Οι υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό βραβείο LUX

Τις τρεις υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX 2021 ανακοίνωσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου (European Film Academy). Στην τελική φάση διαγωνίζονται οι ταινίες «Another Round» («Άσπρο Πάτο») του Thomas Vinterberg, «Collective» του Alexander Nanau και «Corpus Christi» του Jan Komasa.

Η ταινία «Another Round» («Άσπρο Πάτο»): Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Δανίας-Σουηδίας-Ολλανδίας, που σκηνοθετήθηκε από τον Thomas Vinterberg. Είναι η ιστορία μιας ομάδας εκπαιδευτικών γυμνασίου που αποφασίζουν να ακολουθήσουν τη θεωρία που εμπνέεται από τον Νορβηγό ψυχολόγο Finn Sknrderud, που πιστεύει ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με έλλειμμα αλκοόλ 0,05% στο αίμα τους. Η ομάδα φίλων αποφασίζει να πειραματιστεί για να εξηγήσει αυτό το αίνιγμα. Τέσσερις κουρασμένοι καθηγητές λυκείου διεξάγουν ένα πείραμα κατανάλωσης αλκοόλ, το οποίο σύντομα εκτροχιάζεται.

Η ταινία «Corpus Christi» είναι μια συμπαραγωγή Πολωνίας-Γαλλίας, σε σκηνοθεσία του Jan Komasa. Πρόκειται για την ιστορία ενός 20χρονου άνδρα που βιώνει ένα πνευματικό κάλεσμα, ενώ κρατείται σε κέντρο νεολαίας. Λόγω του ποινικού του μητρώου, δεν μπορεί να γίνει ιερέας. Ωστόσο, αναλαμβάνει κατά λάθος μια τοπική ενορία και φέρνει στην τοπική κοινότητα μια νέα προσέγγιση στη ζωή και τη θρησκεία.

Η ταινία «Collective» -μια συμπαραγωγή Ρουμανίας-Λουξεμβούργου, σε σκηνοθεσία Alexander Nanau- είναι μια συγκινητική ιστορία των κοινών προσπαθειών γιατρών, κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιαίτερα ερευνητών δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν την διαφθορά, ενώ αποκαλύπτουν μια τεράστια απάτη στον τομέα της υγείας στο Βουκουρέστι, μετά από την πυρκαγιά  που ξέσπασε μια νύχτα στο κλαμπ Colectiv.

Οι τρεις ταινίες θα υποτιτλιστούν στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν σε όλη την Ευρώπη μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Το ανανεωμένο κινηματογραφικό βραβείο LUX δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία στο ευρωπαϊκό κοινό να ψηφίσει διαδικτυακά την αγαπημένη του ταινία και να καθορίσει τον νικητή από κοινού με τους ευρωβουλευτές.

Από την 1η Μαρτίου 2021, οι ευρωβουλευτές και οι πολίτες θα αρχίσουν να ψηφίζουν μέσω μιας ειδικής εσωτερικής πλατφόρμας. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28 Απριλίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το Βραβείο Κοινού LUX υποστηρίζει την κυκλοφορία ευρωπαϊκών ταινιών, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες σινεφίλ να δουν τα καλύτερα έργα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.


Φωτογραφία: luxaward.eu

Ανταπόκριση: Στρασβούργο /Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος