Πολωνία-Λευκορωσία: Δεκάδες μετανάστες πέρασαν τα σύνορα- Οι περισσότεροι οδηγήθηκαν πίσω στη Λευκορωσία

Δύο μεγάλες ομάδες μεταναστών πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας, μετέδωσε αργά το βράδυ το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Η χώρα ανακοίνωσε σήμερα πως προχώρησε σε περισσότερες από 50 συλλήψεις μεταναστών που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην επικράτεια της.

Δεκάδες μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τμήματα των φρακτών στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβέζα, εξήγησε το πρακτορείο, επικαλούμενο ρεπορτάζ του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Μπιαλίστοκ.

Ο ραδιοσταθμός μετέδωσε δηλώσεις μιας εκπροσώπου της πολωνικής συνοριοφυλακής σύμφωνα με την οποία αρκετοί μετανάστες οδηγήθηκαν πίσω στη λευκορωσική επικράτεια, όμως άλλοι μπόρεσαν να διαφύγουν. Οι πολωνικές  αρχές συνεχίζουν την αναζήτηση τους.

Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερα από 50 ανθρώπους κοντά στην Μπιαλοβιέζα, αφού διέσχισαν παράνομα τα σύνορα, δήλωσε ο Τόμας Κρούπα, εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας.

«Δεν ήταν μια ήρεμη νύκτα. Στην πραγματικότητα υπήρξαν πολλές απόπειρες παραβίασης των πολωνικών συνόρων. Απ’ ό,τι άκουσα , σταματήσαμε όλους αυτούς που παραβίασαν», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ στον ραδιοσταθμό PR1, προσθέτοντας ότι 15.000 στρατιώτες βρίσκονταν ήδη στα σύνορα.

Οι αρχές της Λευκορωσίας κατηγόρησαν την Πολωνία ότι κακοποίησε τέσσερις μετανάστες στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Πολωνία-Λευκορωσία: Δεκάδες μετανάστες πέρασαν τα σύνορα- Οι περισσότεροι οδηγήθηκαν πίσω στη Λευκορωσία
(State Border Committee of the Republic of Belarus via AP)

“Είδαμε τα πολλά τραύματα στα σώματα των μεταναστών, οι πολωνικές δυνάμεις της τάξης τους συμπεριφέρθηκαν βίαια και τους έδιωξαν από το συρματόπλεγμα που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λευκορωσία”, ανακοίνωσε η λευκορωσική υπηρεσία φύλαξης συνόρων”.

Η Πολωνία αρνείται να επιτρέψει την είσοδό τους στην επικράτειά της και ανέπτυξε εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες στα σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες. Έχει επίσης ανεγείρει φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα για να εμποδίζονται οι διελεύσεις.

Η Πολωνία και η Λευκορωσία ανακοίνωσαν χθες ότι 3.000 με 4.000 μετανάστες, κυρίως Κούρδοι από τη Μέση Ανατολή, βρίσκονται σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό στα σύνορα, απέναντι από το χωριό Κουζνίτσα και διαβιούν υπό συνθήκες μεγάλου ψύχους και με ελάχιστα τρόφιμα.

Πολωνία-Λευκορωσία: Δεκάδες μετανάστες πέρασαν τα σύνορα- Οι περισσότεροι οδηγήθηκαν πίσω στη Λευκορωσία
(State Border Committee of the Republic of Belarus via AP)

Την ανησυχία τους εκφράζουν τα Ηνωμένα Έθνη και ζητούν από τις δύο πλευρές να μεταχειριστούν ανθρώπινα τους μετανάστες.

Σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρόκειται να μεταβεί στη Βαρσοβία για να συζητήσει “την κρίση στα σύνορα της ΕΕ”.

Νωρίτερα η ΕΕ χαρακτήρισε τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο «γκάνκστερ» και προανήγγειλε νέες κυρώσεις εναντίον του Μινσκ. Για “εμπορία μεταναστών” κάνει λόγο η Γερμανία. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λιθουανία στα σύνορα και σε καταυλισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί επί μήνες τον πρόεδρο Λουκασένκο πως δημιουργεί κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες και κατόπιν στέλνοντάς τους στην Ευρώπη αποπειρώμενος έτσι να εκδικηθεί για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνησή του, εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020. Ετοιμάζεται μάλιστα να επιβάλει νέες κυρώσεις στην κυβέρνηση στο Μινσκ, στον δημόσιο λευκορωσικό αερομεταφορέα Belavia και σε τρίτα κράτη και αεροπορικές εταιρείες που θεωρεί πως εμπλέκονται.

Η Γερμανία,  κατηγορεί τον Λουκασένκο ότι εκμεταλλεύεται τους μετανάστες στέλνοντάς τους στα σύνορα με την Πολωνία, ζήτησε να επιβληθούν στη Λευκορωσία νέες κυρώσεις από την ΕΕ.

“Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όλους όσοι συμμετέχουν στη στοχευμένη εμπορία μεταναστών”, ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε ανακοίνωση του.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατηγόρησε χθες, Τρίτη, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι ο “εγκέφαλος” πίσω από το κύμα μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία, προειδοποιώντας ότι αυτή η “υβριδική” επίθεση κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ. Ο Λουκασένκο είναι ο “εκτελεστής” και “ιθύνων νους” είναι ο Ρώσος πρόεδρος. Δείχνει την αποφασιστικότητά του να επιβάλει το στόχο του να ξανακτίσει μια Ρωσική Αυτοκρατορία, είπε.

Η Ρωσία απαντά πως οι ισχυρισμοί της Πολωνίας ξεπερνούν κάθε όριο. Η  εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως τα όσα ακούγονται από τη Βαρσοβία, μας αφήνουν έκπληκτους. Κατά τη γνώμη μου ξεπερνούν κάθε πιθανό όριο ευπρέπειας και κοινής λογικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι, ζήτησε να υπάρξει «κοινή αντίδραση» με τη Μόσχα,  στη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του,  ενόψει, όπως είπε, μιας πέμπτης σειράς κυρώσεων, για την οποία ήδη ομιλούν στη Δύση, το πρόσχημα που χρησιμοποιείται αυτή τη φορά είναι η μεταναστευτική κρίση η οποία έχει προκληθεί από την ΕΕ και τα μέλη της που συνορεύουν με τη Λευκορωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος