Με μάσκα “ξεκίνησε” η νέα κανονικότητα στον κόσμο-Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3,5 εκατ.(video)

Σε Ευρώπη και Αμερική όλοι έχουν στραμμένο  το βλέμμα στη ζωή και την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τον κορονοϊό. Από την  άλλη η εξεύρεση πόρων για το εμβόλιο κατά της ασθένειας  αποδεικνύεται όχι και τόσο εύκολη υπόθεση παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα θρηνεί σχεδόν 250.000 θύματα.

Η μεγάλη διάσκεψη δωρητών για τη χρηματοδότηση εμβολίου κατά του κορονοϊού που οργανώθηκε, τις Βρυξέλλες,  κατάφερε να συλλέξει 7,4 δισ. Ευρώ, με τον  Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, να προειδοποιεί πως «Θα χρειαστεί ένα ποσό πενταπλάσιο» για την ανάπτυξη και τη διανομή του εμβολίου.”

Περίπου 40 χώρες και 20 διεθνείς οργανισμοί συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο.

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος απών, μαζί με τη Ρωσία και την Ινδία.

Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στον πλανήτη — σχεδόν 1,2 εκατ.  Ωστόσο, περισσότεροι από 187.000 άνθρωποι έχουν θεραπευτεί.

Σύμφωνα με πολλά επιδημιολογικά μοντέλα, έως τον Ιούνιο αναμένεται να ξεπεραστεί το φράγμα των 100.000 θανάτων στη χώρα. Η χαλάρωση των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Καλιφόρνια ξεκινά την Παρασκευή .

Ο όμιλος General Electric καταργεί άλλες 10.000 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε η διεύθυνσή του, επικαλούμενη την πανδημία του κορονοϊού. Συνολικά ο όμιλος θα μειώσει το προσωπικό του στο πεδίο της αεροπορίας, κατά 13.000 θέσεις εργασίας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας Κώστας Δαβάνης οι αντιπρόεδροι του ευρωκοινοβουλίου αρμόδιοι για θέματα επικοινωνίας καλούν τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες πληροφόρησης για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η πληροφόρηση και η επικοινωνία είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης  στην υγεία και στην οικονομία, που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, δήλωσαν οι αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από δύο μήνες συντονισμένων προσπαθειών από την ΕΕ για την καταπολέμηση του COVID-19. Τόνισαν ότι η χρήση ξεκάθαρων και συνεκτικών μηνυμάτων προς τους πολίτες σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί με συντονισμένο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη Βρετανία ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία Κιερ Στάρμερ δήλωσε  ότι θα υποστηρίξει κάθε παράταση εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής απόστασης, καλώντας για «εθνική συναίνεση» στην επόμενη φάση της αντίδρασης της Βρετανίας στη μάχη κατά του ξεσπάσματος του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επανεξετάσει τα μέτρα που έχουν «κλείσει» τη βρετανική οικονομία μεθαύριο, προκειμένου να αποφασίσει αν αυτά μπορούν να χαλαρώσουν, μία απόφαση, για την οποία ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα ληφθεί επί τη βάσει της επιθυμίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τη δημόσια υγεία.

Περίπου 6,3 εκατ. άνθρωποι τέθηκαν σε καθεστώς μερικής ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και επωφελούνται από την αποζημίωση έκτακτης ανάγκης που χορηγείται στη Βρετανία λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

 Στη Γερμανία το τελευταίο 24ωρο, άλλοι 139 ασθενείς υπέκυψαν   όπου το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αυξήθηκε σε 6.831. Ο ημερήσιος απολογισμός θυμάτων είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (43). Οι έλεγχοι στα σύνορα της χώρας παρατάθηκαν ως τις 15 Μαΐου. Ωστόσο η πίεση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας προς την κυβέρνηση συνεχίζει την αυξητική της τάση στο δρόμο προς την επανεκκίνηση της γερμανικής οικονομίας.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 685, με το σύνολο να φθάνει πλέον τα 163.860, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να σταθεροποιείται με βάση το δεδομένο αυτό).

Στη Γαλλία οι θάνατοι ξεπερνούν τις 25.000  αλλά ξεκίνησε μια εσωτερική διαμάχη για την σταδιακή άρση των μέτρων καθώς η Γερουσία σε μια συμβολική κίνηση απέρριψε το κυβερνητικό σχέδιο καθώς οι ενστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Περίπου 300 δήμαρχοι αρνούνται να ανοίξουν τα σχολεία ενώ δεν είναι λίγοι και οι γονείς που είναι αντίθετοι στο εκ νέου άνοιγμα των σχολείων  την επόμενη εβδομάδα. Αντίθετη και η δήμαρχος του Παρισιού που καταγγέλλει βεβιασμένη άρση της καραντίνας .  Την ίδια ώρα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο κορονοϊός είχε κάνει την εμφάνιση του στη Γαλλία περίπου ένα μήνα πριν την επίσημη ανακοίνωση του από τις αρχές .

Στην Ιταλία, εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία ξανανοίγουν τις πόρτες τους για 4,5 εκατ. Ιταλούς που καλούνται να επιστρέψουν στη δουλειά. Οι κανόνες κοινωνικής απόστασης παραμένουν σε ισχύ και οι πολίτες μετά από πολλές ημέρες εγκλεισμού βγαίνουν στους δρόμους περιλαμβανομένων και  των πάρκων που επαναλειτουργούν. Οι Ιταλοί μπορούν επίσης να επισκέπτονται τους συγγενείς τους, υπό τον όρο ότι θα φορούν μάσκες.

Στην Ισπανία η ανεργία αυξήθηκε και πάλι τον Απρίλιο, αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που εξαρτώνται από επιδόματα στο ρεκόρ των 5,2 εκατομμυρίων, καθώς το lockdown που έχει επιβληθεί εκεί, από τα αυστηρότερα στον κόσμο, έχει σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα. Ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν στην Ισπανία εξαιτίας του κορονοϊού παρέμεινε κάτω από τους 200 σήμερα για τρίτη διαδοχική ημέρα.

Στην Τουρκία σε νέο διάγγελμά προς το τουρκικό έθνος, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι, από τη Δευτέρα 11 Μαΐου αρχίζει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Η αρχή θα γίνει με την παροχή άδεια 4 ωρών στους πολίτες άνω των 65 και κάτω των 20 για να βγουν από το σπίτι μια φορά την εβδομάδα σε ξεχωριστές ημέρες.  Μάλιστα την ερχόμενη Κυριακή, οι άνω των 65 θα μπορέσουν να βγουν από το σπίτι τους ύστερα από εβδομάδες εγκλεισμού. Επίσης θα αρθούν οι περιορισμοί για τις μετακινήσεις σε 7 πόλεις εξαιρουμένων όμως της Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Άγκυρας όπου έχουν παρουσιαστεί τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότεροι θάνατοι από κορονοϊό. Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κάποια  άλλα καταστήματα. Τα πανεπιστήμια θα αρχίσουν να λειτουργούν από τις 15 Ιουνίου. “Ο αριθμός των ασθενών μας μειώνεται ενώ ο αριθμός εκείνων που αναρρώνουν αυξάνεται σημαντικά Έχουμε συνειδητά κάνει όλα τα βήματα από την πρώτη ημέρα της επιδημίας με βάση τις συστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής. Φτάσαμε σε ένα σημαντικό σημείο καμπής. Κρατήσαμε το ποσοστό θνητότητας πολύ χαμηλό και αποτρέψαμε την εξάπλωση της νόσου,” είπε ο Τούρκος πρόεδρος

Στην Κροατία τη σταδιακή επαναλειτουργία των ξενοδοχείων στην περιοχή της Ίστρια ανακοίνωσαν οι  Αρχές. Όπως διευκρινίστηκε, τα ξενοδοχεία θα επαναφέρουν σταδιακά το σύνολο των υπηρεσιών τους και αυτό εξαρτάται από την επιδημιολογική κατάσταση.

Την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων μετά τις 15 Μαΐου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Λούντοβιτς Όρμπαν, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η επανέναρξη της δραστηριότητας των εστιατορίων δεν θα πραγματοποιηθεί την ίδια χρονική περίοδο.

H Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθεςκατέγραψε ένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική χώρα, από τρία την προηγουμένη, το οποίο ήταν εισαγόμενο, κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν εντοπίζονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί μεταξύ των ταξιδιωτών που φθάνουν από το εξωτερικό. Τα κρούσματα του είδους έφθασαν τα 1.676, ενώ το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί ανήλθε σε 82.881

Στη  Νέα Ζηλανδία δεν κατέγραψαν κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό το προηγούμενο εικοσιτετράωρο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν σήμερα, διευκρινίζοντας ότι η έκβαση των συνομιλιών της κυβέρνησής της με αυτή την Αυστραλία για την επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Αφρική συνέστησε σήμερα προσοχή για  νέες θεραπευτικές αγωγές που βασίζονται στην παραδοσιακή φαρμακοποιία κατά της νόσου Covid-19. Προέτρεψε μάλιστα αυτές  να υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους πριν από τις δοκιμές τους σε μεγάλη κλίμακα όπως στη Μαδαγασκάρη.

“Στους Αφρικανούς αξίζει να χρησιμοποιούν φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα που εφαρμόζονται για τα φάρμακα τα οποία παρασκευάζονται για τους πληθυσμούς στο υπόλοιπο κόσμο”, έγραψε ο οργανισμός (WHO-Afro) σε ανακοίνωση που ανάρτησε στον ιστότοπό του.
Ανταπόκρισεις: Γιώργος Παππάς, Κώστας Δαβάνης Αριάνα Φερεντίνου
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Xinhua, DPA

Σχετική Είδηση: Πανευρωπαϊκή χαλάρωση με τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος