Κ. Μητσοτάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας οι ξένες επενδύσεις

Ψήφο εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τις επενδύσεις ξένων εταιρειών στη χώρα, εγκαινιάζοντας το νέο data center της Lamda Hellix Digital Realty Company στο Athens Data Center Campus, στο Κορωπί.

Χαιρόμαστε όταν μεγάλες εταιρίες επιλέγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στη συνολική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια η χώρα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας της, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας χαιρετισμό.

Όπως είπε το Athens Data Center ξεκίνησε ουσιαστικά τη λειτουργία του, το  2015 λίγο πριν την επιβολή των capital controls και σήμερα εγκαινιάζεται το τρίτο data center και σύντομα το τέταρτο.

«Πολλά έχουν αλλάξει από τα χρόνια που μεσολάβησαν. Σήμερα η χώρα είναι ανοιχτή στους ξένους επενδυτές, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, που έχει δρομολογήσει το μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να προσελκύει υποδέχεται επενδύσεις υποδομής για την νέα ψηφιακή οικονομία» είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας πως μεγάλες εταιρείες, όπως η Digital Realty δεν δυσκολεύονται πια να έρθουν να εξαγοράσουν ελληνικές εταιρείες.

Θεμελιώδης πυλώνας η ψηφιακή μετάβαση

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ψηφιακή μετάβαση θεμελιώδη πυλώνα της πολιτικής της κυβέρνησης του και γι’ αυτό όπως είπε διοχετεύονται σημαντικότατοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πολλές δράσεις ψηφιακής μετάβασης, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με τις ψηφιακές υποδομές.

Παράλληλα εστίασε στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και σημείωσε: «Μιλάμε για πολλές καλοπληρωμένες δουλειές στο οικοσύστημα της ψηφιακής οικονομίας. Με όλο και περισσότερες τέτοιες επενδύσεις βελτιώνονται και οι προοπτικές απασχόλησης των νέων Ελλήνων, ανοίγονται νέοι δρόμοι επιστροφής για παιδιά τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, και πιστεύω ότι κι εσείς με τον τρόπο σας θα βάλετε το δικό σας λιθαράκι έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να ξανά προσελκύσει αυτό το ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό προσφέροντας πολλές καλοπληρωμένες και με καλές προοπτικές θέσεις εργασίας και στη δική σας την επιχείρηση».

Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Hellix Απόστολο Κάκκο, τον Chief Investment Officer, Digital Realty, Gregory Wright και στελέχη της εταιρείας. Ταυτόχρονα συνομίλησε με τα στελέχη και τους τεχνικούς που βρίσκονταν στο UPS Room, στο Technical Operations Center και στους χώρους λειτουργίας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή θεμελίωσης παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη.

«Ιστορική μέρα για την επιχειρηματική κοινότητα»

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του για τη συνεργασία τους. Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας. Ήδη στη χώρα εφαρμόζονται μερικά από τα πιο καινοτόμα project data center της Ευρώπης. Σήμερα θέτουμε τα θεμέλια για την προώθηση της Ελλάδας ως ένα βασικό επενδυτικό hub της περιοχής. Η Ελλάδα είναι μια σπουδαία χώρα και το μέλλον της διαγράφεται λαμπρό», σημείωσε, μεταξύ άλλων, κατά τον χαιρετισμό του ο CEO της Digital Realty, William Stein.

Ο Chief Investment Officer της Digital Realty, Gregory Wright από την πλευρά του σημείωσε: «Η Αθήνα είναι μια πόλη που πλέον αναδύεται ως ένα hub συνδεσιμότητας. Ένα σταυροδρόμι προς την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ατενίζοντας το μέλλον, από το 2022 και μετά, ανυπομονούμε για τη συνεργασία μας με τη Lamda Hellix και την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να ενισχύσουμε περαιτέρω και τη δέσμευση προς τους πελάτες μας αλλά και τον ελληνικό λαό. Ως μέρος της δέσμευσης μας, σήμερα ανακοινώνω πως η Digital Realty θα προσφέρει 100 εκατομμύρια σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες ανακούφισης από τις συνέπειες των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα το καλοκαίρι».

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix, Απόστολος Κάκκος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Eίμαι χαρούμενος γιατί το Athens 3 δεν θα είναι απλώς ένα καινούργιο data center, είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα, μέρος του μεγαλύτερου κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη και είναι ο τρόπος με τον οποίο επιδρούμε θετικά, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και κάνοντας την Ελλάδα», τόνισε.

Η Lamda Hellix Digital Realty Company είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και προσφέρει υπηρεσίες μέσω κέντρων δεδομένων.

Η εξαγορά της Lamda Hellix, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας τεχνολογίας και πληροφορικής στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές Ελληνικής εταιρείας ανεξαρτήτως κλάδου της οικονομίας. Το Athens 3 εντός του data center campus στο Κορωπί, θα είναι το μεγαλύτερο data center στην χώρα. Θα είναι χωρητικότητας 6.8MW, δηλαδή μεγαλύτερο από τη χωρητικότητα ολων μαζί, των εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα, ενώ θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές. Η επένδυση αυτή είναι άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Ταυτόχρονα καταθέτει τα σχέδια για την έγκριση όρων δόμησης για το Athens 4, εντός του data center campus, το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον data center ίσης χωρητικότητας (6.8MW) με το Athens 3 με το ύψος της επένδυσης να είναι ίδιο με το Athens 3.

Η εταιρεία μελετά το σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data centers, τόσο στην Αττική όσο και στην Βόρεια αλλά και τη Νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς ερευνητικής εταιρείας IDG η προστιθέμενη αξία που παράγεται από κάθε ευρώ επενδύσεων σε multitenant data centers, ξεπερνά τα 8 ευρώ. Κατά συνέπεια, η προστιθέμενη αξία από τις νέες επενδύσεις μόνο στο Athens 3 και Athens 4, θα ξεπεράσουν σημαντικά το 1δις ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος