Γ. Οικονόμου για Τουρκία: Δεν πανικοβαλλόμαστε, δεν εφησυχάζουμε – Η αποτρεπτική μας ισχύς είναι υπερεπαρκής

Στις τουρκικές προκλήσεις αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την έχει κάπως στο μυαλό του.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα σέβεται απαρέγκλιτα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, απόλυτα και ανυποχώρητα γι αυτό και απαιτεί τα ίδια από τους γείτονές της αλλά και από τη διεθνή κοινότητα.

«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η εθνικής μας κυριαρχία είναι αδιαμφησβήτητα και απόλυτα προστατευμένα και κατοχυρωμένα νομικά και ιστορικά. Με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται στο ελάχιστο τα ελληνικά δίκαια. Κανείς δεν αποδέχεται και δεν στηρίζει τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς και την επιθετικότητα, η οποία οδηγεί τη γείτονα στην απομόνωση» πρόσθεσε.

«Η χώρα μας είναι δύναμη ασφάλειας, ελευθερίας και δικαίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εμπέδωση της διεθνούς σταθερότητας. Η αποτρεπτική μας ισχύς είναι υπερεπαρκής προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς με την Τουρκία, οι οποίοι είναι αντιπαραγωγικοί» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

«Δεν πανικοβαλλόμαστε αλλά και δεν εφησυχάζουμε. Η σοβαρότητα, η εθνική ομοψυχία, η πολιτική σταθερότητα είναι οι βασικές μας προτεραιότητες» κατέληξε.

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στη Σύνοδο της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι ενδεικτικό της σημασίας της συνόδου και απόδειξη του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας υπήρξε το γεγονός ότι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσωπήθηκαν σε ανώτατο επίπεδο 11 από τα 12 μέλη της διαδικασίας, 6 Πρόεδροι, 4 πρωθυπουργοί και 1 αναπληρωτής πρωθυπουργός, ενώ συμμετείχε ως παρατηρητής ο Σαρλ Μισέλ και στο δείπνο ο καγκελάριος της Γερμανίας.

«Αυτό είναι η απόδειξη του αυξημένου ειδικού βάρους της χώρας μας ως αποτέλεσμα της εξωτερικής μας πολιτικής τα τελευταία χρόνια αλλά και της ενισχυμένης αποδοχής που τυγχάνει διεθνώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι είναι σημαντικό ότι στη διάρκεια της συνόδου επιβεβαιώθηκε και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής και υιοθετήθηκε κοινή διακήρυξη στην οποία καταγράφεται η δέσμευση των συμμετεχόντων στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και τις αξίες του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης. «Η διακήρυξη περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για δράσεις σε πεδία όπως η ασφάλεια απέναντι σε παλιές και νέες απειλές, η ενεργειακή ασφάλεια καθώς και η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη» είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των τιμών της ενέργειας, αναλύοντας τις δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στον δημόσιο τομέα και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Εξάλλου, ανακοίνωσε 8.586 νέους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, ως συνέχεια των διορισμών που ξεκίνησαν την τελευταία τριετία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος