Οι «Ειδικές αποστολές» στη Θράκη: Η μουσουλμανική μειονότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Το νέο επεισόδιο της ερευνητικής εκπομπής «Ειδικές αποστολές», την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021, στις 23:00,  περιλαμβάνει τρεις αποκαλυπτικές έρευνες: για τη μουσουλμανική μειονότητα που ζει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, για τον μεγάλο «ασθενή» της πανδημίας, την εστίαση και για τους εκβιασμούς στο Διαδίκτυο.

«Μεταξύ Ανατολής και Δύσης»

Την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο κι ενώ η Άγκυρα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εργαλειοποιεί τη μειονότητα της Θράκης, ο Πιέρρος Τζανετάκος πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στη Ροδόπη και την Ξάνθη. Πώς διαμορφώνεται η συνείδηση της μουσουλμανικής μειονότητας και ποια η σχέση της με την Άγκυρα; Ποιες οι διαχρονικές διαφορές της με την ελληνική διοίκηση; Συνομιλήσαμε με μουσουλμάνους μειονοτικούς και χριστιανούς της Κομοτηνής και της Ξάνθης, σε μια προσπάθεια ν’ αναδείξουμε την ιδιόρρυθμη κατάσταση που επικρατεί σε πολύ καίριο σημείο του ελληνικού χάρτη, εκεί που η Ευρώπη συναντάται με την Ανατολή.

«Εστίαση: ο μεγάλος “ασθενής” της πανδημίας»

Οι «Ειδικές αποστολές» στη Θράκη: Η μουσουλμανική μειονότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά στο λουκέτο και χιλιάδες εργαζόμενοι, που είναι σε αναστολή, βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ανεργίας. Η Σταυρούλα Χριστοφιλέα συνομιλεί με ανθρώπους του κλάδου, καταγράφει την αγωνία, αλλά και τις προτάσεις τους για την επανεκκίνηση και την επόμενη ημέρα. Διακεκριμένοι σεφ, όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, αλλά και άλλοι νεότεροι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση, μας περιγράφουν τις προσπάθειές τους να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους. Ποια είναι η επόμενη ημέρα στην εστίαση, που άμεσα συνδεδεμένη με τον τουρισμό αποτελούν την βαριά βιομηχανία της χώρας, και πώς η ελληνική κουζίνα μπορεί να βάλει την Ελλάδα στους διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς;

«Εκβιασμοί στο διαδίκτυο»

Οι «Ειδικές αποστολές» στη Θράκη: Η μουσουλμανική μειονότητα μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Μια λογίστρια αφηγείται στη Μάχη Νικολάρα πώς κλειδώθηκαν ξαφνικά τα αρχεία της –η δουλειά 26 χρόνων– και πώς πλήρωσε για να σώσει την επαγγελματική της δραστηριότητα. Ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται με τους χάκερς-εκβιαστές και αποκαλύπτουν ότι το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις μάστιγας. Οι απαγωγές αρχείων για λύτρα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στην πανδημία και λόγω της εκθετικής αύξησης στη χρήση εργαλείων online εργασίας και επικοινωνίας. Ο Βασίλης Παπακώσταςδιευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ, δίνει τη διάσταση του προβλήματος και εξηγεί πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους κυβερνο-εγκληματίες.

Αρχισυνταξία: Σταυρούλα Χριστοφιλέα – Πιέρρος Τζανετάκος
Υπεύθυνη ερευνών: Ελβίρα Κρίθαρη
Δημοσιογραφική ομάδα: Πιέρρος Τζανετάκος – Σταυρούλα Χριστοφιλέα – Μάχη Νικολάρα
Μοντάζ: Πέτρος Κωστράκης – Αθανάσιος Ντόβας – Ευαγγελία Σιαραμπή
Διεύθυνση παραγωγής: Περικλής Ε. Παπαδημητρίου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος – Γιάννης Γεωργιουδάκης
Υπεύθυνος εκπομπής: Φάνης Παπαθανασίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος