Γ. Οικονόμου για ανατιμήσεις: Θα συνεχιστούν οι πολιτικές ενίσχυσης, χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την οικονομία

“Η Ελλάδα ενώνει τις δυνάμεις της με τους συμμάχους της. Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης, που υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, διασφαλίζοντας την πατρίδα και τους ανθρώπους της, ενώ δικαιώνουν και τις επιλογές της Άμυνάς μας” επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι η αντίδραση τόσο της Ελλάδας όσο και όλων των Ευρωπαίων στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Ρωσία και συνιστά έμπρακτη στήριξη στον λαό της Ουκρανίας. Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι “οι πολιτικές ενίσχυσης θα συνεχιστούν – χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την οικονομία – για όσο είναι αναγκαίο, ενώ ετοιμάζονται και μέτρα στήριξης για τους ασθενέστερους” και έκανε λόγο για συγκεκριμένο πλάνο εξασφάλισης και επάρκειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να συγκλονίζει και να κινητοποιεί ολόκληρο τον κόσμο, να τονώνει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απέναντι στον αυταρχισμό και στον αναθεωρητισμό», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση. Έκανε λόγο για ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία της Ρωσίας και έμπρακτη στήριξη του ουκρανικού λαού στον αγώνα που δίνει.

Αναφέρθηκε στη στάση που τηρεί η χώρα μας ενώνοντας τις δυνάμεις της με τους εταίρους και τους συμμάχους της απέναντι στους εισβολείς και δίπλα στους ομογενείς μας και στους Ουκρανούς στον αγώνα τους για ελευθερία και δημοκρατία.

Υπογράμμισε ότι οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα διασφαλίζοντας την πατρίδα και τους ανθρώπους της.

«Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο αναθεωρητισμός εξακολουθεί να πληγώνει την Κύπρο και να καραδοκεί στη γειτονιά μας», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν την επιλογή για την ενίσχυση της άμυνάς μας και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών.

«Αυτό που απέδειξε η κρίση στην Ουκρανία είναι ότι κατ’ αρχήν μόνος σου πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να υπερασπιστείς την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά σου δίκαια. Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, η δύναμη του κράτους και το σφρίγος της κοινωνίας είναι ο θεμέλιος λίθος της εθνικής ανεξαρτησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν ταυτόχρονα τις επιλογές των ευρωπαίων ηγετών ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θέτουν ως προτεραιότητα τη στρατηγική ευρωπαϊκή αυτονομία ως απάντηση στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται απέναντι στους ταραξίες εν ενεργεία και δυνητικούς που υπάρχουν στην ήπειρό μας.

Έκανε ακόμη αναφορά στο ότι η χώρα μας υποδέχεται στο μεταξύ τους πρώτους πρόσφυγες από την Ουκρανία και σε συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί προς διευκόλυνση της υποδοχής τους. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει αυξημένη ιστορική και ανθρωπιστική ευαισθησία στο θέμα των προσφύγων πολέμου.

Αξιολογώντας τις επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία και τις αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά η κυβέρνηση λαμβάνει μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών, είπε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες αυτές.

Μίλησε για συγκεκριμένο πλάνο εξασφάλισης και επάρκειας του ενεργειακού εφοδιασμού και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν διατεθεί πάνω από 2 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στις ανατιμήσεις και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί. Παράλληλα θα προωθηθούν και νέες παρεμβάσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Αναφέρθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό.

Επίσης τόνισε ότι δίνεται έμφαση στην προστασία και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και αναφέρθηκε αναλυτικά στα δύο νομοσχέδια για ακόμη χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων πολιτών.

Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο και τη νομιμότητα, υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του. «Είμαστε με τους πολλούς. Είμαστε με αυτούς που έχουν δίκαιο. Δεν εφησυχάζουμε δεν επαναπαυόμαστε και είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε ενδεχόμενο», τόνισε.

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι πολιτικές ενίσχυσης θα συνεχιστούν για όσο είναι αναγκαίο, ενώ ετοιμάζονται και μέτρα στήριξης για τους ασθενέστερους».

Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η ρύθμιση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα κατατεθεί πολύ σύντομα και θα έχει σκοπό να προστατεύει τους καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας. Δεν μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να μετακυλίεται στον καταναλωτή μια αύξηση λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο κ. Οικονόμου είπε ότι υπάρχει ανησυχία από τις επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία. «Η αντίδραση μας λαμβάνει υπόψιν όλες τις παραμέτρους, και την στήριξη στους πολίτες και να μην διαταράξουμε δημοσιονομική ισορροπία».

«Δεν είναι εύκολη η άσκηση» είπε και πρόσθεσε πως έρχονται ακόμη περισσότερες δυσκολίες.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε: «Θα σταθούμε στο πλευρό των πολιτών χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν απάντησε ότι «δεν υπάρχει κάτι νεώτερο».

Σε ερώτηση αν υπάρχει εκτίμηση για το αποτύπωμα της κρίσης στον τουρισμό απάντησε ότι με βάση τις εκτιμήσεις από το αντίστοιχο υπουργείο «δεν είναι ανησυχητικές. Δεν φαίνεται να υπάρχουν επιπτώσεις για το τουριστικό προϊόν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε πως αν κάποιος πολιτικός αρχηγός θέλει κάποια επιπλέον ενημέρωση σχετικά με τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης ποτέ ο πρωθυπουργός ή κάποιος υπουργός δεν αρνήθηκε θεσμική ενημέρωση.

Ο Γιάννης Οικονόμου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για το «δώρο Πάσχα» για τους ευάλωτους λέγοντας ότι πέραν των οριζόντιων παρεμβάσεων χρειάζονται και κάποιες στοχευμένες καθώς κάποιοι πολίτες θα πιεστούν περισσότερο.

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις» υπογράμμισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος