Κ. Μητσοτάκης – Ε. Χέγκερ: Πολλά υποσχόμενες οι ελληνοσλοβακικές οικονομικές σχέσεις (video)

«Ως ευρωπαίο αλλά και ατλαντικό σύμμαχο ενημέρωσα τον κ. Χέγκερ για την στρατηγική εταιρική σχέση που συναποφασίσαμε πριν από δύο ημέρες με τον Πρόεδρο Μακρόν. Ένα βήμα ενδυνάμωσης του αυτόνομου δρόμου της Ευρώπης αλλά και ενίσχυσης του νατοϊκού πυλώνα της, κάτι που ασφαλώς ενδιαφέρει και την Σλοβακία γιατί όσο αυξάνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες των κρατών-μελών της ΕΕ τόσο αυξάνεται και η ισχύς και η επιρροή της ατλαντικής συμμαχίας. Θεωρώ ότι ακολουθώντας τις ίδιες αυτές κατευθύνσεις Ελλάδα και Σλοβακία μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τους αμυντικούς και διπλωματικούς τους δεσμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «πολλά υποσχόμενες τις ελληνοσλοβακικές οικονομικές σχέσεις», επισημαίνοντας ότι η στρατηγική θέση των δύο κρατών διευκολύνει την ανάπτυξή τους και κυρίως τα πεδία των μεταφορών και της ενέργειας. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς τα σχέδια των δύο χωρών για την ενεργειακή μετάβαση. Σλοβακία και Ελλάδα έχουμε αποφασίσει, από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες να περιορίσουμε, να μηδενίσουμε ουσιαστικά την εξάρτησή μας από τον λιγνίτη ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να κινηθούμε γρήγορα στην πράσινη μετάβαση» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συζήτησαν και τα ζητήματα που αφορούν την τουριστική συνεργασία. «Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός η Ελλάδα για Σλοβάκους επισκέπτες αλλά και η Σλοβακία μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για Έλληνες επισκέπτες και προσβλέπω να κάνουμε πολλά περισσότερα στον τομέα της τουριστικής συνεργασίας» είπε.
Επίσης σημείωσε ότι αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία σε ότι αφορά τον τομέα της πολιτικής προστασίας. «Με ανταλλαγή τεχνολογίας ειδικά στις αναδασώσεις όπου η Σλοβακία έχει μεγάλη εμπειρία και βέβαια είναι σήμερα η ευκαιρία να ευχαριστήσω δημόσια τον Εντουαρντ για την πολύ σημαντική και άμεση ανταπόκριση της χώρας του στην έκκλησή μας για συνδρομή κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών που είχαμε φέτος το καλοκαίρι» είπε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οδεύοντας προς το τέλος της πανδημίας οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας στην Ευρώπη αποτελεί αναμφίβολα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Ελλάδα και Σλοβακία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων με κοινό στόχο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και την κοινωνική προστασία και την κοινωνική συνοχή»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη του για τις καταστροφικές πυρκαγιές, αναφέροντας ότι η χώρα του έστειλε στην Ελλάδα 75 πυροσβέστες και 35 οχήματα και υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις. «Η συγκεκριμένη κατάσταση υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε να προσφέρουμε την βοήθειά μας και την τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά στην αναδάσωση», είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η 200η επέτειος από την Ελληνική Επανάσταση είναι πολύ σημαντική και σας συγχαίρουμε γι’ αυτό. Η Σλοβακία τάσσεται υπέρ της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων. Είστε παράδειγμα για το πως μπορεί να χειριστεί κάποιος τη Μετανάστευση, σας συγχαίρουμε για τον επαγγελματισμό σας σε αυτόν τον τομέα».

Συνεχίζοντας ο κ. Χέγκερ ανέφερε ακόμη ότι: «Επιβεβαιώνουμε την απόφαση μας να σταματήσουμε σταδιακά την εξάρτηση μας από τον άνθρακα. Συζητήσαμε και για τον τουρισμό, όπως είπαμε η Ελλάδα είναι πολύ ενδιαφέρον προορισμός για τους Σλοβάκους, ελπίζω πως και η Σλοβακία θα γίνει ένας τέτοιος προορισμός για τους Έλληνες. Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε όλες τις σχετικές υποδομές. Χαίρομαι γιατί συμφωνούμε στον τομέα της γεωπολιτικής. Μπορούμε να βρούμε κοινές λύσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επωφεληθούν οι ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι Σλοβάκοι» επεσήμανε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος