Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Η.Π.Α ως εκπρόσωπος μιας χώρας που είναι παράγων σταθερότητας

Το πλήρες περίγραμμα των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Μπάιντεν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και σημείωσε πως γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.  Εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό θα είναι το στίγμα της επίσκεψης επεσήμανε και σημείωσε πως “θα συζητηθούν οι τουρκικές προκλήσεις και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.” Όπως τόνισε “ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Η.Π.Α ως εκπρόσωπος μιας χώρας που είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.”

“Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο και στο Κογκρέσο ως εκπρόσωπος του ελληνισμού, ως εκπρόσωπος μια χώρας με αυτοπεποίθηση, που είναι παράγων σταθερότητας στην περιοχή”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι όλα τα ζητήματα θα τεθούν τόσο στην συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο. “Θα είναι εκεί ως ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται” τόνισε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική συμφωνία που κυρώθηκε χθες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία. «Πρόκειται για συνολικά επωφελή συμφωνία και για τα δύο μέρη» επεσήμανε που “συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και καταγράφει την κοινή βούληση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ενώ διευρύνεται στο χώρο και στον χρόνο. Αναφερόμενος στην καταψήφισή της από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Για να βρει μια χαραμάδα αντιπολίτευσης ο κ. Τσίπρας εφάρμοσε την πάγια τακτική του, διαστρέβλωσε πολλά σημεία της συμφωνίας και ανέδειξε την τεράστια υποκρισία του. Για άλλη μια φορά υπέταξε το εθνικό συμφέρον στο κομματικό» και χαρακτήρισε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ως “δέσμιο ιδεοληψιών”.

“Η μείωση του ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζει την συνέπεια της κυβέρνησης”, είπε αναφερόμενος στα φετινά εκκαθαριστικά. “Η κυβέρνηση δημιουργεί μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, συνθήκες αύξησης του εισοδήματος των πολιτών” σημείωσε.

Είπε ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 920 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια στα δημόσια πανεπιστήμια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως “σύντομα θα δούμε στα πανεπιστήμια την πανεπιστημιακή αστυνομία, το χρονοδιάγραμμα ισχύει” και πρόσθεσε ότι “η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την αμετάκλητη απόφασή της να αναβαθμίσει τα πανεπιστήμια”, ενώ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας της βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ στηρίζοντας ταυτόχρονα τον πρύτανή του. «Αλλάζουμε με σχέδιο στην πράξη την παιδεία», επεσήμανε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις, επεσήμανε ότι η διαφορά που διαμορφώνεται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή των εκλογών του 2019, «αυτό που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι ο κόσμος προς τα εμάς κοιτάζει», υπογράμμισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος