Αρ. Πελώνη: Ο εμβολιασμός των πυροσβεστών είναι το πρώτο βήμα – Νέα δράση για επιχειρήσεις

Από αύριο Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους συμπολίτες μας ηλικίας 35-39 και στη συνέχεια για τους 30-34 ετών, υπενθύμισε κατά τη σημερινή ενημέρωση η Αριστοτελία Πελώνη, ενώ υπογράμμισε πως «οι ελεγκτικές υπηρεσίες αναδιαμορφώνουν το πρόγραμμά τους και προχωρούν σε σαρωτικούς ελέγχους, καθώς διαπιστώνεται χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

“Δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές ούτε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, ούτε φαινόμενα που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία και για την πορεία ελευθερίας που ξεκινήσαμε», ανέφερε.

«Από αύριο, με την επαναλειτουργία -κάτω από συγκεκριμένους κανόνες- των θερινών κινηματογράφων γίνεται ένα ακόμη βήμα στην ανάκτηση της ελευθερίας που μας στέρησε η υγειονομική καταιγίδα. Ελευθερία, όμως, -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σημαίνει ασυδοσία. Κι αυτό είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί από όλους”, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη σημερινή ενημέρωση, επισημαίνοντας ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων, παρατηρείται χαλάρωση στη χρήση των μασκών, την τήρηση των αποστάσεων, τους όρους λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ».

Ο εμβολιασμός των πυροσβεστών είναι το πρώτο βήμα

«Η απόφαση για την ΕΜΑΚ είναι μια απόφαση που αφορά μια πολύ κρίσιμη υπηρεσία, μια κρίσιμη δομή του κράτους που αφορά την ασφάλεια. Είναι μια υπηρεσία από την οποία δεν μπορεί να λείψει κανείς από καμία βάρδια. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνει συζήτηση και για τους υγειονομικούς το Σεπτέμβριο και όχι ενώ βρισκόμαστε στη φάση της μάχης και των εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της ΕΜΑΚ είναι ένα πρώτο βήμα και όλα αξιολογούνται και εξετάζονται» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού της ΕΜΑΚ.

“Η κυβέρνηση αναπτύσσει νέες δράσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων”

-Έχει ήδη δρομολογηθεί  νέα δράση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της εστίασης και άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, είπε η κυρία Πελώνη για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ότι:

  • Έχουν ανακοινωθεί μέτρα στήριξης για εποχικά εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού με αξιοποίηση της αποζημίωση ειδικού σκοπού, του προγράμματος «Συν-Εργασία» και του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας με κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του καθαρού μισθού με 200 ευρώ.
  • Ενεργοποιούνται, για πρώτη φορά, νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» που αφορά στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων, σε ποσοστό έως 90% και για διάστημα 8 μηνών. Αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και παρέχουν δυνατότητα διαγραφής οφειλής («κούρεμα» τόκων και κεφαλαίου), μείωσης επιτοκίου, διατήρησης προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.
  • Μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή πρόγραμμα ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων και πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση στο χώρο των δικηγόρων.
  • Καταρτίζεται πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού και εξετάζονται οι δυνατότητες για προγράμματα στήριξης και σε άλλους τομείς».

Κλείνοντας, προτού δεχθεί ερωτήσεις, η κ. Πελώνη τόνισε πως «η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι στέκεται με ευθύνη διορατικότητα και ευαισθησία, δίπλα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με σίγουρα και στέρεα βήματα οδηγεί τη χώρα στην επόμενη μέρα. Χτίζει ένα καλύτερο αύριο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος «εκτιμάται έτσι ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%)».

Σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία” για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των διαμενόντων και των εργαζόμενων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί σε 40 νησιά και βαίνει προς ολοκλήρωση στην επόμενη εβδομάδα σε άλλα 27 και προσέθεσε.

“Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στις επάλξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάδειξη της χώρας μας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού”

H κ. Πελώνη συμπλήρωσε πως «όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- η κυβέρνηση προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 4.000 προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, που θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στο χρόνο. Ειδικά για τους νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά του κορονοϊού, ως έκτακτο προσωπικό, θα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση. Είναι μια δέσμευση που γίνεται πράξη».

«Δεκατέσσερα αεροδρόμια – εθνικές γέφυρες για ένα καλύτερο καλοκαίρι»

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη χθες σε εκδήλωση που έγινε στο αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ της Θεσσαλονίκης, για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Πρόκειται – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- για μια επένδυση συνολικού κόστους 440 εκατ. ευρώ που αλλάζει τα δεδομένα σε 11 νησιά και 3 ηπειρωτικές περιοχές μας, , τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Προσθέτοντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και 11.600 νέες θέσεις εργασίας. Προσφέροντας μεγαλύτερη εξυπηρέτηση στους επισκέπτες και καλύτερο περιβάλλον στους εργαζόμενους. Αλλά και μεγεθύνοντας το άυλο εθνικό κέρδος που είναι η τουριστική φήμη της χώρας μας. Αποτελεί ένα υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιωτών. Και βέβαια είναι σημαντικό το γεγονός ότι βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ και τα υπόλοιπα 13 γίνονται οι εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι», υπογράμμισε η κ. Πελώνη.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι όλα έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα κατά του κορονοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων. Και πρόσθεσε: «μπορούμε λοιπόν – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός – να αισιοδοξούμε. Τηρώντας πάντα βασικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μία καλή πορεία του τουρισμού. Αλλά και μια πιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους».

Τα ερωτήματα των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις

Η κ. Πελώνη χαρακτήρισε σοκαριστικά όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την κατάθεση Καλογρίτσα στην προανακριτική επιτροπή και σημείωσε ότι «δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η προηγούμενη κυβέρνηση και παραπέμπουν σε καταστάσεις παρακράτους».

Επίσης αναφερόμενη στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τόνισε πως «πρόκειται για την κορύφωση της πολιτικής υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ήταν αυτός που ήθελε περισσότερους περιορισμούς στο δικαίωμα αυτό το 2019 και εσχάτως εμφανίστηκε επιχειρώντας να δείξει ότι είναι υπέρ της άρσης των περιορισμών». «Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή του την στάση είναι σαν να βάζει βέτο στο δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού και επίσης με τη στάση του να μην προσμετράτε η ψήφος τους στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι σαν να χωρίζει τους πολίτες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους τηρεί αυτή τη στάση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα» προσέθεσε.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα που μιλούσε για επιστροφή του πρωθυπουργού από την Τήνο με ελικόπτερο, η κ. Πελώνη είπε ότι ο πρωθυπουργός μετέβη με το πλοίο της γραμμής στην Τήνο για ιδιωτική επίσκεψη. «Λόγω αλλαγής στο πρόγραμμά του μίσθωσε ιδιωτικό ελικόπτερο για την επιστροφή του, επιλέγοντας να μην μετατρέψει σε θαλάσσιο ταξί τα ελικόπτερα του στρατού» σημείωσε.

Επανέλαβε ότι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες δεν μπορεί να ανοίξει αν δεν έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες όλων των ηλικιών να εμβολιαστούν.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το οκτάωρο προστατεύεται, και το 40ωρο και το πενθήμερο σε αυτό το νομοσχέδιο. «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου και προς τούτου εφαρμόζονται νέες μέθοδοι που αξιοποιούν και την τεχνολογία- και αναφέρομαι στην ψηφιακή κάρτα εργασίας» τόνισε.

Επίσης για τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας και τα επιχειρησιακά μέσα η κ. Πελώνη σημείωσε ότι: «Το 112 είναι ένα έσχατο εργαλείο προειδοποίησης που κρίνεται επιχειρησιακά κατά περίπτωση αν πρέπει να ενεργοποιηθεί. Εν προκειμένω στον Σχίνο, στα μοναστήρια στο Αλεποχώρι η διαδικασία ενημέρωσης και εκκένωσης έγινε χθες το βράδυ με φυσική παρουσία με άψογο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Τέλος για το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή να ακούσει τους βουλευτές που εκφράζουν τις απόψεις τους. Γι’ αυτό γίνεται διαβούλευση στις επιτροπές και την Ολομέλεια. Γι’ αυτό γίνονται συζητήσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται». «Σε κάθε περίπτωση σε θέματα όπως αυτό, που είναι ένα ζήτημα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας, η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή» προσέθεσε.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ