Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο κενό οι εκκλήσεις για «παύση»με αφορμή το Ορθόδοξο Πάσχα

«Η Ρωσία θέλει να καταλάβει κι άλλες χώρες» προειδοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, στον  απόηχο της παραδοχής Ρώσου στρατηγού ότι το σχέδιο της Μόσχας είναι να φτάσει «έως τη Μολδαβία».

«Ο εχθρός προσπαθεί να πνίξει την τελική αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης στην περιοχή Αζόβσταλ», ανακοίνωσε στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Ολεξίι Αρέστοβιτς. Σύμφωνα πάντως με τις ουκρανικές αρχές θα ανοίξει διάδρομος εντός της ημέρας για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους σε όλο το ουκρανικό ανατολικό μέτωπο, ειδικότερα στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου κατέλαβαν μία μεγάλη αποθήκη όπλων σύμφωνα με τη Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 και κατέστρεψαν τρία ελικόπτερα MI-8 σε αεροδρόμιο στην περιοχή του Χαρκόβου. Για καταρρίψεις ρωσικών ελικοπτέρων, μιλούν ωστόσο ουκρανικές πηγές.

Ως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή των τελευταίων αιώνων, «που θα αποκαλύψει τρομερές φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον ‘Αντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον.

Ουκρανικές πηγές δίνουν στο μεταξύ στη δημοσιότητα βίντεο «από νοσοκομείο που δέχτηκε βομβαρδισμό στο Λουχάνσκ να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Ουκρανικές πηγές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται να δείχνει νοσοκομείο στο Λουχάνσκ να έχει παραδοθεί στις φλόγες μετά από ρωσική επίθεση.

H Yπερδνειστερία στα πολεμικά σχέδια της Ρωσίας

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε στο Reuters ότι η Ρωσία είναι πιθανό να εντείνει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία και κατά μήκος της νότιας ακτής, χαρακτηρίζοντας ως  καθοριστικές για τον πόλεμο τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η Μολδαβία στο μεταξύ ζητά εξηγήσεις χαρακτηρίζοντας  «βαθιά ανησυχητικά», τα σχόλια του Ρώσου στρατηγού Ροσάμ Μινεκάεφ που αναφέρθηκε στην προσδοκία της Μόσχας να ελέγχει χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, με επίμαχη φράση ότι η Μόσχα θα έχει έτσι πρόσβαση και στηνα αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, που συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία.

Η Ουκρανία τόνισε ότι τα σχόλια του ρώσου στρατηγού αποκάλυψαν ότι οι προηγούμενοι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι δεν έχει εδαφικές φιλοδοξίες ήταν ψευδείς.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ρωσική εισβολή, έχει μέχρι στιγμής καταστρέψει έως και το 30% των υποδομών στην Ουκρανία, με το κόστος των ζημιών να ανέρχεται σε περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να δημιουργήσει  διεθνές ταμείο για την ανοικοδόμηση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει να χρησιμοποιηθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχει παγώσει η Δύση και των αποθεματικών της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη Μόσχα μεταβαίνει την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες για να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την Πέμπτη στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως οι σύμμαχοι παραδίδουν εντέλει τα όπλα, τα οποία ζήτησε το Κίεβο, προσθέτοντας πως τα όπλα θα βοηθήσουν στο να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν σημείωσαν σημαντικά κέρδη τις τελευταίες 24 ώρες, παρά την αυξημένη δραστηριότητά τους, ενώ οι αντεπιθέσεις των Ουκρανών συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τις προσπάθειές τους, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Παρά το ότι η Ρωσία ισχυρίζεται πως κατέκτησε τη Μαριούπολη, οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζουν να καταστρέφουν τις προσπάθειες της Μόσχας να καταλάβει την πόλη, δυσχεραίνοντας την πρόοδο τους στην περιοχή του Ντονμπάς, ανέφερε σε ανάρτησή του το υπουργείο Άμυνας.

Οι εναέριες και θαλάσσιες δυνάμεις της Ρωσίας δεν έχουν πάρει τον έλεγχο ούτε στον αέρα, ούτε στη θάλασσα, λόγω της αποτελεσματικότητας της αντιαεροπορικής και θαλάσσιας άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος