Παιδική εργασία: Ανεφάρμοστος ο στόχος του ΟΗΕ για την εξάλειψή της ως το 2025

Την περασμένη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινίασαν το Διεθνές Έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η άμεση ανάληψη δράσεων για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, δεδομένης και της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία εκθέτει σε κίνδυνο ακόμα περισσότερους ανήλικους. Ομάδα ακαδημαϊκών, ωστόσο, επισημαίνει ότι ο στόχος να εξαλειφθεί η παιδική εργασία έως το 2025 δεν είναι εφικτός, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς χρειάζεται μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και εφαρμογή διαφορετικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε ανοικτή επιστολή τους, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Open Democracy, 101 ακαδημαϊκοί και ερευνητές αναφέρουν ότι «η απομάκρυνση των παιδιών από την εργασία δεν βοηθά σε τίποτα, εάν αυτό τα οδηγεί βαθύτερα στην πείνα και σε κατεστραμμένες ζωές, κάτι που η εργασία είχε στόχο να περιορίσει». Σύμφωνα μάλιστα με τους καθηγητές-ερευνητές, ο στόχος για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας ήταν μη ρεαλιστικός ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία επηρέασε την εκπαιδευτική διαδικασία και αύξησε τις δυσκολίες για εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως.

Όπως εξηγούν οι ακαδημαϊκοί, οι πολιτικές που εφαρμόζονται για το ζήτημα της παιδικής εργασίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις διάφορες εμπειρίες και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν για να ανταπεξέλθουν τα εργαζόμενα παιδιά και οι οικογένειές τους, ενώ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η  επιστημονική έρευνα.

«Η τωρινή παγκόσμια προσπάθεια να εξαλειφθεί η παιδική εργασία βασίζεται στις εμπειρίες του ιδανικού της παιδικής ηλικίας της λευκής, Δυτικής μεσαίας τάξης», ανέφερε ο Tatek Abebe, καθηγητής σπουδών για την παιδική ηλικία στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ, ένας από τους ακαδημαϊκούς που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή.

«Βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν σχολείο και να μην εργάζονται. Ωστόσο, η πραγματικότητα στις ζωές των παιδιών στα περισσότερα μέρη του κόσμου δεν είναι ανεξάρτητη από την εργασία. Η παιδική εργασία δεν είναι απαραίτητα κακή», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής των ειδικών που την υπογράφουν, η κατάλληλη εργασία μπορεί να έχει εκπαιδευτικά οφέλη και θα πρέπει να ενθαρρύνεται. Οι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι, αντί να επιδιώκεται η απόλυτη απαγόρευση της εργασίας, χρειάζονται μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την εξάλειψη της επιζήμιας παιδικής εργασίας, με τρόπους που βελτιώνουν την ευημερία των παιδιών.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Thomson Reuters Foundation, ο Tatek δήλωσε: «Η εξάλειψη της παιδικής εργασίας -ως απόφαση- χωρίς να αντιμετωπίζονται τα θεμελιώδη, δομικά προβλήματα της φτώχειας και της ανισότητας δεν θα είναι επιτυχής».

Στην επιστολή των ακαδημαϊκών σημειώνεται ακόμη ότι, οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει επίσης να προσαρμόζονται σε άλλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, που θα κάνει χειρότερες τις ζωές των παιδιών και τις συνθήκες στον κόσμο μετά την πανδημία.


Πηγές: Thomson Reuters Foundation/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος