Ποιοι είναι και τι θέλουν οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας

Στις κάλπες προσέρχονται  από το πρωί της Κυριακής οι ψηφοφόροι στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία κι εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας όσον αφορά την έκβασή τους στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου, καθώς αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία δεν είχε φανεί ποτέ πριν να βρίσκεται τόσο κοντά στη νίκη.

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας
Eπικρίσεις δέχεται ο Εμανουέλ Μακρόν γιατί Μακρόν, ο οποίος εισήλθε αργά στην προεκλογική εκστρατεία. (AP Photo/Jeremias Gonzalez)

Συνολικά 48,7 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται σήμερα να επιλέξουν ανάμεσα σε 12 υποψηφίους στον πρώτο γύρο, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που σημαδεύτηκε αρχικά από την πανδημία της COVID-19 και στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επισκίασε εν μέρει τη δημόσια συζήτηση. Ας δούμε ποιοι είναι και τι θέλουν οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας:

Ο Εμανουέλ Μακρόν ειναι 44 ετών, απόφοιτος της γαλλικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητής οικονομικών στο Δημόσιο και υπήρξε φίλα προσκείμενος στον Σοσιαλιστή πολιτικό Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Επί Σαρκοζί, υπήρξε εισηγητής μιας έκθεσης για την «απελευθέρωση της ανάπτυξης», ενώ στη συνέχεια άφησε το Δημόσιο και υπήρξε επενδυτικός σύμβουλος στην τράπεζα Rothschild & Co.

Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το 2014 διορίστηκε υπουργός Οικονομίας. Στη συνέχεια ίδρυσε το δικό του κίνημα, το «En Marche!» και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2017.

Προτείνει: Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65, αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών, αύξηση του μπόνους αγοραστικής δύναμης έως 6.000 ευρώ, καθιέρωση αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές, αυστηρότερη πρόσβαση σε άδειες διαμονής, μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς, κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, κατάργηση του τέλους άδειας οπτικοακουστικών μέσων.

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας
Σε περίπτωση νίκης η Λεπέν θα είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη υποψήφια της ακροδεξιάς που θα καταλάβει τον γαλλικό προεδρικό θώκο. (AP Photo/Joan Mateu Parra)

Η Μαρίν Λεπέν είναι 53 ετών και έπειτα από μια σύντομη δικηγορική καριέρα εισήλθε στο νομικό τμήμα του κόμματος του πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, του Εθνικού Μετώπου. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πολιτική της άνοδο στη σκιά του, μέχρι να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις αρχές του 2011.

Το 2012 ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο με 17,9% των ψήφων αλλά κατάφερε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο το 2017, με 21,3% των ψήφων. Στον δεύτερο γύρο έλαβε 33,9%.

Προτείνει: Διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση, Μείωση ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα από 20% σε 5,5%, απαλλαγή ατόμων κάτω των 30 ετών από φόρο εισοδήματος ή εταιρικό φόρο, επανεθνικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, εισαγωγή του δημοψηφίσματος πρωτοβουλίας πολιτών, καθιέρωση αναλογικής εκπροσώπησης στις βουλευτικές εκλογές, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία 20 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας
Ο 70χρονος Μελανσόν απηύθυνε το σύνθημα προς τους ψηφοφόρους της αριστεράς για μια “χρήσιμη” ψήφο υπέρ του. (AP Photo/Bob Edme)

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν είναι 70 ετών, ήταν δάσκαλος και στη συνέχεια δημοσιογράφος. Είναι στην πολιτική από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 όποτε εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το οποίο εγκατέλειψε το2008 για να ιδρύσει το αριστερό «Parti de gauche»και στη συνέχεια την Ανυπότακτη Γαλλία («France insoumise») το 2016.

Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012, τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 11% των ψήφων. Το 2017 τερμάτισε ξανά τέταρτος, αλλά κέρδισε το 19,6% των ψήφων. Διαβεβαιώνει ότι το 2022 είναι η τελευταία του εκστρατεία.

Προτείνει: Συντακτική Συνέλευση για την ίδρυση της Έκτης Δημοκρατίας, Μια έκτη εβδομάδα άδειας μετ’ αποδοχών, Επαναφορά της συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ καθαρά, πλαφόν των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, φυσικό αέριο και ρεύμα, επένδυση 200 δισ. ευρώ για την οικολογική μετάβαση, επαναφορά του φόρου περιουσίας και ενίσχυση του φόρου εισοδήματος.

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας
(AP Photo/Lewis Joly)

Η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές είναι 54 ετών, απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ανώτερη δημόσια υπάλληλος και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως σύμβουλος του Ζακ Σιράκ το 1998. Εγινε υπουργός επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί και ανέλαβε την προεδρία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού (Ile-de-France) το 2015. Είναι η πρώτη της συμμετοχή σε προεδρικές εκλογές.

Προτείνει: Αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65, αύξηση μικρών μισθών κατά 10%, φορολογική απαλλαγή κληρονομιών έως 200.000 ευρώ, κατάργηση 200.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δημιουργία 50.000 σε τομείς προτεραιότητας (όπως η υγεία).

Ποιοι είναι και τι θέλουν οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας
O Eric Zemmour στην προεκλογική καμπάνια. (AP Photo/Jean-Francois Badias, File)

Ο Ερίκ Ζεμούρ είναι 63 ετών, υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας Figaro από το 1996, αλλά έγινε γνωστός από τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο από τη δεκαετία του 2000. Διακρίθηκε για τις εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις του, όπως για παράδειγμα το αντιφεμινιστικό δοκίμιό του «Το πρώτο φύλλο» (2006). Αυτή η προεδρική του εκστρατεία είναι η πρώτη. Προτείνει: Δημοψήφισμα για τη μετανάστευση, να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση «Ευρώπη των εθνών», μείωση των φόρων παραγωγής και των εισφορών των εργαζομένων, ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος, μια «ένδειξη πατρίδας» για την προέλευση των προϊόντων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 και αύξηση των μικρών συντάξεων, απαγόρευση της «μαντίλας» σε δημόσιο χώρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος