Από τις 27 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός στα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων

Tους πολιτικούς συντάκτες ενημερώνει αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, o οποίος ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές.
«Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το οποίο σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016».

«Η κατάσταση που είδαμε στους εμπορικούς δρόμους ήταν πάρα πολύ καλή από την άποψη ότι τηρήθηκαν τα μέτρα εντός των καταστημάτων. Ο λόγος που υπήρχαν ουρές στους εξωτερικούς χώρους ήταν ακριβώς επειδή τηρήθηκαν τα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους. Το σημαντικό είναι ότι είδαμε την συντριπτική πλειονότητα να τηρεί τα προβλεπόμενα μέτρα στις ουρές, ο κόσμος φορούσε τις μάσκες και ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος ότι πρέπει να τηρεί τα μέτρα ώστε να μην επιστρέψουμε σε μια αρνητική κατάσταση και να συνεχίσουμε με τον τρόπο που έχουμε σχεδιάσει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση για τις εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών δήλωσε πως έχουν γίνει 160.000 εμβολιασμοί από τις 27 Δεκεμβρίου. Γνωστοποίησε μάλιστα πως στις 27 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι και αυτή την εβδομάδα δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό όπως είχε ανακοινώσει άλλωστε και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων την επόμενη Δευτέρα υπενθύμισε πως διαφοροποίηση θα υπάρξει στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές παραμένουν σε εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.

Για την πορεία του εμβολιασμού και τις καθυστερήσεις ο κ. Ταραντίλης είπε ότι όλη η διαδικασία του εμβολιασμού γίνεται με βάση τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις. «Εμείς σε αυτό βασιζόμαστε, με βάση αυτό κάνουμε το πλάνο μας. Εξυπακούεται ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι ροές των δόσεων και των εμβολίων τόσο πιο γρήγορος θα είναι ο ρυθμός του εμβολιασμού στη χώρα μας» τόνισε.

Δίκτυο επαγρύπνησης- επιτήρησης για τα νέα στελέχη του κορονοϊού

Στη χώρα μας εφαρμόζεται – από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού – αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα, με σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

“Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας από όλες και όλους μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν”, τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Επεσήμανε παράλληλα ότι «η χώρα μας – σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) – εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές.

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για ακόμα μία εβδομάδα”

Εξακολουθεί δηλαδή να μην επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό σε Νομό, να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις για τις μετακινήσεις, να απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Συνεχίζεται, επίσης, η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος με εξαίρεση το κυνήγι αγριογούρουνων στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης.

Επιτρέπεται, επίσης, να είναι – πέραν του οδηγού – δύο οι επιβαίνοντες στα ταξί και τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης».

Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ταυτόχρονα ότι «Σημαντικό βήμα αποτελεί το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων σε όλη την επικράτεια την επόμενη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου.

Διαφοροποίηση θα υπάρξει στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, όπου τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Φροντιστήρια, Κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) θα παραμείνουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία».

“Οι διερευνητικές επαφές, δεν είναι διαπραγματεύσεις ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα”

Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα απ’ το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί: αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και υπογράμμισε: «Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική».

Σε ερώτηση για το εάν επίκειται ραντεβού Μητσοτάκη -Ερντογάν σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται είδηση μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. «Να πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές και γιατί όχι να γίνει μια συνάντηση. Δεν πρέπει να αποτελεί είδηση μια τέτοιου τύπου συνάντηση» είπε.

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχολίασε ότι «ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό». Επίσης είπε ότι ο χρόνος που θα έρθουν τα εφαρμοστικά πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι θέμα κοινοβουλευτικού προγραμματισμού. «Οι συνθήκες με τη γειτονική χώρα συνιστούν διεθνή υποχρέωση για την Ελλάδα. Η χώρα μας τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ανεξάρτητα του γεγονότος ότι πως έχουμε δηλώσει διαφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς ως χώρα τιμούμε τις συμφωνίες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων

«Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως είναι ήδη γνωστό ψηφίστηκε στη Βουλή η προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE». Σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας η υπουργός ‘Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας.

Τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παραλαβή των πρώτων 6 αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο».

“Ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη και την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας”

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή με τρία νέα χρηματοδοτικά προγράμματα:

  • Το πρόγραμμα «Νέαρχος» που προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα για λιμενικές υποδομές, καθώς και υποδομές και δίκτυα νερού, ενέργειας και θαλάσσιων μεταφορών μέσω δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Το «πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας», που θα καλύψει, με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τις ανάγκες πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε νησιωτικές Περιφέρειες και δραστηριοποιούνται σε τομείς της θαλάσσιας οικονομίας.
  • Το «Ταμείο Θαλάσσιας- Γαλάζιας Οικονομίας», που έχει ως στόχο την προώθηση – μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων – της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

ο κ. Ταραντίλης ολοκλήρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

«Αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στις 15:15, θα συμμετάσχει σε συζήτηση με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum του Davos.

Στις 16:30, θα συναντηθεί με την Υπουργό ‘Αμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Αύριο Τρίτη, στις 13:00, θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Τέλος, την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος