Πελώνη για κορονοπάρτι: Μακάρι οι νέοι να δείξουν το ίδιο πάθος και για τους εμβολιασμούς

«Δεν μπορεί να λάβει σάρκα και οστά η συζήτηση για “προνόμια” εμβολιασμένων αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης. «Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για την ελευθερία» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η συζήτηση που αφορά τις διευκολύνσεις είναι μια συζήτηση που θα γίνει σε συνεργασία με του ειδικούς που αξιολογούν τα δεδομένα».

Σχετικά με τα κορονοπάρτι ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την κόπωση των νέων αλλά αυτή η εικόνα που παρουσιάζεται δεν είναι καλή. «Δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε στην καλή επιδημιολογική εικόνα της στιγμής» σημείωσε και ευχήθηκε «μακάρι οι νέοι να δείξουν το ίδιο πάθος και τον ίδιο ενθουσιασμό με τον οποίο παρτάρουν και για τον εμβολιασμό τους».

Όπως γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος εντός της εβδομάδας θα συζητηθούν στην επιτροπή των ειδικών το θέμα του ωραρίου κυκλοφορίας και η πιθανή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων ώστε να δοθεί μία ορατότητα στους πολίτες που θέλουν να κάνουν σχετικό προγραμματισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού η κ. Πελώνη είπε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι «η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται, αλλά παραμένει ευμετάβλητη. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή, αλλά αργή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές εξάρσεις».

Πρόσθεσε ότι «η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη σημασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών. Υποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση. Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προσωπικής προστασίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρας μας. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία. Ήδη έχουν γίνει περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί και η επιχείρηση “Ελευθερία” συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική χώρα».

Για την επανεκκίνηση του τουρισμού

«Κοινός στόχος στο διάστημα που διανύουμε είναι να διασφαλίσουμε ένα πιο ασφαλές Καλοκαίρι για όλους και μια καλύτερη από την περσινή τουριστική περίοδο. Για το σκοπό αυτό η Κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει νέα δράση ύψους 420 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της επανεκκίνησης τουριστικών δραστηριοτήτων.

Έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 300.000 συμπολίτες μας, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου μπορούν να αξιοποιηθούν και οι επιταγές που δεν χρησιμοποιήθηκαν πέρσι.

Μεγάλης σημασίας βέβαια είναι και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ενεργοποιήσει -μαζί με άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες- το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, που μετά τη σχετική πρόταση και τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, θα αποτελεί από την 1η Ιουλίου ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Παράλληλα, αξιολογούνται και αναπροσαρμόζονται τα μέτρα που ισχύουν, έτσι ώστε αφενός να διευκολύνονται οι μετακινήσεις και αφετέρου να προστατεύεται η δημόσια υγεία».

Η κ. Πελώνη στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τέσσερις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από σήμερα:

 • Πρώτον, έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Δεύτερον, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.
 • Τρίτον, επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.
 • Και τέταρτον, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο Προστασίας της Εργασίας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που -όπως είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός- δίνει δύναμη στους εργαζόμενους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία».

Ειδικότερα στις βασικές τομές του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

 • Η σύσταση Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης Αρχής.
 • Η θέσπιση άδειας 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
 • Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτημα του εργαζομένου.
 • Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
 • Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.
 • Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ε.Ε..
 • Η εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπαλλήλων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις που αφορούν:

 • Την διασφάλιση της παροχής του ενός τρίτου της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας στους κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας.
 • Την απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από άλλη -δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια- συνδικαλιστική οργάνωση.
 • Την θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.
 • Την λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό.
 • Την απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.

Μιλώντας για τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ανακοινώθηκαν σήμερα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που τίθεται σε εφαρμογή από την 1.1.2022 και συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «αναδιαμορφώνεται, χωρίς να αυξάνεται το συνολικό δημοσιονομικό ποσό που αναμένεται να αποφέρει. Θα σχεδιαστεί τους επόμενους μήνες και θα εφαρμοστεί από το 2022».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος