Η τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ-Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (video)

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο συνέρχεται την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Την Τρίτη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, έστειλαν μήνυμα στην Άγκυρα για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, ενώ αποφάσισαν να «παγώσουν» τις εργασίες για την Τελωνειακή Ένωση. Την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την καταδίκη της Τουρκίας θα ζητήσουν στην αυριανή σύνοδο Αθήνα και Λευκωσία.

Μια πρόγευση της σκληρής γραμμής που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην Άγκυρα έδωσε το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ζητώντας αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποχή από παράνομες ενέργειες.

Στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ κάλεσαν την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα έναντι της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» πέρα από τις ενταξιακές συνομιλίες και τις εργασίες για την Τελωνειακή Ένωση.

Νέα παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ανησυχία του εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική προκλητικότητα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες αλλά και η προκλητική ρητορική δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κατρούγκαλου-Μπόλτον

Το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον. Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε επίσης στον κ. Μπόλτον την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.

Σαφή καταδίκη από την ΕΕ των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και την Παρασκευή.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα, εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σε συνέντευξη του το πρωί της Τετάρτης εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα στείλει το δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου, διαμηνύοντας ότι «σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής», ενώ χαρακτήρισε τις κινήσεις της Τουρκίας ένδειξη της αδυναμίας της και της απομόνωσής της στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και κάλεσε την αντιπολίτευση να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων.

Τη στάση της ΕΕ σχολίασε στην ΕΡΤ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης

Η ΕΕ στέλνει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ. Όπως τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, όποιος προβαίνει σε παράνομες ενέργειες πρέπει να έχει και συνέπειες.

Η Ελλάδα σε συντονισμό με την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτερους διεθνείς δρώντες, αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, επισήμανε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, από τη Θεσσαλονίκη.

Στη ΝΔ υπάρχει η εκτίμηση ότι εδώ και μήνες η Τουρκία, δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Είναι θετικό, σημειώνουν ότι και από την Ε.Ε. εκπέμπεται το μήνυμα ότι οι παραβιάσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και, ότι εφόσον συνεχιστούν, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Tην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία θα θέσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η απάντησή μας στην Τουρκία πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτρεπτική τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το φυτίλι στην περιοχή το ανάβουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ενώ ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις, σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι ο καθησυχασμός του ελληνικού λαού εκ μέρους του πρωθυπουργού ανοίγει την όρεξη στην Τουρκία, στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία θέλει να κατοχυρώσει δικαιώματα, «αυτό που λέμε γκρίζες ζώνες» και έτσι κινείται.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης είπε ότι η κ. Γεννηματά έχει ζητήσει από την Κυριακή να εξεταστεί το ενδεχόμενο συγκεκριμένων κυρώσεων απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι αν το ΚΥΣΕΑ συνεκλήθη γιατί ο κ. Τσίπρας είδε κάτι πολύ συγκεκριμένο τότε θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Η Τουρκία από την πλευρά της φαίνεται να συνεχίζει τον μοναχικό, ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο. Στην πρώτη του αντίδραση το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την ΕΕ για μεροληψία και ότι κατέστησε τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε όμηρο του Κυπριακού.

Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το πλοίο “Πορθητής” άρχισε τις γεωτρήσεις και πρόσθεσε ότι αύριο αναχωρεί για το ίδιο σημείο στην Αν. Μεσόγειο και το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

Παράλληλα, η Αγκυρα σε μια κίνηση επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, όπως τη χαρακτήρισε μεσω της ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε δια της κυβέρνησης του ψευδοκράτους τη σύσταση ομάδας που θα μπει για καταγραφή στα Βαρώσια της Αμμοχώστου, περιοχής που παραμένει κλειστή από το 1974.

Bloomberg: Η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται τρεις δέσμες κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται τρεις δέσμες κυρώσεων κατά της Τουρκίας με στόχο να τιμωρήσει τη χώρα για την απόφασή της να προμηθευτεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η πλέον αυστηρή από αυτές τις δέσμες, που συζητιούνται μεταξύ αξιωματούχων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, θα παραλύσουν την ήδη προβληματική οικονομία, σύμφωνα με τρεις ενημερωμένες πηγές που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Προς το παρόν, η ιδέα που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις είναι να στοχοποιηθούν πολλές επιχειρήσεις της πολύ σημαντικής αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας μέσω του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act), ο οποίος ενεργοποιείται εναντίον φορέων που έχουν δοσοληψίες με τη Ρωσία. Κυρώσεις αυτού του είδους θα αποκόψουν τις επιχειρήσεις από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, καθιστώντας αδύνατη την αγορά αμερικανικών εξαρτημάτων και την πώληση των προϊόντων τους. Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα 1,5%, μόλις έγινε γνωστή η είδηση. Οι συζητήσεις στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης καταδεικνύουν το βαθμό στον οποίο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις των δύο χωρών.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος