Μινεάπολις: Δεύτερη νύχτα έντασης και διαδηλώσεων παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Οι ταραχές συνεχίζονται  με αμείωτη ένταση στην Μινεάπολις της Μινεσσότα μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού  νεαρού από πυρά γυναίκας αστυνομικού την Κυριακή.

Πέραν της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας που επέβαλαν οι δήμαρχοι των δίδυμων πόλεων Μινεάπολις και Σεντ Πολ, τέθηκαν επί ποδός χίλιοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς για να εμποδίσουν νέες παρεκτροπές.

Γύρω στις  05:00 σήμερα ώρα Ελλάδας, σχεδόν δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση, δεκάδες διαδηλωτές συνέχιζαν κρατώντας τα πλακάτ τους να φωνάζουν συνθήματα, υπό βροχή, από την οποία προστατεύονταν με ομπρέλες και κουκούλες, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Μπρούκλιν Σέντερ.

Διαδηλωτές αποδοκίμασαν τους αστυνομικούς κατά μήκος του πλέγματος που είχε στηθεί γύρω από το αστυνομικό τμήμα, κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Φυλακίστε όλους τους ρατσιστές δολοφόνους μπάτσους», «Θα είμαι ο επόμενος;», «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Η αστυνομία εκτόξευσε πολλές φορές, δακρυγόνα προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών και τους κοινοποίησε διαταγή να διαλυθούν.

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη νύχτα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο του Ντόντε Ράιτ, 20 ετών, από τα πυρά αστυνομικίνας, ενώ βρισκόταν στο τιμόνι του αυτοκινήτου του με συνεπιβάτισσα την κοπέλα του.

Στη διάρκεια ελέγχου που συνδεόταν με τις πινακίδες του αυτοκινήτου, η αστυνομικίνα, με προϋπηρεσία 26 ετών στο σώμα όπως έγινε γνωστό, τράβηξε «το πιστόλι της αντί για το τέιζερ», όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ και δεν είναι απαραιτήτως θανατηφόρο, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας, ο Τιμ Γκάνον, κάνοντας λόγο για θάνατο «από ατύχημα».

Για να τεκμηριώσει τα όσα έιπε, παρουσίασε την καταγραφή της τραγωδίας από την κάμερα που έφερε πάνω της η αστυνομικίνα.

Το βίντεο δείχνει την  αστυνομικό Πότερ να προειδοποιεί των νεαρό ότι θα χρησιμοποιήσει  όπλο εκκένωσής ηλεκτρισμού. Αντ΄αυτού όμως  ακούγεται πυροβολισμός  και ίδια να αναφωνεί έκπληκτη  ότι τον πυροβόλησε, καθώς ο εικοσάρης, θανάσιμα τραυματισμένος, προσπαθεί να φύγει με το αμάξι, προτού τρακάρει με άλλο αυτοκίνητο μερικούς δρόμους μακριά.

Δεν είναι σαφές πώς μπόρεσε η αστυνομικίνα να μπερδέψει το πιστόλι της με το τέιζερ. Χθες βράδυ οι δικαστικές αρχές στη Μινεσότα ανακοίνωσαν τα στοιχεία της αστυνομικίνας: ονομάζεται Κίμπερλι Πότερ και έχει τεθεί σε αναστολή με διοικητική απόφαση, διευκρίνισαν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «τραγικό» τον φόνο αλλά προειδοποίησε εναντίον κάθε βίαιης ενέργειας. «Νομίζω πως πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας», πρόσθεσε.

Ο θάνατος του εικοσάχρονου αναζωπύρωσε την οργή στη Μινεάπολις, όπου είχαν σημειωθεί πολυήμερες ταραχές μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ την 25η Μαΐου 2020 κάτω από το γόνατο του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν. Αγώνες μπάσκετ του NBA, αλλά και του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ και του χόκεϊ, που προβλεπόταν να γίνουν το βράδυ της Τρίτης, αναβλήθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,Reuters,AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος