Λούκα Μόντριτς… The last dance ?

ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Λούκα Μόντριτς. Ο Κρόιφ των Βαλκανίων. Ποδοσφαιρική ευφυΐα. Σπάνια ικανότητα. Ο Ινιέστα έχει σταματήσει. Στον ποδοσφαιρικό πλανήτη έχουν μείνει ο Μέσι και ο Μόντριτς. Ο Μαραντόνα και ο Κρόιφ του σήμερα. Δεν θέλουμε να σταματήσουν. Έφτασαν 35. Και ακόμα προσφέρουν μαγεία. Ο Λούκα σε ηλικία 6 ετών εγκατέλειψε το χωριό του μαζί με την οικογένεια του. Παιδί του πολέμου. Ο παππούς του δολοφονήθηκε από Σέρβους στρατιώτες στο σπίτι του. Ο πατέρας του πήγε στον στρατό ο Λούκα έφυγε με την μητέρα του στο Ζαντάρ κρατώντας μια μπάλα στην αγκαλιά του.

«Ο πόλεμος με έκανε πιο δυνατό τώρα είμαι προετοιμασμένος για τα πάντα».

Έπαιζε ποδόσφαιρο όλη μέρα στα συντρίμμια όπως και όλα τα παιδιά του πολέμου και η Ντιναμο Ζαγκρεμπ τον ανακάλυψε. Και τι δεν έκανε στην καριέρα του. Οι ποδοσφαιρικές παραστάσεις του στο Λονδίνο με την Τότεναμ στην Μαδρίτη με την Ρεάλ μοναδικές. Πήρε δικαιότατα τα πάντα, Champions League, πρωταθλήματα την χρυσή μπάλα από τον Μέσι και τον Ρονάλντο.

Πήγε την Κροατία στον τελικό του Μουντιάλ. Όταν ρώτησα στον τελικό στην Μόσχα συνάδελφο μου ο οποίος περιέγραφε για την κροατική τηλεόραση, αν οι οπαδοί τους είναι πάντα τόσο εκδηλωτικοί μου απάντησε: «Όλοι αυτοί που βλέπεις έχουν ζήσει πόλεμο. Απολαμβάνουν τα αγαθά της ειρήνης». Ο Μόντριτς είναι παιδί του πολέμου. Είναι ο καλλιτέχνης που εν καιρό ειρήνης τιθασεύει το όποιο μίσος έχει ο αντίπαλος. Θα χάσεις όπως οι Σκωτσέζοι σήμερα και θα πονέσεις εξαιτίας του αλλά… θα χειροκροτήσεις. Είναι ο τελευταίος χορός. The last dance. Κρίμα! Θέλαμε και άλλο. Ας τον απολαύσουμε, ας τον χειροκροτήσουμε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος