NASA: Το Crew Dragon της Space X προσδέθηκε με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το σκάφος Crew Dragon «Resilience» της Space X προσδέθηκε με επιτυχία στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από το ταξίδι του, διάρκειας 27,5 ωρών.  Η εκτόξευση του επανδρωμένου σκάφους της εταιρείας Space X -του Elon Musk– σε συνεργασία με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Στην αποστολή συμμετέχουν οι αστροναύτες της NASA Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, καθώς και ο αστροναύτης Soichi Noguchi, της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA. Οι τέσσερίς τους, θα μείνουν έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εκεί όπου συναντήθηκαν με δύο Ρώσους κοσμοναύτες και μία Αμερικανίδα αστροναύτη, οι οποίοι είχαν φθάσει στον ΔΔΣ τον Οκτώβριο,  με έναν πύραυλο «Σογιούζ».

Η αποστολή του Crew Dragon «Resilience» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι η δεύτερη επιτυχημένη αποστολή διαστημικού «ταξί» για την Space X. Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με τη NASA, για τη μεταφορά προμηθειών και αστροναυτών στον ΔΣΣ, ώστε η διαστημική υπηρεσία να μπορεί να πραγματοποιεί τέτοιου είδους αποστολές, χωρίς να εξαρτάται από τους  ρωσικούς πυραύλους «Σογιούζ», ενώ έχοντας λύσει το παραπάνω ζήτημα θα μπορεί να αφοσιωθεί στην υλοποίηση του στόχου της για την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη το 2024.

«Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε εδώ», δήλωσε ο κυβερνήτης Hopkins κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τελετής για το καλωσόρισμα του πληρώματος στον ΔΔΣ, νωρίς το πρωί. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε μέρος αυτής της μεγάλης αποστολής και γι ‘αυτό ανυπομονούμε για τους επόμενους έξι μήνες και δεν βλέπουμε την ώρα να ξεκινήσουμε», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο ίδιος, σύμφωνα  και με σχετικό δημοσίευμα.

Η επόμενη αποστολή της Space X στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα είναι ένα ρομποτικό μεταγωγικό Dragon στις 2 Δεκεμβρίου.

«Για τους επόμενους 15 μήνες θα πραγματοποιήσουμε επτά αποστολές με πλήρωμα και προμήθειες για τη NASA. Αυτό σημαίνει ότι, ξεκινώντας με το Crew-1,  θα υπάρχει συνεχής παρουσία των διαστημικών σκαφών Dragon της Space X σε τροχιά», δήλωσε εκ μέρους της εταιρείας ο  Benji Reed κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Στο πλαίσιο μιας διαφορετικής αποστολής, η οποία όμως δεν στέφθηκε με επιτυχία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος Vega της εταιρείας Arianespace, οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευσή του από το διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, στη Νότια Αμερική, απέκλινε της πορείας του. Με την αποτυχία της αποστολής, ο  πύραυλος Vega συμπαρέσυρε έναν ισπανικό (SEOSAT-Ingenio) και έναν γαλλικό δορυφόρο (TARANIS της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES) τους οποίους μετέφερε.

Αυτή ήταν η δεύτερη δυσλειτουργία πυραύλου Vega  μετά από εκείνη που παρουσιάστηκε το 2019, όταν ένας δορυφόρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χάθηκε λόγω τεχνικής βλάβης.

Σχετική είδηση: NASA και Space X γράφουν Ιστορία (video)


Πηγές: space.com/ NASA/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: NASA/Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος