Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσαν ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και περιμένουν πλέον το αν η Χαμάς θα αποδεχθεί τους όρους του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκαν τη Δευτέρα (29/9) στον Λευκό Οίκο, έχοντας τα βλέμματα του πλανήτη στραμμένα πάνω τους καθώς μεταξύ των θεμάτων που επρόκειτο να συζητήσουν ήταν και το σχέδιο Τραμπ για ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας.
Το κλίμα κατά την άφιξη του Μπ. Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο ήταν αισιόδοξο, με τον Ντ. Τραμπ να δηλώνει «πολύ αισιόδοξος για συμφωνία», όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο.
Ντ. Τραμπ: Η κουβέντα έγινε για μια βιώσιμη ειρήνη
Με μία ώρα καθυστέρηση από την προγραμματισμένη, άρχισε το βράδυ της Δευτέρας η συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, οι οποίοι μετά το τέλος των δηλώσεών τους, δεν δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.
«Η σημερινή είναι μια μεγάλη μέρα, ενδεχομένως μια από τις σπουδαιότερες μέρες που έχουν υπάρξει ποτέ στον πολιτισμό», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για διάφορα θέματα όπως το Ιράν, το εμπόριο, οι Συμφωνίες του Αβραάμ αλλά και για το πώς θα τερματίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα», ενώ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και η επίτευξη συμφωνίας ειρήνης είναι «πέρα από πολύ κοντά».
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την ειρήνη», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μπ. Νετανιάχου «που ήρθε πραγματικά και έκανε τη δουλειά. Συνεργαστήκαμε καλά, όπως έχουμε κάνει με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε.
Ο Ντ. Τραμπ επιβεβαίωσε ότι, εφόσον η Χαμάς αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ, η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων, ζωντανών και νεκρών, μέσα σε 72 ώρες κι αυτό θα σημάνει το τέλος του πολέμου.
Πρόσθεσε δε ότι «με βάση την πρόταση, οι αραβικές και οι μουσουλμανικές χώρες θα δεσμευτούν στην αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας», ότι «οι πλευρές θα συμφωνήσουν το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του Ισραήλ από τον θύλακα» και ότι το σχέδιό του προβλέπει «την κατά φάσεις απόσυρση του ισραηλινού στρατού. Σε συνεργασία με τη νέα μεταβατική αρχή στη Γάζα, όλα τα μέρη θα συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση κατά φάσεις των ισραηλινών δυνάμεων», είπε.
«Πληροφορούμαι ότι η Χαμάς θέλει να γίνουν έτσι τα πράγματα», σημείωσε ο Ντ. Τραμπ αλλά επεσήμανε ότι «αν η Χαμάς απορρίψει τη συμφωνία, τότε το Ισραήλ θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου στο να την καταστρέψει».
«Δεν είναι βραχυπρόθεσμο αυτό το οποίο συζητούμε, ελπίζουμε να κρατήσει περισσότερο», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η κουβέντα έγινε για μια βιώσιμη ειρήνη. Πολλοί Παλαιστίνιοι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά» και «οι Ισραηλινοί θέλουν να επιστρέψουν στην ειρήνη», ανέφερε.
Η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από Παλαιστίνιους και ειδικούς από ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Τραμπ. Το παλαιστινιακό έδαφος θα διοικείται από μια προσωρινή «τεχνοκρατική και απολίτικη» Αρχή, από την οποία θα αποκλειστεί η Χαμάς. Η Αρχή αυτή θα τεθεί υπό την εποπτεία μιας «επιτροπής ειρήνης» της οποίας θα προεδρεύει ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ και στην οποία θα διαδραματίσει ρόλο ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.
Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολίασε ότι «κάποιες χώρες έχουν ανόητα προχωρήσει στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους».
Νετανιάχου: Αν η Χαμάς απορρίψει το σχέδιο, το Ισραήλ θα τελειώσει τη δουλειά
«Σήμερα κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Υποστηρίζω το σχέδιό σας να τερματιστεί ο πόλεμος, το οποίο μας επιτρέπει να επιτύχουμε τους πολεμικούς μας στόχους» σημείωσε, αρχίζοντας τις δηλώσεις του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Το σχέδιο αυτό θα εξασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ κίνδυνο για το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το σχέδιο είναι συνεπές με τις αρχές του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου. Όλοι οι όμηροί μας, οι ζωντανοί και οι νεκροί, θα επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα. Η Χαμάς θα αφοπλιστεί, η Γάζα θα αποστρατιωτικοποιηθεί και θα έχει ειρηνική πολιτική διοίκηση. Το Ισραήλ θα διατηρήσει την ευθύνη της ασφάλειας εκεί (στον παλαιστινιακό θύλακα σ.σ.), συμπεριλαμβανομένης μιας περιμέτρου ασφαλείας, για ένα χρονικό διάστημα».
Σε περίπτωση που η Χαμάς απορρίψει το σχέδιο, «το Ισραήλ θα τελειώσει το ίδιο, τη δουλειά», τόνισε ο Μπ. Νετανιάχου και συνέχισε: «Το σχέδιο προσφέρει ένα ρεαλιστικό μονοπάτι για τη Γάζα. Η Γάζα θα έχει μια ειρηνική διοίκηση πολιτών, της οποίας δεν θα ηγείται ούτε η Χαμάς ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα μπορεί να έχει απολύτως κανένα ρόλο στη Γάζα χωρίς να περάσει από έναν πραγματικό και ριζοσπαστικό και πραγματικό μετασχηματισμό».
Συγγνώμη Νετανιάχου στο Κατάρ για την ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα – «Δεν θα επαναληφθεί»
Συγγνώμη από τον πρωθυπουργό του Κατάρ για την επίθεση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στην Ντόχα, ζήτησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες τη Δευτέρα (29/9) από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή προσκείμενη στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Το τηλεφώνημα στον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, έγινε ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρισκόταν σε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.
Μια τεχνική ομάδα του Κατάρ βρίσκεται επίσης στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με μια άλλη πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.
Το τηλεφώνημα επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος ανακοινώνοντας ότι «πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οργάνωσε μια τριμερή τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα μεταξύ του ιδίου, του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρωθυπουργού του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. Ο Νετανιάχου εξέφρασε στον αλ Θάνι τη βαθύτατη λύπη του για το πυραυλικό πλήγμα εναντίον στόχων της Χαμάς στη Ντόχα, κατά το οποίο σκοτώθηκε κατά λάθος ένας Καταριανός στρατιώτης. Δήλωσε επίσης ότι λυπάται βαθιά που η χώρα του παραβίασε την εθνική κυριαρχία του Κατάρ και διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει ξανά σε τέτοια επίθεση στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο αλ Θάνι χαιρέτισε αυτές τις δεσμεύσεις και υπογράμμισε ότι το Κατάρ είναι έτοιμο να συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ασφάλεια.
Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία του να επανέλθουν σε θετική τροχιά οι σχέσεις του Ισραήλ και του Κατάρ, έπειτα από χρόνια αμοιβαίων παραπόνων και παρανοήσεων. Οι ηγέτες δέχτηκαν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για την εγκαθίδρυση ενός τριμερούς μηχανισμού, πρόσθεσε.
Στη συνομιλία τους συζήτησαν επίσης την αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τις προοπτικές για μια πιο ασφαλή Μέση Ανατολή.
Η αισιοδοξία Τραμπ και η επιφυλακτικότητα Ισραήλ – Χαμάς
Η συνάντηση των δύο ανδρών -η τέταρτη μεταξύ των δύο συμμάχων από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο- ακολούθησε την παρουσίαση από τον Αμερικανό ηγέτη μίας πρότασης 21 σημείων, με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.
«Έχουμε μια πραγματική ευκαιρία για κάτι σπουδαίο στη Μέση Ανατολή», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Truth Social την Κυριακή. «Όλοι είναι υπέρ για κάτι ξεχωριστό, για πρώτη φορά στην ιστορία. Θα το πετύχουμε».
Οι ισχυρισμοί του Τραμπ δεν επαληθεύονται πάντα, και τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς δηλώνουν ότι χρειάζονται χρόνο για να μελετήσουν το σχέδιο. Την Παρασκευή, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε Αμερικανούς συντάκτες σε ενημέρωση υπό φόντο, ότι μόνο μετά τη συνάντηση της Δευτέρας θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το Ισραήλ. Η Χαμάς δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα δει το σχέδιο.
Δημοσιεύματα στην Washington Post και την Times of Israel αναφέρουν πως, βάσει της πρότασης, η Χαμάς θα απελευθερώσει και τους 48 ομήρους -ζωντανούς και νεκρούς- εντός 48 ωρών, ενώ οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα σταματήσουν και τα στρατεύματα θα αποσυρθούν σταδιακά. Το Ισραήλ θα συμφωνήσει να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους και να επιτρέψει σημαντικά περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Από την πλευρά της, η Χαμάς θα αφοπλιστεί και δεν θα έχει κανένα ρόλο στη διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής περιοχής· θα εγκαθιδρυθεί μια μεταβατική διοίκηση και θα εφαρμοστεί σχέδιο αποριζοσπαστικοποίησης των σχολείων και των τεμενών.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις λεπτομέρειες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι συνομιλίες γίνονται ενώ το Ισραήλ εντείνει την επίθεση στη Γάζα, με στόχο την εξάλειψη των εναπομεινάντων στρατιωτικών βάσεων της Χαμάς. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν εκδιώξει 700.000 από τους 1 εκατομμύριο κατοίκους της πόλης και έχουν καταστρέψει ψηλά κτίρια, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, περιέχουν εξοπλισμό της Χαμάς και σήραγγες όπου δρουν μαχητές της οργάνωσης.
Ισραηλινά χερσαία στρατεύματα προχώρησαν βαθύτερα στη Γάζα το βράδυ της Κυριακής, φτάνοντας περίπου 1 χιλιόμετρο από το κύριο νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τανκς και στρατιωτικά οχήματα σε κεντρικά σημεία.
Ο πόλεμος, που κλείνει δύο χρόνια την επόμενη εβδομάδα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 66.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν επανειλημμένα εκτοπιστεί και αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, με οργανισμό υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ να κηρύσσει λιμό σε ορισμένες περιοχές της λωρίδας πριν από έναν μήνα.
Οι πέντε προϋποθέσεις του Ισραήλ
Ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους ανέφερε ότι υπάρχουν πέντε βασικές προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου από την πλευρά του Ισραήλ: ο πλήρης αφοπλισμός της Χαμάς, η επιστροφή όλων των ομήρων, η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, η διατήρηση του ελέγχου ασφαλείας από το Ισραήλ και η δημιουργία νέας διοίκησης που να μην προέρχεται ούτε από τη Χαμάς ούτε από την Παλαιστινιακή Αρχή (η οποία κυβερνά τμήματα της Δυτικής Όχθης).
Αυτές οι προϋποθέσεις έρχονται σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες απαιτήσεις της Χαμάς, οι οποίες περιλαμβάνουν πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ και καμία υποχρέωση αφοπλισμού. Η Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ενδιαφέρον για την τύχη των Παλαιστινίων ήταν έντονο στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, όπου 10 χώρες — μεταξύ αυτών η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς — προσχώρησαν στη συντριπτική πλειοψηφία των μελών που αναγνώρισαν κράτος της Παλαιστίνης, καταδικάζοντας παράλληλα τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντέδρασαν έντονα, λέγοντας ότι η αναγνώριση αποτελεί ανταμοιβή για την τρομοκρατία, καθώς έρχεται μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο. Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.200 άτομα στην επίθεση και απήγαγαν άλλους 250.
Το Ισραήλ θεωρεί τη Χαμάς μέρος του άξονα του Ιράν, ο οποίος στοχεύει στην καταστροφή του, και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο έως ότου η Χαμάς εξουδετερωθεί πλήρως. Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας βλέπει την ισραηλινή επίθεση διαφορετικά — ως μια δυσανάλογη πράξη εκδίκησης που έχει χάσει κάθε νομιμότητα. Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της Χαμάς και της πιο μετριοπαθούς Παλαιστινιακής Αρχής.
Περίπου 159 χώρες υποστηρίζουν πλέον την ιδέα της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους και χρησιμοποιούν τη διπλωματική πίεση για να σταματήσει ο πόλεμος.
Το Ισραήλ, το οποίο για κάποια χρόνια ήταν επίσης ανοιχτό στην ιδέα της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας, τώρα θεωρεί την προοπτική αυτή απαράδεκτη, φοβούμενο την επανάληψη μιας επίθεσης όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου, και δείχνοντας ελάχιστη διάκριση μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων.
Το Ισραήλ έχει επίσης στραφεί αισθητά προς τα δεξιά τα τελευταία τρία χρόνια, κυβερνώμενο από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, που περιλαμβάνει εθνικιστές εποίκους οι οποίοι επιθυμούν την προσάρτηση τόσο της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης, όπου περίπου 600.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.
Ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη. Ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος την Παρασκευή αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή τη δήλωση, αν και πολλοί Ισραηλινοί υπουργοί έχουν ζητήσει την προσάρτηση ως την κατάλληλη απάντηση στην παγκόσμια αποδοχή ενός παλαιστινιακού κράτους και την αυξανόμενη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ.
Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στον σχεδιασμό του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα περιλαμβάνονται ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος