«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Παραστάσεις – προβολές και συζητήσεις

Στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει -την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020– δύο εκδηλώσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη:

  • «Το αμάρτημα της μητρός μου», από το Εθνικό Θέατρο / Μονή Καισαριανής, ώρα έναρξης: 19:00.
«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Παραστάσεις – προβολές και συζητήσεις
Φωτό: digitalculture.gov.gr

Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου» (1883),  παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα, σε μία προσπάθεια σύνδεσης του αγγλόφωνου κοινού με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Ο Βιζυηνός αντλεί αφηγηματικό υλικό από τις προσωπικές και οικογενειακές μνήμες, από τις παραδόσεις και τα βιώματα της λαϊκής ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του και το ενισχύει με το στέρεο υπόβαθρο της παιδείας του. Η παράσταση έχει ήδη φιλοξενηθεί με μεγάλη επιτυχία σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επί δύο συνεχή έτη (2018-2019).

Προκρατήσεις εδώ 

Συντελεστές παράστασης:

Σκηνοθεσία: Δανάη Ρούσσου

Ερμηνεία: Ρένα Κυπριώτη

Σύνθεση μουσικής: Νίκος Κυπουργός

Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα

Καλλιτεχνική συνεργάτις: Ειρήνη Βουρλάκου

***

  • «Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα. Η σύγχρονη τέχνη συναντά τους αρχαιολογικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη». Σειρά προβολών και δημόσιων συζητήσεων από το MOMUS/ Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, ώρα έναρξης 21.00
«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Παραστάσεις – προβολές και συζητήσεις
Φωτό: digitalculture.gov.gr

Προκρατήσεις εδώ 

«Desert Breath» και «Vital Space Istanbul», της Δανάης Στράτου

Το 1997 η αρχιτέκτονας Αλεξάνδρα Στράτου, η συνεργάτης της, αρχιτέκτονας Στέλλα Κωνσταντινίδη και η καλλιτέχνιδα Δανάη Στράτου, αποφάσισαν να εγκαταστήσουν το “Desert Breath” στην καρδιά της ερήμου. Πρόκειται για εικαστικό έργο τέχνης που δεσπόζει στην περιοχή Ελ Γκούνα της Αιγύπτου, στη μέση της Σαχάρας. Είναι ένα κολοσσιαίο έργο επιφάνειας 100.000 μ2, που αποτελείτο από δυο αλληλένδετες λογαριθμικές σπείρες 178 κώνων. Οι κώνοι της μιας σπείρας προεξείχαν από τη γη, ενώ της δεύτερης ήταν σκαμμένοι σε αυτήν. Όσο προχωρούσε κανείς από το κέντρο στις παρυφές του έργου οι κώνοι γίνονταν πιο μεγάλοι. Στο κέντρο υπήρχε μια μικρή κυκλική λίμνη. Παρότι το έργο βρίσκεται σε κατάσταση αργής αποσύνθεσης, παραμένει ορατό ακόμη και από το διάστημα.

Το 2010 η Δανάη Στράτου ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, μια καλλιτεχνική / διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς με σκοπό να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να προβάλει στο ευρύτερο κοινό την καλλιτεχνική οπτική.

«Desert Breath, land art video documentation», 9′, 1997

«Vital Space Istanbul», βίντεο, 12′, 2010

Στη δημόσια συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν τοποθετήσεις από τις:

Δανάη Στράτου: εικαστικός

Έλενα Καρκαζή: κλινική ψυχολόγος-οικογενειακή θεραπεύτρια, συστημική εκπαιδεύτρια και επόπτρια

Αρετή Λεοπούλου: ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια του ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τη σχετική ιστοσελίδα.

Το κοινό θα πρέπει να τηρεί τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση στους χώρους των εκδηλώσεων, 1 – 1, 5 ώρα πριν από την έναρξη κάθε εκδήλωσης.


Πηγή: digitalculture.gov.gr

Φωτογραφίες: digitalculture.gov.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος