Δ. Κουτσούμπας: Οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να χαράξουν ένα μέλλον ειρηνικό

Array

Πολιτική συγκέντρωση πραγματοποίησε στην παραλία του Βόλου το ΚΚΕ στο πλαίσιο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ. Μίλησαν ο Γ.Γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και οι Γ.Γ των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ισπανίας, Μεξικού, Τουρκίας. Μίλησε επίσης ο Γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κουτσούμπα:

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Από εδώ, από την εργατούπολη του Βόλου, από την πόλη όπου για 1η φορά τυπώθηκε στα ελληνικά το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” στα 1908, στην εφημερίδα “Εργάτης”, από την πόλη των 3 λαϊκών εξεγέρσεων του βολιώτικου προλεταριάτου, στα 1909, το Φλεβάρη του 1921 και τον Ιούνη του 1936, αλλά και των άλλων, μετέπειτα, μεγάλων αγώνων του λαού μας, στέλνουμε ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα!

Μήνυμα πάλης, αντεπίθεσης και ταυτόχρονα μήνυμα ειρήνης και διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους λαούς. Αυτό το μήνυμα το στέλνουμε μαζί με τους συντρόφους μας από τα Κομμουνιστικά Κόμματα από την Τουρκία, την Ισπανία, το Μεξικό, που βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Τους καλωσορίζουμε σ’ αυτήν την κόκκινη νεολαιίστικη λαοθάλασσα που πλημμύρισε την παραλία του Βόλου.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στις οποίες “φαρδιά πλατιά” έχει βάλει την υπογραφή της η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεπικουρούμενη και από την αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν νέο “λάδι” στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Ανοίγουν τον “ασκό του Αιόλου”, για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους σε βάρος άλλων λαών σε πολλές “γωνιές” του πλανήτη μας. Όπως στην περιοχή του Ειρηνικού, στη μεγάλη “κόντρα” των δυνάμεων του ευρωατλαντισμού, με την ανερχόμενη δύναμη του καπιταλισμού, την Κίνα. Οι λαοί ήδη πληρώνουν ακριβά τις πολιτικές τους. Πότε με το αίμα τους και πότε με την ακρίβεια που “σπάει κόκαλα”…

Πληρώνουν τους νέους πολέμους τους για τις πρώτες ύλες, την Ενέργεια, τον ορυκτό πλούτο, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Το “γαϊτανάκι” του αδυσώπητου ανταγωνισμού των ισχυρών του πλανήτη, των οικονομικών μεγαθηρίων, των αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων καλά κρατεί και κάθε μέρα που περνά “ξερνά” πολεμικές αιματοχυσίες, ανεργία, ακρίβεια και φτωχοποίηση του λαού. Κι από αυτό το βήμα, απόψε στο Βόλο, απαιτούμε να σταματήσει η μετατροπή της χώρας μας σε “σφηκοφωλιά” των αμερικανοΝΑΤΟικών εγκληματικών σχεδιασμών! Να κλείσουν αμέσως οι αμερικανικές βάσεις που βρίσκονται στη θεσσαλική γη, εδώ κοντά στο Στεφανοβίκειο Βόλου, αλλά και στη Λάρισα, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κρήτη, στον Άραξο και αλλού.

Την ώρα που τα “βαλιτσάκια” των πυρηνικών όπλων βολτάρουν στις τηλεοπτικές οθόνες, την ώρα που, τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και οι αντίπαλες καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, “μοστράρουν” το πυρηνικό τους οπλοστάσιο ξανά, δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα και κάθε χώρα να γίνει “πεδίο βολής”. Δεν θα αφήσουμε να γίνουν ολάκερες πόλεις και λαοί “ολοκαύτωμα”, για να μετρήσουν οι καπιταλιστές την ισχύ τους, όπως έγινε στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Τώρα είναι ώρα δράσης για κάθε πατριώτη, για κάθε διεθνιστή, για κάθε συνειδητοποιημένο εργαζόμενο, για κάθε νέο και νέα, που κάνει όνειρα για τη ζωή. Τώρα όλοι να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου! Να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα τμήματα των ελληνικών δυνάμεων, που βρίσκονται εκτός συνόρων, όπως στη Σαουδική Αραβία, στις χώρες των Βαλκανίων και αλλού. Όχι στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, Οι λαοί έχουν τη δύναμη! Η νεολαία μπορεί και πρέπει να είναι μπροστάρης στις ανατροπές των αρνητικών συσχετισμών. Με την ταξική πάλη “γυρίζει ο τροχός της Ιστορίας”! Μας το δείχνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, οι οικοδόμοι, οι λιμενεργάτες, οι γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία, οι εκπρόσωποι εκατοντάδων σωματείων που συμμετείχαν στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, κουβεντιάζοντας και οργανώνοντας τους νέους αγώνες τους. Μας το δείχνει και η πρόσφατη μεγάλη νίκη της “Πανσπουδαστικής”, της ΚΝΕ, στις φοιτητικές εκλογές που αναδείχτηκε πρώτη δύναμη για πρώτη φορά ξανά μετά από 36 χρόνια!

Μέσα από την πάλη, η νεολαία και ο λαός μπορεί να αλλάξει τους αρνητικούς συσχετισμούς, να εμποδίσει χειρότερα μέτρα, να κερδίσει ανάσες ανακούφισης, αλλά και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να στείλει αυτό το άδικο, σάπιο και βάρβαρο σύστημα των πολέμων και της εκμετάλλευσης μια και καλή στη θέση που του πρέπει: Στο “χρονοντούλαπο της Ιστορίας”!

Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη όχι μόνο στη ΝΔ, που με σημαία την πολιτική σταθερότητα συνεχίζει να φορτώνει βάρη στον λαό, μεγαλώνοντας την αστάθεια και την ανασφάλεια στη ζωή του, αλλά και σε εκείνους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διαφημίζουν πως με μια άλλου “χρώματος” αντιλαϊκή κυβέρνηση θα ανθρωπέψει η ζωή μας. Κοροϊδεύουν χοντρά τον λαό όταν του λένε ή όταν υπονοούν ότι δήθεν αυτοί θα μειώσουν τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια. Ότι αυτά δήθεν είναι μόνο πολιτικές του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της ΝΔ και όχι της δικής τους σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης…

Θέλουν να κάνουν τον λαό να ξεχάσει τα δικά τους πεπραγμένα στην κυβέρνηση που αποδείχτηκαν πιο νεοφιλελεύθεροι των νεοφιλελεύθερων! Αν ήθελαν πράγματι να ανακουφίσουν τον λαό από τη φτώχεια, θα είχαν όλοι τους στηρίξει τις προτάσεις του ΚΚΕ:

  1. Για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και μείωσης των τιμών.
  2. Για άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων.
  3. Για κατάργηση των χρηματιστηρίων Ενέργειας και ρύπων.
  4. Για απόσυρση από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία…
  5. Και τόσα άλλα, προτάσεις νόμου και τροπολογίες που έχουμε καταθέσει στη Βουλή.

Το μέλημά τους, όμως, δεν είναι η πραγματική ανακούφιση του λαού, αλλά η προσπάθεια για άλλη μια φορά να υφαρπάξουν την ψήφο του στις εκλογές που κοντοζυγώνουν και που όλα προς το παρόν δείχνουν ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβρη. Για να συνεχιστεί το ίδιο αντεργατικό “τροπάρι”, με “δεξιούς”, “αριστερούς” και “κεντροαριστερούς” ψάλτες, σε αγαστή συνεργασία, με όποιο σενάριο τους προκύψει από αυτά που μαγειρεύουν.

Ας το βάλουν μια και καλή στο μυαλό τους. Το ΚΚΕ “συγχωροχάρτι” στα παλιά και νέα εγκλήματα που σχεδιάζονται σε βάρος του λαού δεν θα δώσει! Θα συνεχίσουμε την πάλη μας για την ενημέρωση και την οργάνωση του λαού, που είναι ο μόνος που μπορεί και να τους στριμώξει σήμερα και να ανοίξει τον δρόμο για να χαράξουμε άλλη “ρότα” για τον τόπο, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Κάθε φορά, που οι κομμουνιστές προβάλλουν την πολιτική πρότασή τους, όταν προειδοποιούν και λένε τα “σύκα – σύκα” και τη “σκάφη – σκάφη”, τα διάφορα αστικά επιτελεία “βγάζουν από το μανίκι” διάφορους “μπαμπούλες”, όπως τον κίνδυνο της Τουρκίας. Όμως, η πραγματικότητα δείχνει πως τώρα, που η εξουσία είναι στα χέρια τα δικά τους, στα χέρια των ληστών καπιταλιστών, δυναμώνει όλο και περισσότερο για τους λαούς ο κίνδυνος του πολέμου.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη με τις αποφάσεις της απογείωσε αυτούς τους κινδύνους με τη σύγκρουση των δύο παγκόσμιων στρατοπέδων που διαμορφώνονται: Του ευρωατλαντικού, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την ΕΕ και του ευρωασιατικού, με επικεφαλής τη Ρωσία και την Κίνα. Πολεμικοί εξοπλισμοί χιλιάδων τρισεκατομμυρίων δολαρίων, επεμβάσεις σε όλη την υδρόγειο, 300.000 ετοιμοπόλεμοι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες για αποστολές και τόσα άλλα μπήκαν ήδη στην ημερήσια διάταξη.

Φίλες και φίλοι,

Από το 1952, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται μαζί μέσα στη “στρούγκα” του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια. Χρόνο με το χρόνο δυναμώνουν οι απειλές για τους λαούς των δύο χωρών. Απειλές που προκύπτουν και μέσα από το ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Απειλές που εκδηλώνονται μέσα από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων για γεωπολιτικά στηρίγματα, για μερίδια αγορών, για τον ενεργειακό πλούτο.

Είναι σήμερα, που είμαστε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και πάνω στις “ράγες” του καπιταλισμού, που οι λαοί και η νεολαία μετατρέπονται σε “κρέας για τα κανόνια”, που οι εργαζόμενοι στις δύο γειτονικές χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, κινδυνεύουν, τόσο από την όξυνση των στρατιωτικών συγκρούσεων και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς όσο και από την καταλήστευση των φυσικών πόρων, την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα μονοπώλια, που “κυοφορεί” η περιβόητη “συνεκμετάλλευση” του Αιγαίου.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος για τους λαούς! Οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να χαράξουν ένα μέλλον ειρηνικό, με συνεργασία και φιλία, με ισότιμες αμοιβαίες σχέσεις, μακριά από ξένους “προστάτες” και “επιδιαιτησίες”, μακριά από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, με σεβασμό των συνόρων, των διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν, χωρίς “θερμά επεισόδια” και πολεμικές αναμετρήσεις!

Αυτόν το δρόμο, της ειρήνης, της κοινής πάλης των λαών ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στον καπιταλισμό και σε όλους εκείνους και εκείνα που “χαντακώνουν” το μέλλον της νεολαίας και των λαών, αυτόν το δρόμο τον βαδίζουμε μαζί οι κομμουνιστές της Ελλάδας με τους κομμουνιστές της Τουρκίας, της Ισπανίας, του Μεξικού, με τους κομμουνιστές και τους λαούς σε όλη την Ευρώπη, σε όλες τις ηπείρους, σε όλο τον κόσμο.

Είναι ο δρόμος του προλεταριακού διεθνισμού, της κοινωνικής ανατροπής και της πραγματικής ανάστασης των λαών! Είναι ο δρόμος της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού! Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος