Α. Πελώνη: Ασφαλής τουριστικός προορισμός η Ελλάδα – Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας

Στην επανεκκίνηση του τουρισμού σε συνάρτηση με την επιτάχυνση της επιχείρησης «Ελευθερία» αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας παραμένει και φέτος ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που πραγματοποιείται στην Αθήνα, όπου έστειλε μήνυμα για ένα ασφαλές καλοκαίρι στην Ελλάδα».

«Η ασφάλεια είναι το πρωταρχικό μας μέλημα και είμαστε στην πρώτη γραμμή μιας σειράς καινοτομιών που μας επέτρεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να διασφαλίσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο πιο ασφαλή γίνεται», επισήμανε η κα Πελώνη, με ευθεία αναφορά στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι από την περασμένη Τρίτη 1 Ιουνίου, η Ελλάδα μαζί με άλλες 6 χώρες της Ε.Ε. ενεργοποίησαν το ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό covid, υπογραμμίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός διαμορφώθηκε σε μόλις δύο μήνες όταν σε άλλες περιπτώσεις απαιτούνταν χρόνια”.
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού που κάποιοι θεωρούσαν καταδικασμένη και λοιδορούσαν κατέληξε σε σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας καθώς μπορεί να λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, να διευκολύνει τις μετακινήσεις τους με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και να συμβάλει στην τόνωση του Τουρισμού», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Αυτό είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα μας. Ευελπιστούμε, λοιπόν, πως η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή. Η χώρα μας στέλνει μήνυμα ότι είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στη συνέχεια στην επιδημιολογική κατάσταση επισήμανε: «Καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, με τη βοήθεια του καιρού και την πρόοδο του εμβολιασμού, βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς μειώνεται τόσο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας.

Η πανδημία, ωστόσο, παραμένει και οφείλουμε -όπως επίμονα συνιστούν οι ειδικοί- να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να αξιοποιούμε τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και να πάρουμε στα χέρια μας την ασπίδα που μας προσφέρει η επιστήμη με τα εμβόλια».

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα συνεχίσει να ισχύει από τις 00:30 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 05:30 το πρωί.

Η κα Πελώνη τόνισε ταυτόχρονα ότι «η επιχείρηση “Ελευθερία” συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, γεγονός που δημιουργεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης Κράτους και πολίτη. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 5.790.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3.752.000 συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, (ποσοστό πάνω από 35%), ενώ έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 2.155.000 (ποσοστό πάνω από 20%)».
Επισήμανε ότι με την επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” ο μέσος όρος των συμπολιτών μας στα νησιά που έχουν κάνει την πρώτη δόση έχει διαμορφωθεί στο 40%, ενώ ο μέσος όρος όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους φτάνει στο 27%.

«Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς και ταυτόχρονα εξακολουθούμε να προσέχουμε έτσι ώστε -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να έχουμε φέτος ένα πιο ασφαλές και πιο ελεύθερο καλοκαίρι», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προοπτικές της οικονομίας, η οποία -όπως είπε- μπαίνει σταδιακά σε μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης. Αυτό άλλωστε υποδεικνύει, σειρά διεθνών εκθέσεων, όπως η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η Έκθεση Αξιολόγησης των Θεσμών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, είπε.

Σε όλες τις περιπτώσεις επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας. Υπογραμμίζεται ότι τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Και προεξοφλείται ισχυρή ανάπτυξη το 2021 και ακόμη ισχυρότερη το 2022. Παρέχεται δηλαδή ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και τις προοπτικές της οικονομίας».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι αποτελεί «απόδειξη εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της οικονομίας μας, αλλά και στίγμα του δρόμου που επέλεξε η κυβέρνηση απέναντι στην κλιματική αλλαγή αποτελεί και το σύνθετο έργο που δρομολογείται στην Αστυπάλαια. Πρόκειται -όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια πύλη προς ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο, πιο αειφόρο κόσμο. Ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό γρανάζι στη συλλογική μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ένα πρότζεκτ που θα μας προσφέρει γνώσεις και διδάγματα, που μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά σε μεγαλύτερη κλίμακα στην χώρα μας και όχι μόνο. Ένα υπόδειγμα που μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας και σε άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

«Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρώμενο και θα παραμείνει έτσι και με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Υπάρχει, όμως και το δικαίωμα του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου να μην ταλαιπωρείται, δεν αντέχει η χώρα τέτοιου είδους ταλαιπωρία. Και το υπό κατάθεση νομοχέδιο για τα εργασιακά έρχεται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους παθογένειες», επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα για την απεργιακή κινητοποίηση, που κρίθηκε παράνομη, στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο μέτωπο των περιορισμών ελέω της πανδημίας του κορονοϊού, η κυρία Πελώνη έδειξε προς τα μέσα Ιουνίου σε ό,τι αφορά στην άρση του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, επί της παρούσης δεν περιμένω να αποφασιστεί κάτι επ’ αυτού (την άρση της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας), θα πρέπει να κάνουμε υπομονή έως τα μέσα Ιουνίου».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα τις τουρκικές προκλήσεις στο Κυπριακό εν όψει της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, η Αριστοτελία Πελώνη διεμήνυσε πως «η ένταση δεν συμφέρει κανέναν» και πως «όλα κρίνονται και αξιολογούνται». Συνέχισε σημειώνοντας ότι «με την Τουρκία διαφωνούμε, διαφωνίες υπήρχαν και θα υπάρχουν, εμείς σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουμε τις πάγιες θέσεις μας. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, εξ ου και οι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Στο Κυπριακό η θέση μας είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με τη λύση να εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Σε ερώτηση, εξάλλου, εάν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο, μετά την χθεσινή αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι για την ώρα θα μείνει στα όσα είπε από την Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι όταν υπάρχει κάτι θα γίνει και η σχετική ενημέρωση.

Απαντώντας μάλιστα στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε συνέντευξή του στον διαδικτυακό ιστότοπο, Newsbomb, υποστήριξε ότι βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού από το Ταμείο Ανάκαμψης θα επωφεληθούν πάλι οι γνωστοί άγνωστοι και πως οι μικρομεσαίοι δεν θα καρπωθούν τα οφέλη, που θα μπορούσαν, η Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε ότι «τα 400 εκατομμύρια οικονομικής στήριξης στον Τουρισμό αφορούν ακριβώς τους μικρομεσαίους» και σχολίασε: «Το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε όλους τους Έλληνες καθόλη την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και ότι είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, εξακολουθώντας να τους στηρίζει, προφανώς και ενοχλεί κάποιους». Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επετέθη κατά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ νομίζω πως ισχύει η παροιμία δεν είναι στραβός ο γιαλός. Η κυβέρνηση φαίνεται πως διατηρεί την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών και η αντιπολίτευση φαίνεται πως συχνά βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου» σχετικά, με την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Ερωτηθείσα για μία αποστροφή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος είπε πως σε μία 11άδα δεν είναι ίδια η απόδοση όλων, αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχήμα και το κατά πόσον ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει ποιοι υπουργοί υστερούν, η κυβερνητική εκπρόσωπος απήντησε ότι «προφανώς ο πρωθυπουργός έχει την πλήρη και μεγάλη εικόνα για όλη την κυβέρνηση και προφανώς όλοι και όλα αξιολογούνται».

Τέλος, η κα Πελώνη γνωστοποίησε πως η Ελλάδα σε συνεννόηση με την Κομισιόν θα προσφέρει εμβόλια στους γείτονες της και εν προκειμένω 20.000 δόσεις στη Βόρειο Μακεδονία και 20.000 στην Αλβανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ