Νέα οικονομική στήριξη: Παρεμβάσεις κόντρα στις «τσουχτερές» τιμές ρεύματος & φυσικού αερίου

Το μείγμα των παρεμβάσεων που θα οδηγήσει σε επαναφορά της τιμής της κιλοβατώρας κοντά στα επίπεδα που ήταν στα μέσα του 2021 επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος του ρεύματος.

Μέχρι να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πληροφορίες αναφέρουν ότι :

  • το υπάρχον μοντέλο επιδοτήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο θα συνεχιστεί και τον Μάιο ενώ
  • ο νέος μηχανισμός για τον περιορισμό της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο με ορίζοντα έως το τέλος του έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής από 13 λεπτά / KWh τον Σεπτέμβριο 2021 τον Δεκέμβριο αυξήθηκε σε 24 λεπτά / KWh και τον Μάρτιο κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στα 27 λεπτά / ΚWh.

Την ώρα, που η κυβέρνηση επεξεργάζεται το νέο πακέτο παρεμβάσεων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαϊου.

Όπως είπε το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να μοιράζεται σε όλους επιχειρήσεις και εργαζόμενους ενώ πρόσθεσε ότι στις τελικές αποφάσεις θα ληφθούν υπόψιν τις αντοχές των επιχειρήσεων αλλά και τον πληθωρισμό.

«Η σημερινή φλύαρη έκθεση ιδεών του κυρίου Οικονόμου επιβεβαιώνει την αδυναμία της κυβέρνησης να απαντήσει στο μόνο ερώτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία: πότε θα τελειώσει η καθημερινή βαρβαρότητα της ανασφάλειας, των υπέρογκων λογαριασμών, της αδυναμίας να βγει ο μήνας», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Όλα λάθος τα κάνει ο κύριος Μητσοτάκης την ώρα που βλέπουμε μία γεωπολιτική κρίση που θα φέρει αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου εμείς αυξήσαμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αυτό που ταλανίζει τη λαϊκή οικογένεια, τα λαϊκά νοικοκυριά και όλο τον ελληνικό λαό είναι η έξαρση της ακρίβειας, η οποία δεν ξεκίνησε τώρα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που κάνει η Ρωσία και έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αλλά ξεκίνησε πολύ πιο πριν με την πορεία απελευθέρωσης της ενέργειας» τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ αναφέρει: «Και τα τρία κόμματα με τις επιλογές τους, οδήγησαν στη φτώχεια και την πείνα τον ελληνικό λαό. Για αυτούς λοιπόν ισχύει το “δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε”».

«Συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ για το Χρηματιστήριο Ενέργειας που έστησε το 2018 και στη ΝΔ για τον ενθουσιασμό με τον οποίο το διατηρεί ώστε να έχουμε σήμερα το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στις τιμές του ρεύματος», επισημαίνει ο Γραμματές του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το κόστος του πακέτου των μέτρων μπορεί να φτάσει έως και τα 4 δισ. ευρώ, ανάλογα με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου.

Πληρωμές Μ. Εβδομάδας: Πότε θα καταβληθούν συντάξεις, δώρο Πάσχα, επιδόματα & «επιταγή ακρίβειας» 

Μεγάλη Εβδομάδα και αναμένεται σερί πληρωμών για συντάξεις, δώρο Πάσχα, αλλά και καταβολή της επιταγής ακρίβειας. Αναλυτικά το ημερολόγιο των πληρωμών:

Μ.Τετάρτη 20/4 

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι: 200 ευρώ
  • Δώρο Πάσχα: Εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα
  • Αδειοδωρόσημο: Εργατοτεχνίτες οικοδόμοι

Μ. Πέμπτη 21/4

  • Δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ: 200 ευρώ
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες: 200 ευρώ
  • Δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος: έξτρα 1 μηνιαίο επίδομα
  • Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού: έξτρα1,5 μηνιαία δόση (για παράδειγμα οικογένεια 2 γονείς + δύο παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 12.000 θα λάβει ενίσχυση 105 ευρώ για κάθε παιδί δηλαδή 210 ευρώ συνολικά)
  • Μισθοί Δημοσίου (νωρίτερα λόγω Πάσχα)

Επισης, μέχρι τη Μ. Πέμπτη θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Μαΐου.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Κατερίνα Γράβου

Σχετικό Άρθρο: Κυρ. Μητσοτάκης: Την 1η Μαΐου θα αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος