Μητσοτάκης από Δελφούς: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε πτώχευση εάν εφαρμοστεί

Οι εκλογές, τα πεπραγμένα, τα ελληνοτουρκικά και οι παρακολουθήσεις κυριάρχησαν στη συζήτηση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον managing editor των «Financial Times» υπεύθυνο για τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, Peter Spiegel, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum.

«Αν με ρωτάτε, θα έχουμε και δεύτερο γύρο εκλογών αλλά ο πρώτος γύρος θα δείξει ποιον θέλουν πρωθυπουργό οι Έλληνες», είπε σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ «που θέλει κυβέρνηση συνασπισμού αλλά όχι τον Μητσοτάκη» και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να μην εκτροχιάσουμε όλη την πρόοδο που σημειώσαμε τα τελευταία χρόνια. Η αξιωματική αντιπολίτευση με κατηγορεί ως αυταρχικό και αλλαζόνα, αλλά οι ψηφοφόροι γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και θα συνιστούσα άλλη αφήγηση στους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο πρωθυπουργός και αφού του ζητήθηκε να σχολιάσει τον Αλέξη Τσίπρα, είπε μεταξύ άλλων:

«Ποτέ δεν θα υποτιμούσα τον πολιτικό μου αντίπαλο. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδείξει πολιτικές δεξιότητες αλλά θεωρώ ότι τα πήγε χάλια ως πρωθυπουργός. Κι έχουμε τον κ. Βαρουφάκη που θέλει να αντικαταστήσουμε τα ευρώ μας με το νόμισμα Δήμητρα. Μην ξεχάσουμε ότι ήταν εύκολο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, αλλά την πισωγύρισε. Σα να βάζεις φωτιά στο σπίτι σου και να ζητάς εύσημα επειδή κάλεσες την πυροσβεστική. Η ιστορία θα τον κρίνει αυστηρά γιατί είχε την ευκαιρία να πάει τη χώρα μπροστά, αλλά την πήγε πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μάθει τίποτα. Δεν καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και δεν είναι σε θέση να προσφέρουν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το πώς θα διοικήσουν τη χώρα».

«Ποια επιλογή δίνει η αντιπολίτευση; Κοιτούσα το πρόγραμμα που παρουσίασε. Κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί, οδηγεί σε πτώχευση».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Βαρουφάκη οδήγησαν την χώρα σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και χρέωσαν με 100 δισ. ευρώ τον ελληνικό λαό. «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε το 2015 και την πολύ κακή δουλειά που έκανε ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο Αμερικανός δημοσιογράφος παρατήρησε ότι η άποψη που έχουν πλέον στην Ευρώπη για τον κ. Τσίπρα είναι ότι μετά την «κωλοτούμπα» του 2015 οδήγησε την χώρα έξω από τα μνημόνια και την επανέφερε στις διεθνείς αγορές.

«Αυτά τα λένε όσοι δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα» του απάντησε ο πρωθυπουργός και καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους.

Η πρώτη ερώτηση από τον Peter Spiegel ήταν σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης το κυβερνητικό πρόγραμμα.

«Προχωράμε με ταχύτερους ρυθμούς κι έχουμε μειώσει σαφέστατα το χρέος, έχουμε δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, κι έχουμε προσελκύσει επενδύσεις», είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: Αυτή η ανάπτυξη μάς επέτρεψε να στηρίξουμε τους πολίτες. Το σημαντικότερο είναι η αύξηση του μέσου μισθού και είναι εφικτό το 25% στον κατώτατο μισθό. Χρησιμοποιήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο για να προσφέρουμε στοχευμένη υποστήριξη σε όσους είχαν μεγαλύτερη ανάγκη. Ήμασταν συνεπείς στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τους φόρους για τη μεσαία τάξη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Φοβάστε μήπως πουν ευχαριστούμε για τη συγκλονιστική σας προσπάθεια αλλά θα ψηφίσουμε κάποιον άλλον; ρώτησε στη συνέχεια ο κ. Spiegel.

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να μην εκτροχιάσουμε όλη την πρόοδο που σημειώσαμε τα τελευταία χρόνια”. “Η επιλογή μεταξύ των δύο κομμάτων είναι, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά σκληρή. Εμείς συνεχίζουμε με βελτίωση τουεισοδήματος και η οικονομία πάει πολύ καλά, ενώ και στον πληθωρισμό έχουμε καλύτερα νούμερα σε σχέση με τον ευρωπαικό μέσο όρο. Όσα λένε οι αντίπαλοί μας εαν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε νέα πτώχευση της χώρας. Νομίζω πως οι ψηφοφόροι εκτιμούν την προσπάθεια μας, βλέπουν τις τιμές στα σούπερ μάρκετ που πέφτουν. Αρνηθήκαμε οριζόντια μείωση ΦΠΑ προκειμένου να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη.

Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, μετά την πολύ καλή πορεία υπονόμευσε το κυβερνητικό έργο, ο πρωθυπουργός είπε:

Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να είναι θυμωμένοι γιατί περίμεναν κάτι καλύτερο από το κράτος και μας θεώρησαν υπόλογους. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Είναι τραγωδία ότι αυτό το σύστημα θα λειτουργούσε ως το Σεπτέμβριο. Εν τέλει οι εκλογές αφορούν τι έγινε στην τετραετία και τι έπεται και είμαστε νομίζω κυβέρνηση συνεπής στο πρόγραμμά της σε δύσκολες στιμές. Οι δημοσκοπήσεις είναι καλύτερες σε σχέση με δύο μήνες πριν. Οι πολίτες θέλουν σταθερότητα και ξέρουν ότι την παρέχουμε κι έχουν πειστεί ότι η ατζέντα μας είναι σημαντική.

«Καμία συζήτηση επί εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας και τη σαφή χάραξη συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία», διαμήνυσε σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά.

Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Κάνουμε ό,τι καλύτερο για να περιορίσουμε τη χρήση παράνομου λογισμικού αλλά το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος