Κορονοϊός: Ένα επεισόδιο θρόμβωσης σε περίπου 346.000 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca

Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 346.000 περίπου δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ, ένα επεισόδιο θρόμβωσης που έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανό», ανέφερε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για ειδικά και σπάνια περιστατικά συνδυασμού θρόμβωσης και θρομβοπενίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων από Covid υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία.

Επανέλαβε ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιο, αλλά ο Οργανισμός συγκεντρώνει και αξιολογεί τα δεδομένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει ένα επιστημονικό πόρισμα.

“Είναι κατανοητό ότι η πιθανότητα συσχέτισης ενός εμβολίου με μια σοβαρή παρενέργεια, όσο σπάνια κι αν είναι, δημιουργεί δισταγμό και φόβο για τον εμβολιασμό και είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο αντιμετωπίσει κανείς αυτόν τον φόβο”, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι ωστόσο, “αυτό που θα έπρεπε να σκεφτούμε είναι τα νούμερα τα καθημερινά που περνάνε μπροστά απ’ τα μάτια μας στην τηλεόραση – σήμερα είναι 73 νεκροί – και να σταθμίσουμε τον σοβαρό, τον άμεσο κίνδυνο σε σχέση με τον κίνδυνο τον πιθανό και τον πολύ μακρινό”.

“Ας περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση και θέση πάνω σε αυτό το θέμα”, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου υπενθυμίζοντας ότι η 7η Απριλίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Υγείας φετινό σύνθημα της οποίας είναι “χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο για τον καθένα και την κάθε χώρα”.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να είμαστε ασφαλείς πρέπει όλοι να είμαστε ασφαλείς”, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος