Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσαν ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και περιμένουν πλέον την απάντηση της Χαμάς στους όρους που έθεσαν για να επέλθει η ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκαν τη Δευτέρα (29/9) στον Λευκό Οίκο, έχοντας τα βλέμματα του πλανήτη στραμμένα πάνω τους καθώς μεταξύ των θεμάτων που επρόκειτο να συζητήσουν ήταν και το σχέδιο Τραμπ για ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας.
Το κλίμα κατά την άφιξη του Μπ. Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο προμήνυε τη θετική εξέλιξη, με τον Ντ. Τραμπ να δηλώνει «πολύ αισιόδοξος για συμφωνία», όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο.
Ντ. Τραμπ: Η κουβέντα έγινε για μια βιώσιμη ειρήνη
Με μία ώρα καθυστέρηση από την προγραμματισμένη, άρχισε το βράδυ της Δευτέρας η συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, οι οποίοι μετά το τέλος των δηλώσεών τους, δεν δέχθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.
«Η σημερινή είναι μια μεγάλη μέρα, ενδεχομένως μια από τις σπουδαιότερες μέρες που έχουν υπάρξει ποτέ στον πολιτισμό», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για διάφορα θέματα όπως το Ιράν, το εμπόριο, οι Συμφωνίες του Αβραάμ αλλά και για το πώς θα τερματίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα», ενώ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και η επίτευξη συμφωνίας ειρήνης είναι «πέρα από πολύ κοντά».
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την ειρήνη», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μπ. Νετανιάχου «που ήρθε πραγματικά και έκανε τη δουλειά. Συνεργαστήκαμε καλά, όπως έχουμε κάνει με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε.
Ο Ντ. Τραμπ επιβεβαίωσε ότι, εφόσον η Χαμάς αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ, η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων, ζωντανών και νεκρών, μέσα σε 72 ώρες κι αυτό θα σημάνει το τέλος του πολέμου.
Πρόσθεσε δε ότι «με βάση την πρόταση, οι αραβικές και οι μουσουλμανικές χώρες θα δεσμευτούν στην αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας», ότι «οι πλευρές θα συμφωνήσουν το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του Ισραήλ από τον θύλακα» και ότι το σχέδιό του προβλέπει «την κατά φάσεις απόσυρση του ισραηλινού στρατού. Σε συνεργασία με τη νέα μεταβατική αρχή στη Γάζα, όλα τα μέρη θα συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση κατά φάσεις των ισραηλινών δυνάμεων», είπε.
«Πληροφορούμαι ότι η Χαμάς θέλει να γίνουν έτσι τα πράγματα», σημείωσε ο Ντ. Τραμπ αλλά επεσήμανε ότι «αν η Χαμάς απορρίψει τη συμφωνία, τότε το Ισραήλ θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου στο να την καταστρέψει».
«Δεν είναι βραχυπρόθεσμο αυτό το οποίο συζητούμε, ελπίζουμε να κρατήσει περισσότερο», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η κουβέντα έγινε για μια βιώσιμη ειρήνη. Πολλοί Παλαιστίνιοι θέλουν να ζήσουν ειρηνικά» και «οι Ισραηλινοί θέλουν να επιστρέψουν στην ειρήνη», ανέφερε.
Η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από Παλαιστίνιους και ειδικούς από ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Τραμπ. Το παλαιστινιακό έδαφος θα διοικείται από μια προσωρινή «τεχνοκρατική και μη πολιτική» Αρχή, από την οποία θα αποκλειστεί η Χαμάς. Η Αρχή αυτή θα τεθεί υπό την εποπτεία μιας «επιτροπής ειρήνης» της οποίας θα προεδρεύει ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ και στην οποία θα διαδραματίσει ρόλο ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.
Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολίασε ότι «κάποιες χώρες έχουν ανόητα προχωρήσει στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους».
Νετανιάχου: Αν η Χαμάς απορρίψει το σχέδιο, το Ισραήλ θα τελειώσει τη δουλειά
«Σήμερα κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Υποστηρίζω το σχέδιό σας να τερματιστεί ο πόλεμος, το οποίο μας επιτρέπει να επιτύχουμε τους πολεμικούς μας στόχους» σημείωσε, αρχίζοντας τις δηλώσεις του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Το σχέδιο αυτό θα εξασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ κίνδυνο για το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το σχέδιο είναι συνεπές με τις αρχές του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου. Όλοι οι όμηροί μας, οι ζωντανοί και οι νεκροί, θα επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα. Η Χαμάς θα αφοπλιστεί, η Γάζα θα αποστρατιωτικοποιηθεί και θα έχει ειρηνική πολιτική διοίκηση. Το Ισραήλ θα διατηρήσει την ευθύνη της ασφάλειας εκεί (στον παλαιστινιακό θύλακα σ.σ.), συμπεριλαμβανομένης μιας περιμέτρου ασφαλείας, για ένα χρονικό διάστημα».
Σε περίπτωση που η Χαμάς απορρίψει το σχέδιο, «το Ισραήλ θα τελειώσει το ίδιο, τη δουλειά», τόνισε ο Μπ. Νετανιάχου και συνέχισε: «Το σχέδιο προσφέρει ένα ρεαλιστικό μονοπάτι για τη Γάζα. Η Γάζα θα έχει μια ειρηνική διοίκηση πολιτών, της οποίας δεν θα ηγείται ούτε η Χαμάς ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα μπορεί να έχει απολύτως κανένα ρόλο στη Γάζα χωρίς να περάσει από έναν πραγματικό και ριζοσπαστικό και πραγματικό μετασχηματισμό».
Συγγνώμη Νετανιάχου στο Κατάρ για την ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα – «Δεν θα επαναληφθεί»
Συγγνώμη από τον πρωθυπουργό του Κατάρ για την επίθεση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στην Ντόχα, ζήτησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες τη Δευτέρα (29/9) από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή προσκείμενη στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Το τηλεφώνημα στον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, έγινε ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρισκόταν σε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.
Μια τεχνική ομάδα του Κατάρ βρίσκεται επίσης στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με μια άλλη πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.
Το τηλεφώνημα επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος ανακοινώνοντας ότι «πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οργάνωσε μια τριμερή τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα μεταξύ του ιδίου, του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρωθυπουργού του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. Ο Νετανιάχου εξέφρασε στον αλ Θάνι τη βαθύτατη λύπη του για το πυραυλικό πλήγμα εναντίον στόχων της Χαμάς στη Ντόχα, κατά το οποίο σκοτώθηκε κατά λάθος ένας Καταριανός στρατιώτης. Δήλωσε επίσης ότι λυπάται βαθιά που η χώρα του παραβίασε την εθνική κυριαρχία του Κατάρ και διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει ξανά σε τέτοια επίθεση στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο αλ Θάνι χαιρέτισε αυτές τις δεσμεύσεις και υπογράμμισε ότι το Κατάρ είναι έτοιμο να συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή ασφάλεια.
Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία του να επανέλθουν σε θετική τροχιά οι σχέσεις του Ισραήλ και του Κατάρ, έπειτα από χρόνια αμοιβαίων παραπόνων και παρανοήσεων. Οι ηγέτες δέχτηκαν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για την εγκαθίδρυση ενός τριμερούς μηχανισμού, πρόσθεσε.
Στη συνομιλία τους συζήτησαν επίσης την αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τις προοπτικές για μια πιο ασφαλή Μέση Ανατολή.
Το σχέδιο Τραμπ για να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος στη Γάζα: Πώς θα διοικείται την επόμενη μέρα
Στη δημοσιότητα έδωσε ο Λευκός Οίκος, το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο προβλέπει την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ώστε να συμφωνήσουν έναν πολιτικό ορίζοντα για την ειρηνική συνύπαρξή τους, ενώ υπάρχουν σαφείς διαφοροποιήσεις από το σχέδιο των 21 σημείων, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σε Άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν με την πρόταση, ο πόλεμος θα τερματιστεί αμέσως.
Εντός 72 ωρών από τη στιγμή που το Ισραήλ την κάνει αποδεκτή, όλοι οι όμηροι, ζωντανοί και νεκροί, θα πρέπει να επιστρέψουν στο Ισραήλ. Μετά την απελευθέρωση όλων των ομήρων, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 250 κρατουμένους από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, καθώς και 1.700 Παλαιστίνιους από τη Γάζα που συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών και παιδιών, που κρατούνται στο πλαίσιο αυτό.
Οι δυνάμεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) θα αποσυρθούν σε μια γραμμή που θα συμφωνηθεί, ώστε να προετοιμαστεί η απελευθέρωση των ομήρων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών και του πυροβολικού, θα σταματήσουν, ενώ οι γραμμές επαφής θα παραμείνουν σταθερές, έως ότου εκπληρωθούν οι όροι για μια πλήρη, σταδιακή αποχώρηση.
Για κάθε επίσης νεκρό Ισραηλινό όμηρο, το Ισραήλ θα παραδώσει τις σορούς 15 Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Το Ισραήλ δεν θα κατακτήσει, ούτε θα προσαρτήσει τη Λωρίδα της Γάζας, τη διακυβέρνηση της οποίας θα αναλάβει προσωρινά μια μεταβατική, τεχνοκρατική, απολίτικη παλαιστινιακή επιτροπή. Ο ίδιος ο Τραμπ θα προεδρεύει σε μια επιτροπή που θα επιβλέπει το μεταβατικό στάδιο στον θύλακα και στην οποία θα μετέχουν και άλλοι αρχηγοί κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.
Τα μέλη της Χαμάς θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν ότι δεν θα διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας, εμμέσως, ευθέως ή με οποιαδήποτε μορφή. Στα μέλη της οργάνωσης που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα θα παρασχεθεί ασφαλής διέλευση για τις χώρες που θα τα δεχτούν ενώ προβλέπεται και αμνηστία σε όσους δεχτούν να καταθέσουν τα όπλα.
Κανείς επίσης δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από τη Γάζα και όσοι επιθυμούν να φύγουν θα μπορούν να το κάνουν ελεύθερα, όπως και να επιστρέψουν.
Παράλληλα, η Γάζα θα μετατραπεί σε μια περιοχή ελεύθερη από εξτρεμισμό και τρομοκρατία, που δεν θα απειλεί τους γείτονές της, ενώ θα αναπτυχθεί εκ νέου προς όφελος των κατοίκων της.
Με την αποδοχή της συμφωνίας, θα επιτραπεί αμέσως η πλήρης είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Οι ελάχιστες ποσότητες θα αντιστοιχούν σε αυτές που καθορίστηκαν στη συμφωνία της 19ης Ιανουαρίου 2025 για την ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβάνοντας την αποκατάσταση υποδομών (νερό, ηλεκτρικό, αποχέτευση), την ανασυγκρότηση νοσοκομείων και φούρνων, καθώς και την εισαγωγή εξοπλισμού για την απομάκρυνση ερειπίων και το άνοιγμα δρόμων. Η διανομή και μεταφορά της βοήθειας εντός της Λωρίδας θα γίνεται χωρίς παρέμβαση καμίας πλευράς, μέσω του ΟΗΕ και των οργανισμών του, της Ερυθράς Ημισελήνου κι άλλων διεθνών θεσμών μη συνδεδεμένων με κανένα από τα δύο μέρη. Το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος Ράφα και προς τις δύο κατευθύνσεις θα υλοποιηθεί βάσει του μηχανισμού που ορίστηκε στη συμφωνία της 19ης Ιανουαρίου 2025.
Το οικονομικό σχέδιο του Τραμπ για την ανάπτυξη και ανοικοδόμηση της Γάζας θα διαμορφωθεί μέσω μιας ομάδας ειδικών που έχουν συμβάλλει στη δημιουργία σύγχρονων, ακμάζουσων πόλεων στη Μέση Ανατολή, ενώ θα δημιουργηθεί μια ειδική εμπορική ζώνη με προνομιακούς δασμούς και ποσοστά πρόσβασης, τα οποία θα διαπραγματευθούν με συμμετέχουσες χώρες.
Οι πέντε προϋποθέσεις του Ισραήλ
Ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους ανέφερε ότι υπάρχουν πέντε βασικές προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου από την πλευρά του Ισραήλ: ο πλήρης αφοπλισμός της Χαμάς, η επιστροφή όλων των ομήρων, η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, η διατήρηση του ελέγχου ασφαλείας από το Ισραήλ και η δημιουργία νέας διοίκησης που να μην προέρχεται ούτε από τη Χαμάς ούτε από την Παλαιστινιακή Αρχή (η οποία κυβερνά τμήματα της Δυτικής Όχθης).
Αυτές οι προϋποθέσεις έρχονται σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες απαιτήσεις της Χαμάς, οι οποίες περιλαμβάνουν πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ και καμία υποχρέωση αφοπλισμού. Η Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ενδιαφέρον για την τύχη των Παλαιστινίων ήταν έντονο στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, όπου 10 χώρες — μεταξύ αυτών η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς — προσχώρησαν στη συντριπτική πλειοψηφία των μελών που αναγνώρισαν κράτος της Παλαιστίνης, καταδικάζοντας παράλληλα τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντέδρασαν έντονα, λέγοντας ότι η αναγνώριση αποτελεί ανταμοιβή για την τρομοκρατία, καθώς έρχεται μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο. Οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.200 άτομα στην επίθεση και απήγαγαν άλλους 250.
Το Ισραήλ θεωρεί τη Χαμάς μέρος του άξονα του Ιράν, ο οποίος στοχεύει στην καταστροφή του, και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο έως ότου η Χαμάς εξουδετερωθεί πλήρως. Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας βλέπει την ισραηλινή επίθεση διαφορετικά — ως μια δυσανάλογη πράξη εκδίκησης που έχει χάσει κάθε νομιμότητα. Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της Χαμάς και της πιο μετριοπαθούς Παλαιστινιακής Αρχής.
Περίπου 159 χώρες υποστηρίζουν πλέον την ιδέα της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους και χρησιμοποιούν τη διπλωματική πίεση για να σταματήσει ο πόλεμος.
Το Ισραήλ, το οποίο για κάποια χρόνια ήταν επίσης ανοιχτό στην ιδέα της παλαιστινιακής κρατικής οντότητας, τώρα θεωρεί την προοπτική αυτή απαράδεκτη, φοβούμενο την επανάληψη μιας επίθεσης όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου, και δείχνοντας ελάχιστη διάκριση μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων.
Το Ισραήλ έχει επίσης στραφεί αισθητά προς τα δεξιά τα τελευταία τρία χρόνια, κυβερνώμενο από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία του Νετανιάχου, που περιλαμβάνει εθνικιστές εποίκους οι οποίοι επιθυμούν την προσάρτηση τόσο της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης, όπου περίπου 600.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν ανάμεσα σε 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.
Ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη. Ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος την Παρασκευή αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή τη δήλωση, αν και πολλοί Ισραηλινοί υπουργοί έχουν ζητήσει την προσάρτηση ως την κατάλληλη απάντηση στην παγκόσμια αποδοχή ενός παλαιστινιακού κράτους και την αυξανόμενη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ.
Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στον σχεδιασμό του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα περιλαμβάνονται ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος