Γ. Οικονόμου: Δεν μελετάμε νέα μέτρα – Αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός – ‘Ηδη 28.000 ραντεβού στις ηλικίες 5 έως 11 (video)

«Δεν μελετάμε καινούργια μέτρα στη φάση που είμαστε τώρα, είτε αφορούν την υποχρεωτικότητα, είτε άλλους περιορισμούς» αυτό τόνισε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50.

Είναι πολύ η σημαντική η περίοδος των Χριστουγέννων για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς και η σωστή εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων από όλους μας, η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης και η αξιοποίηση του συχνού testing είναι τα βασικά εφόδια που έχουμε στα χέρια μας για να περάσουμε τα Χριστούγεννα όπως πρέπει, προς όφελος όλων, είπε.

Είπε πως δόθηκε παράταση έως τις 18 Δεκεμβρίου στην διανομή self test σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό. «Ενόψει εορτών επιβάλλεται σχολαστική τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας και συχνός έλεγχος. Πάνω από όλα είναι αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός με την 3η δόση», δήλωσε τονίζοντας την ανάγκη για υγειονομική πανστρατιά υπευθυνότητας και αλληλεγγύης.

«Από τον ΕΟΔΥ έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν έχουμε κανένα θάνατο ατόμου που νόσησε 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης. Επιστημονικές μελέτες στο Ισραήλ έδειξαν στους άνω των 50 ετών ότι η αναμνηστική δόση μείωσε την πιθανότητα θανάτου κατά 90%», συνέχισε ενώ υπενθύμισε ότι από σήμερα οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Μετά την ανακοίνωση για υποχρεωτικότητα άνω των 60 παρατηρείται διαρκώς αυξημένη προσέλευση και για την τρίτη και για την πρώτη δόση ανέφερε ο κ. Οικονόμου σημειώνοντας πως ειδικά σε αυτήν την ηλιακή ομάδα έχουν κλειστεί ή γίνει 100.000 εμβολιασμοί πρώτης ή τρίτης δόσης, ενώ από την Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών έχουν κλειστεί πάνω από 28.000 ραντεβού.

Με τη ευκαιρία ο υπενθύμισε την ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη 14/12 στις 5 το απόγευμα όπου η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα. Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών.

Ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είπε πως δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο μέτρων για την προσέλευση των πιστών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο δράσης για την ισότητα των δύο φύλων παραπέμποντας σε πολιτικές όπως τις ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, την επέκταση των γονικών αδειών και για τους δύο γονείς, την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο από τους μήνες της γονικής άδειας, τον θεσμό της νταντάς της γειτονιάς, το σχέδιο χρηματοδότησης επιχειρήσεων για χώρους φύλαξης παιδιών σε 120 επιχειρήσεις.

Επίσης αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του 2022. Είπε ότι αποτελεί κομβικό μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την ασφαλή έξοδο από το περιβάλλον των διεθνών κρίσεων.

«Το αναπτυξιακό πλεονέκτημα στόχος μας είναι να μετατρέπεται σε κοινωνικό κεκτημένο και ευημερία για όλους. Στόχος μας είναι χιλιάδες άνεργοι να βρουν καλή εργασία και τον επόμενο χρόνο όπως το 2021. Στοχεύουμε σε ένα κράτος που κάνει άλματα. Απλώνουμε προστατευτικό δείκτη κοινωνικής προστασίας. Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα έχει πρόσθετες μειώσεις φόρων και άλλα κίνητρα», υπογράμμισε.

Επίσης χαρακτήρισε αβάσιμα τα όσα λέγονται από την αντιπολίτευση για μείωση των κονδυλίων προς το ΕΣΥ αναφέροντας πως « είτε δεν εχουν διαβάσει καλά, είτε διαστρεβλώνουν την αλήθεια». Αυτό που διαφοροποιείται, όπως είπε, είναι η έκτακτη χορήγηση, την οποία το κράτος μπορεί να διαμορφώσει ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις ανάγκες.

Για το ΚΙΝΑΛ είπε ότι η κυβέρνηση χαιρέτισε τη διαδικασία και πως προσδοκά μια αντιπολίτευση δημιουργική, με προτάσεις.

Τέλος μίλησε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021». Δήλωσε ότι ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα παραμείνει ανοικτή για τις επόμενες 50 ημέρες. «Η κυβέρνηση προσφέρει έμπρακτα αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής», υπογράμμισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος