Γ. Οικονόμου: Σε ετοιμότητα η Αθήνα για ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση στο ΝΑΤΟ – Η Ελλάδα αποδομεί με επιχειρήματα κάθε ανιστόρητο

Σε ετοιμότητα η Αθήνα προκειμένου να μην αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αύριο και μεθαύριο στη Μαδρίτη. Απαντούμε με ψυχραιμία, τεκμηριωμένα και με αποφασιστικότητα και επιχειρήματα αποδομούμε όλους τους παράλογους, ανιστόρητους και έωλους τουρκικούς ισχυρισμούς τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας πως είμαστε ανυποχώρητοι στην υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Κατηγόρησε μάλιστα την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μην τηρώντας τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ.

Επίσης ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προαναγγέλλει προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 6 Ιουλίου μετά από αίτημα του πρωθυπουργού. Κατά τη συζήτηση αυτή η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει μια σύγκριση της κατάστασης που παρέλαβε και των πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο που εφάρμοσε στα τρία χρόνια διακυβέρνησής της σε τομείς όπως η ανεργία, οι συντάξεις, η αύξηση των μισθών οι ανισότητες στον εργασιακό χώρο αλλά και η επιστροφή των νέων από το εξωτερικό.

Η Ελλάδα καλύπτεται από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, για την Τουρκία που καλείται να μειώσει την ένταση και να σέβεται την εθνική κυριαρχία άλλων κρατών, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Υπογραμμίζει ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνει παράλληλα, πρόσκληση προς τη γείτονα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνεχίζοντας ο κ. Οικονόμου, είπε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να προβάλλει τις θέσεις της στα διεθνή φόρα και η Τουρκία έχει δύο επιλογές, ή τον παραγωγικό διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο ή να κλιμακώσει την ένταση και να απομακρυνθεί από την Ευρώπη, αλλά να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόσθετα μέτρα.

Επίσης η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση να θεωρηθούν υποψήφιες προς ένταξη χώρες η Ουκρανία και η Μολδαβία, ενώ τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Ως προς τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως η κυβέρνηση βρήκε από την προηγούμενη πολλά προβλήματα, όπως υψηλή ανεργία, χαμηλοί μισθοί, μετανάστευση των νέων.

Όπως δήλωσε, στα 3 χρόνια που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της διακυβέρνησης μας εφαρμόσαμε πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο – ανάλυση σε  προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή στις  6/7 κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνική μας πολιτική.

«Το εύρος και το βάθος του κυβερνητικού έργου, συντελέστηκε μέσα σε συνθήκες αλλεπάλληλων και τεράστιων διεθνών κρίσεων. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι επιπτώσεις τόσο των κρίσεων όσο και της δεκαετίας των μνημονίων ταλαιπωρούν την χώρα και τους ανθρώπους της», είπε ο κ. Οικονόμου ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του. «Θα μείνουμε προσηλωμένοι στο βασικό ζητούμενο της πολιτικής, αλλά και της διακυβέρνησης στην εποχή μας: Να διέλθουμε αβλαβώς από τον ωκεανό των κρίσεων και να πετύχουμε μαζί περισσότερα για τον καθένα, αλλά και για όλους, για την Πατρίδα, για το λαό μας και για το Έθνος μας».

Η κυβέρνησή μας μετέτρεψε τον καρπό των κοινωνικών της πολιτικών σε κοινωνικό κεκτημένο – όλα πρέπει να γίνονται για τον άνθρωπο – η ανεργία μειώνεται σταθερά.Αξιοποιήσαμε κάθε εθνική και κοινοτική δυνατότητα – παρείχαμε 2,8 δις προγράμματα ένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας – απέδωσαν τα μέγιστα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

Χαρακτήρισε την οπτική της κυβέρνησης για τις επιλογές της ως πολιτικό ανθρωπισμό και τόνισε πως μειώνεται συνεχώς η ανεργία, οι απασχολούμενοι είναι πια πάνω των 4 εκατομμυρίων, ενώ σε μερικούς δυναμικούς κλάδους εμφανίζεται δυσχέρεια στο να καλυφθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων, στα προγράμματα ένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας, στον τριπλασιασμό προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), καθώς δημιουργούνται 31.661 θέσεις εργασίας τον χρόνο έναντι 10.627 την τετραετία διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.  Επίσης αναφέρθηκε στις θεσμικές δυνατότητες που δόθηκαν στους ανέργους, με ψηφιακά εργαλεία, επίδομα εργασίας με μπόνους 300 ευρώ, στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της κατάρτισης, στο νόμο για την προστασία της εργασίας, την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, τα μέτρα στήριξης των διανομέων για μέτρα ασφαλείας στην εργασίας, το πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας, τα 713 ευρώ κατώτατο μισθό με συνολικό ετήσιο όφελος πάνω από 1.000 ευρώ, το σεβασμό και δικαιοσύνη στην τρίτη ηλικία μόνιμες αυξήσεις στις μόνιμες συντάξεις.

Ως προς τη μείωση της ανεργίας, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση κάθε εθνικής και κοινοτικής δυνατότητας και στη δημιουργία νέων εργαλείων χρηματοδότησης ώστε να παρασχεθούν 10 δισ. ευρώ στήριξη για εργαζόμενους και ανέργους στην περίοδο της πανδημίας. Επίσης, στην παροχή 2,8 δισ. σε προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022.

«Επιστρέψαμε συντάξεις ως αποτέλεσμα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε πως κατεγράφη ρεκόρ όλων των εποχών στη γρήγορη έκδοση συντάξεων.  Η Ελλάδα έχει πλέον τον 9ο υψηλότερο μισθό, εξασφαλίσαμε μόνιμες αυξήσεις, επιστρέψαμε συντάξεις αποκαθιστούμε τη δικαιοσύνη έτσι – ενισχύουμε την τρίτη ηλικίαμε καθοριστικές και τολμηρές παρεμβάσεις κόψαμε τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων. Η κυβέρνηση μας δεν θεραπεύει απλώς πληγές που αφησε ο ΣΥΡΙΖΑ μεριμνούμε για συντάξεις με το σύστημα των ατομικών κουμπαράδων- σημαντική δουλειά στο σκέλος της κοινωνικής προστασίας – επιδόματα με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους απλώνουμε ομπρέλα προστασίας για όλα τα παιδιά – πλαίσιο για παιδική κακοποίηση.Η ΝΔ δεν θα παρακολουθήσει τοξικότητα, σκανδαλολιογία, ηθική σπίλωση, τραμπισμό αλα γκρέκα για να πετύχουμε περισσότερα για όλους

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να πιέζει την Ε.Ε. ώστε να δοθεί αποφασιστική απάντηση, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η προσπάθεια στο εσωτερικό της χώρας για τη λήψη μέτρων στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας, ώστε να στηριχθούν οι πολίτες. Επίσης δήλωσε πως αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής από 1/7 70-90% με αποτέλεσμα μικρότερες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Για τις εκλογές, δήλωσε πως σε καιρούς αστάθειας, χρειάζεται σταθερότητα εμείς έχουμε τονίσει ότι εκείνο που επιδιώκουμε να υπάρξει μια κυβέρνηση αντίστοιχη με το 2019 η βούληση του ελληνικού λαού θα διαμορφώσει την κυβέρνηση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος