, Henri Vever, ο οποίος πέθανε το 1943. Το 1948 τα έργα πουλήθηκαν σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στην ίδια πόλη όπου «επανεμφανίστηκαν» και πέρσι. Τα χρόνια που πέρασαν πιστεύεται ότι τα πολύτιμα σχέδια αποτελούσαν μέρος μιας γαλλικής συλλογής έργων τέχνης, η ύπαρξη της οποίας ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό. Το σύνολο των έργων, φιλοτεχνημένων με μελάνι, δημοπρατήθηκε τον περσινό Ιούνιο στην «πόλη του φωτός», στην τιμή των 136,500 €. Το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε τον εν λόγω καλλιτεχνικό «θησαυρό» χάρη σε χρηματοδότηση του οργανισμού Art Fund και με τη βοήθεια κληροδοτήματος.

Πολύτιμα «ξεχασμένα» έργα του Χοκουσάι απέκτησε το Βρετανικό Μουσείο
Φωτό: britishmuseum.org

Με την απόκτηση των «ξεχασμένων» έργων του Χοκουσάι, το Βρετανικό Μουσείο έχει πλέον στην κατοχή του περισσότερα από 1.000 έργα (ζωγραφική, γκραβούρες, σκίτσα κ.α.) του κορυφαίου Ιάπωνα καλλιτέχνη της ukiyo-e . «Αυτή η απόκτηση αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο για τη συλλογή των έργων του Χοκουσάι που συνεχίστηκε για περισσότερα από 150 χρόνια», ανέφερε  ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Hartwig Fischer. Σημειώνεται ότι το μουσείο έχει επίσης στην κατοχή του μια εκδοχή του έργου «το Μεγάλο Κύμα» (1831), της δημοφιλέστερης ίσως δημιουργίας του Χοκουσάι. Στη συλλογή με τα 103, προσφάτως αποκτημένα, έργα του ιδίου κυριαρχούν θέματα τα οποία σχετίζονται με την αρχαία Κίνα, την Ινδία, τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ασία, με απεικονίσεις ζώων, φυτών, τοπίων, φυσικών φαινομένων κλπ.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει τα επίμαχα σχέδια στην ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου. Η παρουσίασή τους σε έκθεση (στο μουσείο) προγραμματίζεται για του χρόνου. Ό λόγος για τον οποίο τα συγκεκριμένα έργα δεν παρουσιάστηκαν ποτέ, ως τώρα, δημοσίως παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, αυτές οι πολύτιμες δημιουργίες αποτελούν απόδειξη ότι -την εποχή που τις φιλοτέχνησε- ο Ιάπωνας καλλιτέχνης εισέρχονταν σε μια νέα δημιουργική περίοδο της ζωής του,  που θα τον οδηγούσε σύντομα στην έμπνευση της περίφημης σειράς έργων, με τίτλο «Τριάντα έξι Θέες του Βουνού Φούτζι» (1831-1833).


Πηγές: heartnewspaper.com/ artnews.com

Φωτογραφίες: britishmuseum.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος