«Οικογένεια Ντάρελ»: Η τηλεοπτική σειρά που έκανε γνωστή την Κέρκυρα σε όλο τον κόσμο

Η εξαιρετικά επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά “The Durrells”, αγγλικής παραγωγής (2016-2019) έχει κερδίσει το ενδιαφέρον χιλιάδων τηλεθεατών διεθνώς. Πρόκειται για βιογραφική σειρά που αφηγείται τις περιπέτειες μιας -όχι και τόσο συνηθισμένης- βρετανικής οικογένειας στην Κέρκυρα, τα μέλη της οποίας έζησαν στο νησί από το 1935 ως το 1939, αφήνοντας πίσω την προηγούμενη ζωή τους.

Η «Οικογένεια Ντάρελ» (όπως είναι ο ελληνικός τίτλος της σειράς) προβάλλεται στην ΕΡΤ2 -από Δευτέρα έως Παρασκευή– στις 18:15, ενώ είναι επίσης διαθέσιμη και στην πλατφόρμα ERTFlIX. Η σειρά βασίζεται  στην  «Τριλογία της Κέρκυρας», του γνωστού Βρετανού μυθιστοριογράφου και φυσιοδίφη Τζέραλντ Ντάρελ.

Όπως θα ήταν ίσως αναμενόμενο, ένα πολύ μεγάλο μέρος της τηλεοπτικής παραγωγής γυρίστηκε στην Κέρκυρα, ενώ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές (Κίλι Χόους, Μίλο Πάρκερ, Λέσλι Καρόν, Τζος Ο’ Κόνορ) ήταν και καταξιωμένοι Έλληνες ηθοποιοί, όπως ο Αλέξης Γεωργούλης, ο Γιώργος Καραμίχος, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, η Άννα Σάββα κ.α.

«Οικογένεια Ντάρελ»: Η τηλεοπτική σειρά που έκανε γνωστή την Κέρκυρα σε όλο τον κόσμοΜιλώντας στο ert.gr, o Παναγιώτης Βαρούχας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Απασχόλησης Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, εξηγεί με ποιον τρόπο η οικογένεια Ντάρελ –τόσο η «πραγματική» όσο και η τηλεοπτική- έκανε γνωστότερο σε όλον τον κόσμο ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου.

«Από της απαρχές του κερκυραϊκού τουρισμού (περίπου από το 1956 και μετά), η ιστορία και τα αυτοβιογραφικά  βιβλία των Ντάρελ (σημειώνεται ότι σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειας ασχολούνταν με τη συγγραφή) επηρέασαν καταλυτικά τον Κερκυραϊκό τουρισμό και αποτέλεσαν αφορμή για την μαζική εισροή του ρεύματος των Βρετανών τουριστών στο νησί, οι οποίοι το αγάπησαν και ταυτίστηκαν μαζί του (άλλωστε και ο πρίγκιπας της Αγγλίας Φίλλιπος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα). Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Βρετανοί έρχονται επανειλημμένα εδώ -οι ίδιοι και τα παιδιά τους- κάθε χρόνο. Μάλιστα, πολλοί έχουν επιλέξει την Κέρκυρα ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία τους και σήμερα η κοινότητα των Βρετανών στο νησί ξεπερνά τους 10.000 μόνιμους κατοίκους. Η οπτικοποίηση του βιογραφικού δράματος των Ντάρελ το 2016 (μέσω του δημοφιλούς τηλεοπτικού σήριαλ) βοήθησε σημαντικά το νησί, καθώς έκανε ευρύτερα γνωστά στις νεότερες ηλικίες -με πιο άμεσο και διαδραστικό τρόπο- τα τοπία, την φύση, την ύπαιθρο και τις κρυμμένες -και μη- ομορφιές της Κέρκυρας. Παράλληλα επειδή η σειρά προβάλλεται από κανάλια παγκόσμιας εμβέλειας η “αναγνωσιμότητα” του νησιού μέσα από αυτή την οπτική έγινε ευρύτερα γνωστή και σε πληθυσμούς και χώρες εκτός της Αγγλίας», αναφέρει ο κύριος Βαρούχας. Σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και χρόνια, τα σημεία όπου έζησε και παρουσίασε στα βιβλία του ο Τζέραλντ Ντάρελ – και κατ’ επέκταση τα μέρη του νησιού στα οποία γυρίστηκε η σειρά- έχουν γίνει ‘’πόλος’’ έλξης και εξερεύνησης για τους Βρετανούς, κυρίως τους επισκέπτες.

«Οικογένεια Ντάρελ»: Η τηλεοπτική σειρά που έκανε γνωστή την Κέρκυρα σε όλο τον κόσμο
Φωτό: ΕΡΤ

«Τέτοια σημεία είναι: το σπίτι της οικογένειας Ντάρελ στο Κοντόκαλι, το δεύτερο σπίτι- “εξοχικό” στο Καλάμι, στο οποίο έζησε για αρκετά χρόνια ο αδελφός του Τζέραλντ , ο Λώρενς, με τη γυναίκα του. Επίσης γνωστό είναι και το εκκλησάκι- όρμος του Αγ. Αρσενίου». Πολλά από αυτά τα σημεία αποτελούν ιδιωτικές ιδιοκτησίες και δεν είναι όλα προσβάσιμα και επισκέψιμα (π.χ. Βίλλα Γερακάρη). Ωστόσο, υπάρχει σημαντική τουριστική εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες τους, με την ενοικίαση καταλυμάτων στα εν λόγω κτίσματα ή με τη διοργάνωση άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων και ταξιδιωτικών εμπειριών (όπως περίπατοι, γευσιγνωσίες,  γάμοι, θαλάσσιες εκδρομές κ.α.)».

Όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας, «ο δήμος αξιοποίησε την παραγωγή και την ιστορία των Ντάρελ διαχρονικά, τόσο με το τουριστικό προωθητικό υλικό που παράγει όσο και με άλλες δραστηριότητες: π.χ. εκθέσεις, συνεργασίες με δημοσιογράφους, εκπροσώπους τουριστικών γραφείων και καναλιών κλπ».

«Οικογένεια Ντάρελ»: Η τηλεοπτική σειρά που έκανε γνωστή την Κέρκυρα σε όλο τον κόσμο
Φωτό: ΕΡΤ

Αναφερόμενος ειδικότερα στα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “The Durrells” (που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2016-2019), ο κύριος  Βαρούχας υποστηρίζει πως αυτά δεν ωφέλησαν μόνο ως προς την αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί, αλλά πρόσφεραν επίσης ξεχωριστές εμπειρίες –και όχι μόνο- στην τοπική κοινωνία.  «Πλήθος Κερκυραίων συμμετείχε τόσο στο casting (διανομή ρόλων για τη συμμετοχή στη σειρά) όσο και στα γυρίσματα. Πολλοί ενσάρκωσαν δευτερεύοντες ρόλους ή εμφανίστηκαν ως κομπάρσοι. Και φυσικά όλη η παραγωγή, για την υποστήριξή της, αξιοποίησε αρκετούς τεχνικούς, συνεργάτες και προμηθευτές από την τοπική κοινωνία και αγορά. Να σημειωθεί ότι οι Κερκυραίοι έχουν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρoν για όλα τα δρώμενα, αλλά και ιδιαίτερο ταλέντο, οπότε η συνεργασία και η “σύνδεση” με τους ανθρώπους της παραγωγής ήταν σημαντική καθώς κρατάει μέχρι σήμερα. Τέλος, μέσω των social  media (μέσων κοινωνικής δικτύωσης) η όλη εμπειρία από τα γυρίσματα –και τώρα που προβάλλεται η σειρά- γίνεται ακόμα πιο ‘’viral’’ (ευρύτερα γνωστή)», καταλήγει ο Αντιδήμαρχος Κέρκυρας.

«Οικογένεια Ντάρελ»: Η τηλεοπτική σειρά που έκανε γνωστή την Κέρκυρα σε όλο τον κόσμο
Φωτό: ΕΡΤ

Η τηλεοπτική σειρά

Τη σκηνοθεσία της τηλεοπτικής «Οικογένειας Ντάρελ» (“The Durrells” στα αγγλικά και “The Durrells in Corfu” για το αμερικανικό κοινό) υπογράφουν τέσσερις διαφορετικοί σκηνοθέτες, καθένας από τους οποίους έχει σκηνοθετήσει διαφορετικά επεισόδια για το σύνολο των  τεσσάρων «κύκλων» της σειράς. Πρόκειται για τους: Ρότζερ Γκόλντμπι, Νάιαλ ΜακΚόρμικ, Στιβ Μπάρον και ‘Εντουαρντ Χολ.

Το σενάριο υπογράφει ο Σάιμον Νάι.

Η παραγωγή είναι της Sid Gentle Films Ltd, για το ITV.

Παίζουν οι: Κίλι Χόους, Μίλο Πάρκερ, Λέσλι Καρόν, Τζος Ο’ Κόνορ, Τζέιμς Κόσμο, Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Καραμίχος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Άννα Σάββα, Ντέιζι Γουότερστοουν, Κάλουμ Γούντχαουζ και πολλοί ακόμα ηθοποιοί.

«Οικογένεια Ντάρελ»: Η τηλεοπτική σειρά που έκανε γνωστή την Κέρκυρα σε όλο τον κόσμο
Φωτό: ΕΡΤ

Η υπόθεση της σειράς: Η Λουίζα Ντάρελ είναι μια οικονομικά κατεστραμμένη, αλλά γεμάτη ζωντάνια χήρα και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει -στην Αγγλία της  δεκαετίας του ’30- αποφασίζει να εγκατασταθεί με τα παιδιά της, Λέσλι, Μάργκο, Λάρι και Τζέρι, σ’ ένα ηλιόλουστο ελληνικό νησί, την Κέρκυρα. Οι δυσκολίες προσαρμογής της οικογένειας σ’ έναν εντελώς νέο τόπο είναι πολλές. Πολλές είναι όμως και οι χαρές που επιφυλάσσει στους πρωταγωνιστές της ιστορίας η καινούρια ζωή στη φύση, οι γνωριμίες με τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα (αγαπημένα κυρίως στον 10χρονο Τζέραλντ ή Τζέρυ) ενός «επίγειου παραδείσου».

H «Τριλογία της Κέρκυρας», το βιογραφικό έργο του συγγραφέα Τζέραλντ Ντάρελ, από το οποίο είναι εμπνευσμένη η σειρά “The Durrells”, περιλαμβάνει τα τρία ιδιαιτέρως γνωστά βιβλία του: «Η Οικογένειά μου και άλλα ζώα» [εκδόσεις Άμμος 1999 και εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2015 (μετάφραση: Μαρίνα Δημητρά, Δήμητρα Σίμου)], «Ζώα, πουλιά και συγγενείς» [εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2016 (μετάφραση: Μαρίνα Δημητρά)], «Ο Κήπος των Θεών» [εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2018 (μετάφραση: Μαρίνα Δημητρά, Δήμητρα Σίμου)].

O Tζέραλντ Ντάρελ  

Γεννήθηκε στην Ινδία το 1925. Όταν (το 1935) εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα -με τη μητέρα του και τα αδέλφια του- ο Τζέρυ (όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά) αγαπούσε ήδη πολύ τα ζώα. Μελετώντας τα και προσφέροντας καταφύγιο σε πολλά από αυτά στο ελληνικό νησί, ο ίδιος θα γινόταν γρήγορα ένας αφοσιωμένος λάτρης της φύσης.

«Οικογένεια Ντάρελ»: Η τηλεοπτική σειρά που έκανε γνωστή την Κέρκυρα σε όλο τον κόσμο
Φωτό: ΕΡΤ

To 1939, με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τζέραλντ επέστρεψε στο Bournemouth της Αγγλίας. Εκεί εργάστηκε σε μαγαζί με (είδη για) κατοικίδια ζώα.  Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως φύλακας σε ζωολογικό κήπο και το 1947 διηύθυνε την πρώτη του αποστολή για τη διάσωση ζώων στο Καμερούν. Ακολούθησαν πολλές παρόμοιες αποστολές σε λιγότερο γνωστά μέρη του κόσμου. Το 1959, ο συγγραφέας και φυσιοδίφης ίδρυσε το Ζωολογικό Πάρκο του Τζέρσεϊ (Jersey Zoo), ένα κέντρο για τη διάσωση ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση. Το 1963 λειτούργησε το Ίδρυμα Τζέρσεϊ για την Προστασία της Άγριας Ζωής, που τώρα ονομάζεται Ίδρυμα Ντάρελ για την Προστασία της Άγριας Ζωής, προς τιμήν του ιδρυτή του.

Εκτός από συγγραφέας δεκάδων βιβλίων, ο Ντάρελ υπήρξε και τηλεοπτικός παρουσιαστής σε εκπομπές με θέμα τα ζώα και τη φύση. Εις ένδειξη τιμής για το έργο του, έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις. Το 1982 χρίστηκε από τη Βασίλισσα μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Στις 30 Ιανουαρίου του 1995, ο Τζέραλντ Ντάρελ έφυγε από τη ζωή στα 70 του χρόνια.

«Οικογένεια Ντάρελ»: Η τηλεοπτική σειρά που έκανε γνωστή την Κέρκυρα σε όλο τον κόσμο
Φωτό: ΕΡΤ

Η  τηλεοπτική παραγωγή “The Durrells” έχει τιμηθεί μέχρι σήμερα με βραβεία (Broadcasting Press Guild Award, RTS Craft & Design Award) ενώ έχει λάβει πολλές υποψηφιότητες για περισσότερα (κυρίως τηλεοπτικά βραβεία BAFTA).

Από σήμερα, Δευτέρα 24-8-2020, ξεκινά σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, στην ΕΡΤ2, η προβολή του 3ου «κύκλου» της σειράς. Τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα και στην πλατφόρμα ERTFlIX.

Δείτε εδώ τους δύο πρώτους «κύκλους» της σειράς.


Πηγές: ΕΡΤ, wildlife.durrell.org, biblionet.gr

Φωτογραφίες: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος