Γ. Οικονόμου: Τεχνικό το θέμα της μετατροπής των ευρώ σε ρούβλια – Δεν διαφαίνεται κίνδυνος για την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού

Στο θέμα της πληρωμής της Gazprom από την Ελλάδα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα που θα αποσαφηνισθεί στη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας. Πάντως σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα εξακολουθεί να προμηθεύεται ενέργεια, να μην τίθεταισε κίνδυνο η ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού και να πληρώνει με τρόπο που να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις στη Ρωσία. Είναι τεχνικό το θέμα της μετατροπής των ευρώ σε ρούβλια. Εμείς ευρώ πληρώναμε και ευρώ θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε, το πώς θα μετατρέπονται σε ρούβλια είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποσαφηνισθεί και θα λυθεί. Μέχρι το 3ο δεκαήμερο του Μάϊου που εμείς έχουμε να κάνουμε πληρωμές στη Gazprom νομίζω ότι η διαδικασία αυτή θα έχει αποσαφηνισθεί. Δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κίνδυνος σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας».

Στην εισαγωγική του ομιλία ανέφερε σχετικά ότι «η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν πρόκειται να προκύψει διαταραχή σε ό,τι αφορά την προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών εντός ΕΕ σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή του ευρώ, με το οποίο πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε, σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως επαναλαμβάνω ότι η χώρα μας δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της».

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως όπως είναι γνωστό από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη καταρτιστεί και ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας ακόμα και στην ακραία περίπτωση, που φαντάζει πολύ λίγο πιθανή, για να μην έχουμε προβλήματα όσον αφορά τον εφοδιασμό της ενεργειακής μας επάρκειας.

Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και τις χθεσινές ενέργειες της Τουρκίας ο κ. Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες, αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο και με κανένα τρόπο δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα ούτε και με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο».

«Είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο σχέδιο νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λέγοντας ότι δόθηκε σε διαβούλευση ενώ είπε ότι στρατηγικός στόχος έως το 2030 είναι η ισχύς από ΑΠΕ να φτάσει στα 25 GW. Ακόμα είπε ότι το ν/σ προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ.

Υπογράμμισε τη διαδικασία απλοποίησης και ψηφιοποίησης αδειοδοτήσεων, μείωσης των σταδίων αλλά και του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση, όπως επίσης μείωσης του αριθμού των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Έκανε λόγο για ένα άλμα ποιότητας και προοπτικής της χώρας σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα όπως αυτόν της ενεργειακής αυτάρκειας.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει όπως προκύπτει και απ’ αυτό το ν/σ τις μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την όλο και μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας, την ενίσχυση της επάρκειας και της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Σχολιάζοντας την έκδοση 7ετούς ομολόγου είπε ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, το βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021 όπως και η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης ήταν από τους παράγοντες που χωρίς αμφιβολία συνέβαλαν στη χθεσινή θετική εξέλιξη.

Ακόμα έκανε γνωστό ότι υπάρχει μηδενισμός εκκρεμών συντάξεων στο ΝΑΤ ένα ταμείο, όπως ανέφερε, από τα πλέον προβληματικά σχετικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων. Η οριστική εξάλειψη των εκκρεμών επικουρικών και εφάπαξ έως το τέλος Σεπτεμβρίου είναι ο επόμενος στόχος για το ΝΑΤ, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος τέλος στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπ. Τουρισμού είπε ότι σε αυτή επισημάνθηκε ότι όλοι οι δείκτες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικοί και υπάρχει αισιοδοξία ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο για την ελληνική οικονομία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος