Ποιοι δήμοι αποζημιώνουν τις ζημιές από πτώσεις δέντρων σε ΙΧ – Αναλυτικά η διαδικασία (video)

Η κακοκαιρία Ελπίδα ευθύνεται για μεγάλες καταστροφές. Δεκάδες δέντρα έσπασαν και έπεσαν σε αυτοκίνητα, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημίες. Ήδη ορισμένοι δήμοι στην Αττική ανακοινώνουν ότι θα αποζημιώνουν τους κατόχους οχημάτων στις περιοχές ευθύνης τους. Πρώτος ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσες την πρωτοβουλία αυτή και ακολούθησαν οι δήμοι Γλυφάδας και Ν. Σμύρνης.

Τι ισχύει για τον Δήμο Αθηναίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έδωσε εντολή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες «να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα», τις σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης που θα καταθέσουν δημότες.

Προϋπόθεση για την υποβολή των αιτήσεων είναι τα οχήματα να βρίσκονταν σταθμευμένα είτε σε κοινόχρηστο χώρο, είτε σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του δήμου. Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Τεντόμας, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Κλιματικής Αλλαγή και περιέγραψε την όλη διαδικασία.

Η υποβολή ηλεκτρεκτρονικών αιτήσεων γίνεται στην αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, στο email d.pras.ast.panidas@athens.gr. Τέλος, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρωτοκόλλου του Δήμου Αθηναίων (Λιοσίων 22 – 2ος όροφος).

Πενταψήφιος αριθμός για τις αιτήσεις στην Γλυφάδα

Τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δέντρων κατά τη διάρκεια του χιονιά που έπληξε την Αττική, θα αποζημιώσει ο Δήμος Γλυφάδας. Όπως ανακοινώθηκε, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πενταψήφιο αριθμό του δήμου 15464, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την υποβολή της αίτησης και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι δύο προϋποθέσεις που τέθηκαν από τη δημοτική Αρχή για την έγκριση της αποζημίωσης, είναι το αυτοκίνητο κατά τον χρόνο πτώσης του δέντρου, να βρισκόταν σταθμευμένο ή κινούμενο σε δημοτικό οδικό δίκτυο και να μην μπορεί ο κάτοχός του να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική του εταιρεία.

Ποιές οι προϋποθέσεις για αποζημίωση που θέτει ο δήμος Βριλλησίων

Αποζημιώσεις θα δώσει και ο δήμος Βριλλησίων. Η δημοτική Αρχή καλεί τους πολίτες που υπέστησαν υλικές ζημιές από πτώση δέντρων, τα οποία βρίσκονταν σε κοινόχρηστους χώρους, να υποβάλουν αίτημα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του δήμου, με αναγραφή στοιχείων επικοινωνίας του αιτούντα, αναφορά στον χρόνο, τον τόπο, τον τρόπο πρόκλησης της ζημίας και με αίτημα για αποζημίωση, προκειμένου ο δήμος να τους αποζημιώσει.

Όπως ανακοινώθηκε, οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, είτε για όχημα νόμιμα σταθμευμένο σε δημοτικό χώρο είτε σε χώρους μονοκατοικιών/πολυκατοικιών είναι:

1. Η ζημία να οφείλεται σε πτώση δέντρου, που είναι φυτεμένο σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο.

2. Η πρόκληση της ζημίας να αποδεικνύεται από δημόσιο έγγραφο (έκθεση βεβαιώσεως από το Βιβλίο Συμβάντων της Τροχαίας ή Απόσπασμα Ημερήσιου Δελτίου Οχήματος της ‘Αμεσης Δράσης ή Βεβαίωση της Π.Υ. ή Βεβαίωση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων).

3. Η ζημία να μην μπορεί να αποζημιωθεί από ασφαλιστική εταιρεία ή από άλλη πηγή.

Μετά την παραλαβή της αίτησης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του δήμου θα επικοινωνήσουν με το αιτούντα, ώστε να τον ενημερώσουν για τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η διαδικασία που απαιτείται στο δήμο Νέας Σμύρνης

Με μια αναλυτική ανακοίνωση ο Δήμος της Νέας Σμύρνης εξηγεί στους οδηγούς οχημάτων την διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων σε πιθανές ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτοκίνητα από πτώση δέντρων

  • Aίτηση του ιδιοκτήτη του οχήματος ή εξουσιοδοτημένου προς αυτό προσώπου.
  • Φωτοτυπία άδειας κυκλοφορίας του οχήματος ή άλλο αντίστοιχο έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν ο ιδιοκτήτης, ο αριθμός κυκλοφορίας και ο τύπος του οχήματος (μοντέλο-παλαιότητα-κυβισμός).
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει αποζημιωθεί για τη συγκεκριμένη υλικά ζημία από άλλη πηγή.
  • Παραστατικά που να τεκμηριώνουν το ύψος των εργασιών που έγιναν και των ανταλλακτικών που χρησιμοποιήθηκαν (εφόσον το όχημα είναι επισκευάσιμο).
    Εκτίμηση της αξίας του οχήματος από ασφαλιστική εταιρία, πραγματογνώμονα ή και συνεργείο.
  • Δελτίο συμβάντος αστυνομίας – πυροσβεστικής ή άλλης υπηρεσίας.
    Σε περίπτωση που έχει ασκηθεί ένδικο βοήθημα παραίτηση ή υπεύθυνη δήλωση περί παραίτησης. Αν κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση η απόφαση θα λαμβάνεται υπό την αίρεση προσκόμισης της παραίτησης στο Ταμείο προ της εκταμίευσης.
  • Φωτογραφίες, μαρτυρίες και λοιπό αποδεικτικό του συμβάντος υλικό.
    Οι αιτούντες θα στέλνουν την αίτησή τους, τις φωτογραφίες και το δελτίο συμβάντος στο prwtokollo@neasmyrni.gr και ακολούθως το αρμόδιο τμήμα θα επικοινωνεί μαζί τους για τα περαιτέρω.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φροντίζει τους δρόμους, να φροντίζει το οδικό δίκτυο και μέσα στην συντήρηση του οδικού δικτύου είναι και η κοπή των δέντρων η αποκλάδωση, η συντήρηση των επικίνδυνων δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου ώστε να αποτραπεί η πτώση τους και να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση πεζών και αυτοκινήτων.

Πώς αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Για το θέμα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις Έξι” ο Αλέξανδρος Πιτσικαλής, ασφαλιστικός σύμβουλος, επισημαίνοντας ότι ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει κάλυψη στο ασφαλιστήριο για φυσικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, όσοι έχουν υποστεί ζημίες από ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να πάρουν ηλεκτρονικά την σχετική βεβαίωση από την Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία, έναντι μικρού αντιτίμου.

Ποιοι δήμοι αποζημιώνουν τις ζημιές από πτώσεις δέντρων σε ΙΧ – Αναλυτικά η διαδικασία (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος