Πελώνη: Πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να κυλήσει με ασφάλεια η τουριστική σεζόν

Πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα για να υπάρχει μια ασφαλής τουριστική σεζόν τόνισε  η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα για το θέμα των νησιών κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει και δεν θα χρειαστούν άλλες παρεμβάσεις. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης των ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά όπου κρίνεται απαραίτητο και ότι επαναξιολογείται το πρωτόκολλο. Επίσης, είπε ότι έλεγχοι γίνονται και θα ενταθούν κι άλλο.

«Είδατε όλοι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Μύκονο. Η πανδημία είναι μια δυναμική κατάσταση την οποία παρακολουθούμε και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε με σημειακές παρεμβάσεις τέτοιου τύπου, όπως τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο κυρίως μέτρα περιορισμού της μεταμεσονύκτιας διασκέδασης. Θα ήθελα να πω ότι αυτό θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι για όλους, να τηρούν τα μέτρα και είναι το ελάχιστο που ζητάμε από τους τουριστικούς προορισμούς το οποίο θεωρούμε κι αυτονόητο. Ελπίζω λοιπόν ότι θα τηρηθούν τα μέτρα και δεν χρειαστεί να παρέμβουμε» σημείωσε η κ. Πελώνη.

Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Το 46% των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε είναι συνδεδεμένο με χώρους ψυχαγωγίας και τουριστικές επιχειρήσεις. Άρα πρέπει όλοι, πολίτες, τουρίστες και επιχειρήσεις και οι ξενοδόχοι να τηρούν τα μέτρα, να κάνουν αυτή την προσπάθεια, για να κυλήσει με ασφάλεια κι αυτή η τουριστική σεζόν».

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα τόνισε ότι: «Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε στα 26 χρόνια, ενώ το 80% των νέων κρουσμάτων αφορούσε συμπολίτες μας ηλικίας μικρότερης των 39 ετών. Χαρακτηριστικό, επίσης είναι το γεγονός ότι ένας στους δυο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος Μαρτίου, επτά στους δέκα ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών», σημείωσε.

«Ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάστηκε στις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και στους Δήμος Ίου, Θήρας και Πάρου. Για το λόγο αυτό, από το περασμένο Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις των περιοχών αυτών υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα. Ανάλογη υποχρέωση έχουν και τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων».

Θύμισε ότι: «Επιπλέον, από το περασμένο Σάββατο μέχρι την επόμενη Δευτέρα 26/7, απαγορεύτηκε στη Μύκονο -λόγω της ανησυχητικής τοπικής έξαρσης της επιδημίας- η κυκλοφορία από τη 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί, καθώς και η μουσική καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ και ισχύουν από το περασμένο Σάββατο νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των χώρων διασκέδασης που αποκαθιστούν ελευθερίες των εμβολιασμένων και θεσπίζουν μέτρα προστασίας για τους ανεμβολίαστους».

Έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000 εμβολιασμοί

«Έχουν γίνει ήδη πάνω από 9.720.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση πάνω από 5.430.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 4.590.000.

Τα νέα δεδομένα, ωστόσο, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επικράτηση του πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό τον άμεσο εμβολιασμό των μεγαλύτερων, αλλά και των πιο ευπαθών συμπολιτών μας που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη. Επείγει, ωστόσο, και ο εμβολιασμός των νέων μας που αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων και μπορούν να γίνουν επιταχυντές της επιστροφής μας στην κανονικότητα».

Νέες ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών

«Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση, με νέα ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών παρέχει σημαντικές διευκολύνσεις στους οφειλέτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Παρατείνει, διευρύνει και βελτιώνει το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών τους, ενώ παράλληλα προσφέρει ευκαιρία αναβίωσης παλαιότερων ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, ή 36 άτοκες δόσεις, με καταβολή της 1ης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεων) από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, μπορούν να αναβιώνουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα καταβάλλοντας τη δόση του Αυγούστου και μεταφέροντας τις απολεσθείσες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης»

Για το νομοσχέδιο αναβάθμισης του σχολείου

«Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του Σχολείου, Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Στόχος του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση του δυναμικού των εκπαιδευτικών, σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης ελευθερίας, διαρκούς υποστήριξης και αυξημένης λογοδοσίας με σκοπό τη δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου σχολείου, που να εξασφαλίζει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά.

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 3 αλληλένδετους πυλώνες:

Ο πρώτος αφορά στην ενίσχυση της αυτονομίας των σχολικών μονάδων.

Ο δεύτερος στη θέσπιση μηχανισμού αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών ως μέσου για την ενδυνάμωσή τους.

Και ο τρίτος στην ενίσχυση των δομών εκπαίδευσης για την αποτελεσματική παιδαγωγική υποστήριξη του σχολείου.

Επιπλέον, εισάγεται ένα οργανωμένο σύστημα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού επιπέδου του κλήρου και τη συνέχιση εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Προβλέπεται, επίσης, η διεξαγωγή όλων των εκλογικών διαδικασιών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς και η δυνατότητα συνεδρίασης των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων με τηλεδιάσκεψη».

Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

«Σήμερα, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί περιοδεία στην Μεσσηνία και την Αρκαδία. Νωρίτερα επισκέφθηκε μονάδες του πρωτογενούς τομέα στον Δήμο Τριφυλίας και επιθεώρησε τα έργα στο λιμάνι του Μαράθου. Υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωτογενή τομέα ως βασικό πυλώνα της εθνικής ανάπτυξης και διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για τα συμφέροντά των αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι εξασφάλισε για τη χώρα πόρους 19,4 δισ. ευρώ μέσω της νέας ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027. Ίσους με τους πόρους της τρέχουσας περιόδου, παρότι συνολικά σε επίπεδο Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 10%.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, όπου θα ενημερωθεί για την έναρξη της κατασκευής του έργου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ.

Αμέσως μετά, στην Τρίπολη, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αύριο Τρίτη, στις 20:00, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το master plan για τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ».

Για την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα: Δεν μπορεί η παρανομία να παράξει νομιμότητα

Σχετικά με τη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα στην Κύπρο, η κυρία Πελώνη δήλωσε πως αν υλοποιηθούν αυτές οι εξαγγελίες θα αποτελέσουν ένα πλήγμα στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

«Μας ανησυχεί όπως ανησυχεί και την ηγεσία της ΕΕ που έχει δηλώσει την αντίθεσή της στους τουρκικές σχεδιασμούς. Οι όποιες αρνητικές εξελίξεις θα επιβαρύνουν τις ευρωτουρκικές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν μπορεί η παρανομία στην Κύπρο να παράξει νομιμότητα. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα ακούσει τη φωνή του δικαίου και της λογικής και δεν θα προκαλέσει ακόμα μια πηγή έντασης. Παρακολουθούμε και αναμένουμε. Και όπου χρειαστεί θα αντιδράσουμε με όλα τα εργαλεία σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ