Brexit:Αίτημα νέας αναβολής από Μέι-Αποδοχή Κόρμπιν-Απογοήτευση Τζόνσον- Αντιδράσεις ΕΕ (video)

Πολιτικό χάος στη Βρετανία προκαλεί το Brexit. Νέα αναβολή στο Brexit προτίθεται να ζητήσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε η ίδια μετά τη μαραθώνια, επτάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.”Μπορούμε και πρέπει να βρούμε μια συμβιβαστική λύση”, τόνισε η Μέι, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο μέχρι τις 22 Μαΐου, δηλαδή την παραμονή των ευρωεκλογών. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε συνομιλίες ώστε “να προσπαθήσουμε να βρούμε από κοινού μια λύση” για να την προτείνουν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Την πρόταση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για μία συνάντηση στην οποία θα αναζητήσουν μία κοινά αποδεκτή λύση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ με μία συμφωνία, αποδέχεται ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η παράταση θα πρέπει να είναι «όσο το δυνατόν συντομότερη» και να λήξει μόλις επιτευχθεί μία συμφωνία, ενώ οποιοδήποτε σχέδιο που θα συμφωνήσουν από κοινού με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, θα τεθεί προς έγκριση από το κοινοβούλιο, με την προοπτική να μεταφερθεί στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους για μία κοινή προσέγγιση, τότε μία σειρά επιλογών για την μελλοντική σχέση θα τεθεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση, και η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του σώματος, αλλά μόνο εάν κάνει το ίδιο και το κόμμα των Εργατικών.

Σε δήλωσή του ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι «θα συναντήσουμε την πρωθυπουργό. Αναγνωρίζουμε ότι έκανε μία κίνηση, αναγνωρίζω την ευθύνη μου να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που υποστήριξαν τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές και τους ανθρώπους που δεν το υποστήριξαν, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλουν βεβαιότητα και ασφάλεια για το μέλλον τους και αυτή είναι η βάση στην οποία θα συναντηθούμε μαζί της και θα συζητήσουμε».

Αντιδράσεις της ΕΕ

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι “μολονότι δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο τέλος, ας κάνουμε υπομονή”.

υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Βρτανίας Τερέζα Μέι ότι θα ζητήσει νέα αναβολή στο Brexit.

“Μπαίνω στον πειρασμό να πω, ενημερώστε μας αν αλλάξει κάτι”, σχολίασε ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας. “Τρία χρόνια μετά την απόφασή τους, οι Βρετανοί πρέπει να παρουσιάσουν μια σαφή γραμμή επειδή σε διαφορετική περίπτωση, δυστυχώς, τις επόμενες ημέρες θα συμβεί ένα σκληρό Brexit”, πρόσθεσε.

Ο Μάας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το αίτημα της Βρετανίας για νέα αναβολή, όμως προέτρεψε το Λονδίνο να κινηθεί ταχέως: “Είναι περασμένα μεσάνυχτα, θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και στο Λονδίνο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και υπέρμαχος του Brexit, δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να καθυστερήσει την αποχώρηση και να ξεκινήσει συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα θα παραδώσει την εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τώρα φαίνεται πάρα πολύ πιθανό η βρετανική εμπορική πολιτική και οι νομοθετικές εξουσίες να παραδοθούν στις Βρυξέλλες – χωρίς να έχει λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε στο Twitter.

«Όπως έχουν τα πράγματα, είμαστε τώρα αντιμέτωποι με τη γελοία πιθανότητα να αναγκαστούμε να συμμετάσχουμε στις ευρωεκλογές, τρία χρόνια αφού φύγαμε από την ΕΕ και έχοντας συμφωνήσει σε όρους αποχώρησης που δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά που υποσχεθήκαμε στον λαό όταν ψήφισαν» υπέρ του Brexit στο δημoψήφισμα, πρόσθεσε.

Μιλώντας στο Sky News εξάλλου, ο Τζόνσον είπε ότι το Brexit έχει πλέον γίνει «μαλακό σε σημείο διάλυσης» και δήλωσε βαθύτατα απογοητευμένος από τις αποφάσεις της Μέι. Η χώρα είναι πιθανόν να παραμείνει σε μια τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε.

«Νομίζω ότι είναι πολύ απογοητευτικό που η διαδικασία του Brexit έχει τώρα ανατεθεί στον Τζέρεμι Κόρμπιν και το Εργατικό κόμμα και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα σχεδόν σίγουρα, αν περάσει η άποψη του Κόρμπιν, θα είναι να παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση», είπε.

Όπως μεταδίδουν Βρετανοί δημοσιογράφοι, μετά και το πολύωρο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, η Τερέζα Μέι σκέφτεται να υποβάλει για τέταρτη φορά τη συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, ωστόσο, συναντά εμπόδια από τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος της ζητά να συμπεριλάβει σημαντικές αλλαγές σε αυτήν.

Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου επιβεβαίωσε ότι θα επέτρεπε την συζήτηση και έγκριση, ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα, του νομοσχεδίου της Ιβέτ Κούπερ, που αποκλείει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεσμεύοντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του άρθρου 50.

Ο Μπέρκοου έκρινε ότι δεν αποτελεί «παράβαση» να διεξαχθούν όλα τα στάδια του νομοσχεδίου την Πέμπτη -ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα χρειάζονταν πιθανόν κάποιοι μήνες- εξαιτίας του επείγοντος χαρακτήρια του θέματος, αφού προβλέπεται έξοδος της χώρας την επόμενη Παρασκευή.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να μην αφήσει χρόνο στην Τερέζα Μέι να επιχειρήσει να προγραμματίσει μία τέταρτη ψηφοφορία για την συμφωνία της, όπως ακούγεται ότι ίσως επιχειρούσε αύριο ή την Πέμπτη, εάν και πάλι καταλάβουν τον προγραμματισμό του κοινοβουλίου οι βουλευτές για να ψηφίσουν πάνω στο νομοσχέδιο της Ιβέτ Κούπερ.

Προσπάθεια για έξοδο με συμφωνία

Τη νέα διακομματική προσπάθεια, που έχει στόχο να σταματήσει μία έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, επιχειρεί να προωθήσει ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τον βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν (που είχε πετύχει τη διεξαγωγή των ενδεικτικών ψηφοφοριών), των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ και Νικ Μπολς, ο οποίος παραιτήθηκε χθες και είναι πλέον ανεξάρτητος.

Αυτή τη φορά εξετάζουν την πιθανότητα να καταθέσουν στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που θα αποκλείει την έξοδο χωρίς συμφωνία και θα δεσμεύει την κυβέρνηση να εκτελέσει αυτή την πρόταση, ζητώντας μία παράταση του άρθρου 50. Εάν γίνει δεκτή η πρόταση για συζήτηση στο κοινοβούλιο, τότε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη.

«Βρισκόμαστε σε μία πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση με σοβαρό τον κίνδυνο μίας μη συμφωνίας σε δέκα μέρες. Η πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να εμποδίσει κάτι τέτοιο. Πρέπει να βρει ένα σχέδιο και να πει πόση παράταση πιστεύει ότι χρειάζεται μέχρι να διευθετηθεί το θέμα. Αν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει επειγόντως, τότε είναι ευθύνη του κοινοβουλίου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Ιβέτ Κούπερ.

Από την πλευρά του ο Όλιβερ Λέτουιν δήλωσε ότι «είναι η τελευταία προσπάθεια για να εμποδίσουμε τη χώρα να εκτεθεί στους κινδύνους από μία έξοδο χωρίς συμφωνία. Κατανοούμε ότι αυτό είναι δύσκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».

Μακρόν: Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι «όμηρος» της βρετανικής κρίσης

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η εύρυθμη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κοινής αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι διαρκώς όμηρος της επίλυσης μιας πολιτικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ.

Ελλείψει παρουσίασης ενός «αξιόπιστου εναλλακτικού σχεδίου έως τις 10 Απριλίου», τα Λονδίνο «θα έχει επιλέξει το ίδιο ντε φάκτο να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μία εβδομάδα πριν από το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις 10 Απριλίου, ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε πως η Γαλλία και η Ευρώπη «δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ, ό,τι κι αν συμβεί, την Ιρλανδία και τους Ιρλανδούς», υπογραμμίζοντας «πόσο μεγάλη είναι η δυσκολία που θέτει για την Ιρλανδία» ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «η απόρριψη τρεις φορές της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων καθώς και η απόρριψη σε αυτό το στάδιο κάθε εναλλακτικού σχεδίου μας θέτουν στον δρόμο μας εξόδου χωρίς συμφωνία».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος