Μπλίνκεν: Η συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή

Νίκο, φίλε μου, η συνεργασία ανάμεσα στις δυο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή κι αυτό αντικατοπτρίζει την προτεραιότητα που δίνουν ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης , τόνισε στο πλαίσιο των κοινών του δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Όπου και να πήγα στην Τουρκία είδα τον τεράστιο πόνο λόγω του σεισμού σε Τουρκία και Συρία είπε ο κ. Μπλίνκεν και στη συνέχεια ευχαρίστησε την Ελλάδα για την άμεση και σημαντική βοήθεια της στην Τουρκία ενώ έκανε γνωστό ότι αργότερα θα εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σε ορισμένους διασώστες που πήγαν από την Ελλάδα στην Τουρκία. « Η συνεισφορά τους είναι τρανό παράδειγμα αποτελεσματικότητας των Ελλήνων και της θέλησης που έχουν να βοηθούν τους άλλους» είπε και συμπλήρωσε «αυτό είναι το ήθος και το φιλότιμο».

Ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο για στρατηγική αποτυχία της επίθεσης του Πούτιν στην Ουκρανία και σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα μια σιωπηλή δύναμη στήριξης στην Ουκρανία κάνοντας αναφορά στη στήριξη των προσφύγων και λέγοντας ότι βοηθήσατε το ΝΑΤΟ στέλνοντας από Αλεξανδρούπολη τη στήριξη σας.

Η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων. «Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε.

Επίσης είπε ότι προσπαθούμε να προχωρήσουμε την ενεργειακή εξέλιξη και η Αμερική θέλει να επενδύσει στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε για να προχωρήσουμε και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας, να βοηθήσουμε τις χώρες των Βαλκανίων να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ενέργεια της Ρωσίας.

Στην καρδιά της σχέσης μας είναι πάντα οι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς μας: «οι λαοί μας έχουν κοινή ιστορία, έχουν κοινές ιδέες και ιδανικά κι έναν μοναδικό δεσμό μιας και είναι οι πιο δυνατές, ισχυρές Δημοκρατίες του κόσμου».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συνεχίσουμε να δείχνουμε στον κόσμο αυτό που μπορεί να προσφέρει η Δημοκρατία στον λαό, τόνισε και συμπλήρψσε για αυτό ήρθα κι εγώ εδώ πέρα, για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας με κάιε τρόπο που μπορούμε. Αυτό προσπαθεί να κάνει κάθε κυβέρνηση, αν βοηθήσει τον λαό της να κάνει αλλαγές που θα βοηθήσουν τον λαό της κάθε χώρας».

Για ελληνοτουρκικά: «Να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μπλίνκεν είπε ανάμεσα σε άλλα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι φίλοι και συμμαχοί. Μίλησε με θετικό τρόπο για τις προσπάθειες της Ελλάδας νε γίνει η περιοχή κέντρο ενέργειας ενώ σημείωσε ότι οι διαφορές όταν επιλυθούν ανοίγουν μεγάλες ευκαιρίες και για τους δυο λαούς.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι, φίλοι μας και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή, να επιλύουμε τα ζητήματα διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση. Και αυτά είναι πιο δύσκολα σε προεκλογικό περίοδο» σημείωσε.

Επισήμανε πως αν δει κάποιος την περιοχή σαν σύνολο και τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένας κόμβος ενέργειας για να συνδέσει την Ευρώπη και την Αφρική, να φέρει χώρες μαζί, μέσω συνεργασίας, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Προσέθεσε πως οι διαφορές αν επιλυθούν -ή όταν επιλυθούν- ανοίγονται μεγαλύτερες ευκαιρίες από αυτές που βλέπουμε σήμερα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως είναι σημαντικό οι φίλοι μας, οι εταίροι μας να διαχειριστούν διπλωματικά και ειρηνικά τις διαφορές τους και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

Ν. Δένδιας: Κοινή θέση μας πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι απολύτως παράνομο και ανυπόστατο

Η θέση της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, αλλά είναι απολύτως παράνομο και ανυπόστατο, τόνισε ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως συμφωνεί για το θέμα αυτό με τον Νίκο Δένδια και υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατό. «Να έχουμε μια κυβέρνηση να έχει εκλεγεί από τον λαό και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος