Γ. Οικονόμου: Αδιέξοδη η στρατηγική της Τουρκίας – Είμαστε έτοιμοι για κάθε πρόκληση

Array

Στην ενεργειακή κρίση και στις τουρκικές προκλήσεις αναφέθηκε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, για την τουρκική προκλητικότητα τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και να δράσει επ ωφελεία των εθνικών της συμφερόντων, υπενθύμισε πως η Αθήνα ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ και τις συμμαχίες της, ενώ επέμεινε πως η παρατεταμένη προκλητική ρητορική της Τουρκίας είναι αδιέξοδη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ τονίζοντας: «Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Τουρκία συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή αλλά και τον Καύκασο. Χρησιμοποιεί γλώσσα επιτιθέμενου απειλώντας ότι θα έρθει νύχτα. Εγείρει ανυπόστατες διεκδικήσεις στο Αιγαίο, απειλεί την Ελλάδα αναγάγοντας σε casus belli την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων νησιών όπως η Χίος και η Ρόδος. Κλιμακώνει την επιθετική της ρητορική. Επιδίδεται συνεχώς σε εκστρατεία παραπληροφόρησης, επιχειρεί πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα και τον αέρα».

Πρόσθεσε ότι όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη αλλά και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα πόλεμο στην Ουκρανία και προσέθεσε χαρακτηριστικά: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδος είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την κόκκινη γραμμή για όλους τους Έλληνες. Και ως πρωθυπουργός της Ελλάδος δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί bullying από κανέναν».

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ταυτόχρονα και στον τουρκικό λαό τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα τους. «Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Ας προχωρήσουμε λοιπόν σ’ ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με αμοιβαίο σεβασμό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί τους μετανάστες, ενθαρρύνει και διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για την Τουρκία να συνεργαστεί ενεργά με την Ελλάδα και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης. Άλλωστε οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο πρόεδρος Ερντογάν φεύγουν από τις τουρκικές ακτές και μάλιστα στο φως της ημέρας».

Ακολούθως ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «η φωνή της Ελλάδας είναι στις μέρες μας ισχυρή και επιδραστική. Από την πλήρη απαξίωση του 2015 καταφέραμε να φθάσουμε ως εδώ με πολλή, μεθοδική και σκληρή προσπάθεια και δεν πρέπει να απομειώσουμε το εθνικό μας κεφάλαιο με απερισκεψίες και ασύνετες ενέργειες».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα συνάντησης των δύο ηγετών απάντησε: «Ακούσαμε τις δηλώσεις Καλίν, δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα προς την κατεύθυνση που περιγράψατε (για ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ), ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, απ’ όπου έστειλε μήνυμα ψυχραιμίας, νηφαλιότητας και αποφασιστικότητας».

Ευρωπαϊκό πρόβλημα η ενεργειακή κρίση – Τα 5 ψέματα του Τσίπρα

Τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα, ενώ υπάρχουν κάποιοι που προσποιούνται ότι είναι ελληνικό. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιμένει σε ψέματα για την ενέργεια. Ανάμεσα στ’ άλλα, όπως είπε, επιμένει σε πέντε ψέματα σε ό,τι αφορά την ενέργεια:

Ψέμα πρώτον: Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει το 2022 διπλασιασμός στις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Η αλήθεια είναι ότι παρά την μεγάλη ενεργειακή κρίση, που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποκοπές ρεύματος είναι σήμερα λιγότερες από ό,τι την περίοδο της κυβέρνησής του που δεν είχαμε ενεργειακή κρίση Το 2018 υποβλήθηκαν 522.096 αιτήματα αποκοπών. Το 2019 υποβλήθηκαν 399.357. Το 2020 υποβλήθηκαν 459.965. Το 2021 υποβλήθηκαν 405.516. Μέχρι στιγμής το 2022 τα αντίστοιχα αιτήματα είναι στις 275.494.

Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ανέχεται και επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Η αλήθεια είναι και πάλι διαφορετική. Η κυβέρνηση: Επέβαλε -πρώτη σε όλη την ΕΕ και μόνη σε τέτοια έκταση- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Ιουνίου 2022. Έθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποδώσει στους 2,5 μήνες κατά τους οποίους εφαρμόζεται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα οποία και διαθέτουμε για τη στήριξη των καταναλωτών. Επέβαλε, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη των λογαριασμών ρεύματος, υποχρέωση των παραγωγών να ανακοινώνουν τις τιμές που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα, αλλά και δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι. Επιβάλλει τέλος 10 ευρώ ανά θερμική mwh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ψέμα τρίτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών σ΄ ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ενεργειακές ανατιμήσεις. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ καθώς έχει διαθέσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβεια το 3,72% του ΑΕΠ της.

Ψέμα τέταρτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι Ελλάδα έχει την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα ήταν η τρίτη φθηνότερη χώρα σε τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και οι Ίβηρες, τα μοντέλα των οποίων εκθειάζει συνήθως ο κ. Τσίπρας.

Ψέμα πέμπτο: σε σχέση με τις κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας. Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισεκ ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την αύξηση των τιμών. Η εταιρεία αυτή είχε ήδη λάβει πακέτα στήριξης από τη γερμανική κυβέρνηση τα οποία είχε εξαντλήσει και ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο λόγος που κρατικοποιήθηκε ήταν για να μην καταρρεύσει και παρασύρει μαζί της ολόκληρη την αγορά. Είναι αυτό παρόμοια συνθήκη με την κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ σήμερα; Καταρρέει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ και χρειάζεται κάποιου είδους κρατικού bailout;

Οι αποφάσεις για το Αγία Σοφία

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας ξεχνά ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε το 2019 λίστα αναμονής 2.853 χειρουργείων. Κι αυτό χωρίς να έχει μεσολαβήσει τότε πανδημία.

Είπε ότι η κυβέρνηση για να λύσει το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα έχει αποφασίσει:

  • Προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα
  • Ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου
  • Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία επανασχεδιασμό του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Σε ερωτήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η επισύνδεση του κινητού του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη είναι νόμιμη και υπενθύμισε πως εφ όσον το επιθυμούσε ο κ. Ανδρουλάκης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προβεί σε εκείνες τις νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να διευκολυνθεί η ενημέρωση του από την ΕΥΠ.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των χθεσινών γενικών εκλογών στην Ιταλία, ο κ. Οικονόμου τόνισε με νόημα πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι οι απαντήσεις στα προβλήματα βρίσκονται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον η κυβέρνηση ανησυχεί για τυχόν ενίσχυση της Ακροδεξιάς και στην Ελλάδα, ο κ. Οικονόμου απήντησε πως στην χώρα μας είχαμε πρόσφατα μία διαφωτιστική εμπειρία για το πόσο σημαντική και αναγκαία είναι η πολιτική σταθερότητα και επέμεινε πως η κυβερνητική πολιτική απαντά στις προκλήσεις ενός ανήσυχου κόσμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος