Βουλή: Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα σε Θεσσαλία και Έβρο – Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

Σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή η -κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού- προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Κ. Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση απαιτεί συναινέσεις και κοινές δράσεις – Οι τρεις προτεραιότητες – Ξεκινά η καταβολή ενοικίου και συγκατοίκησης

Για τα κυβερνητικά μέτρα ανασυγκρότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενημέρωσε τη Βουλή ο πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε πρόκειται για ένα θέμα που προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στον Έβρο και στη Θεσσαλία και υπενθύμισε τα ποσοστά βροχόπτωσης του «Ντάνιελ» σε σχέση με αυτά στον «Ιανό».

Στη Θεσσαλία έχουμε εκταμιεύσει 120 εκ ευρώ σε χρόνο ρεκόρ, είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης. Συνεχάρη τον κρατικό μηχανισμό και τους εθελοντές, αλλά και την άμεση αρωγή στους πληγέντες. Τόνισε ακόμα, ότι απέναντι στη μανία της φύσης, η κυβέρνηση εστιάζει στο τρίπτυχο πρόληψη, διαχείριση υδάτων και επικαιροποίηση του συστήματος ειδοποίησης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς πόρους μέσα από το πλεόνασμα που θα δημιουργήσει η οικονομική ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό διπλασιάζει τα κονδύλια κρατικής αγωγής για άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, προσθέτοντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, θα δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας.

Τέλος προανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά και η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης, με διάρκεια έως και δύο έτη, ανάλογα με τις ζημιές κάθε κατοικίας.

Σ. Φάμελλος: 2.500 ήρωες πυροσβέστες είναι άνεργοι – Η κυβέρνηση υποτιμά το θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ, του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι στην ομιλία του αναφέρθηκε σε όλα και για τίποτα συγκεκριμένο. «Άλλο πράγμα ζητήσατε να συζητήσουμε και άλλο καταθέσατε στην ομιλία σας» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι δεν έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα ενοικίου. «Μιλάτε στους πολίτες που ακόμη ζουν σε κοντέινερ και τους λέτε ότι θα κάνουμε κάτι για τους οικισμούς» είπε επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του.

O επικεφαλής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απουσία κυβερνητικής πολιτικής για την κλιματική μετάβαση που οδηγεί σε ανισότητες και κοινωνικές ρήξεις και όχι και σε κοινωνική συμφωνία για τη μετάβαση. «Εμείς σας λέμε! Ελάτε να πάμε μαζί. Και στην Κάρλα και στην Φαρκαδόνα. Γιατί δεν ακούσαμε σχέδιο επανεκκίνησης και δεσμευόμαστε ότι εμείς θα πάμε εκεί σαν ΣυΡιζΑ για να κάνουμε την κουβέντα» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε τη χώρα αθωράκιστη, ενώ και ότι δεν έχει την επάρκεια να καταθέσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ανακαλέσει το σχέδιο διαχείρισης υδατικών Πόρων για τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει περιλάβει την εκτροπή του Αχελώου σε νέο σχεδιασμό υπό διαβούλευση.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συμφωνία Ισραήλ Χαμάς για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του, δήλωσε ότι είναι κάτι που επιδίωκε η ελληνική διπλωματία και υπογράμμισε ότι  ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνομιλεί με όλα τα μέρη ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. 

Για το θέμα αυτό ο Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι η υποκριτική η στάση του κ Μητσοτάκη που κρύφτηκε και δεν προσυπέγραψε την συμφωνία του ΟΗΕ με την πρωτοβουλία της Γαλλίας.

Ν. Ανδρουλάκης: «Ενδυνάμωση της πρόληψης – Δημιουργία Task Force διασφάλισης υλοποίησης των έργων και εξασφάλισης διαγραμμάτων»

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως οι ευθύνες για την επίλυση προβλημάτων έχουν και κόμμα και χρώμα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στο θέμα της κλιματικής κρίσης επέλεξε την απαξίωση, και πως δεν κάνει μεταρρυθμίσεις αλλά διαρρυθμίσεις και αλλαγές βιτρίνας, ώστε να μην αλλάζει τίποτα και να διατηρεί τις μικροεξουσίες.Πρότεινε δε την ενδυνάμωση της πρόληψης και ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος με δημιουργία μιας ανεξάρτητης Task Force για διασφάλιση υλοποίησης των έργων και εξασφάλισης των διαγραμμάτων. «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, να συναινέσουμε, να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των επιπτώσεων» είπε.

Κουτσούμπας από Βουλή: Πάλι συζητάμε για σχέδια αποκατάστασης – Το μάθημα για εσάς, γίνεται πάθημα για τους άλλους

Το αντιλαϊκό πρόσημο της πολιτικής σας δεν μπορείτε να το κρύψετε, είπε ο γενικος γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής. «Πάλι συζητάμε για σχέδια αποκατάστασης. Τι έχει πάει λάθος;». «Το μάθημα για εσάς γίνεται πάθημα για όλους τους άλλους» είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συνεχίζει στην ίδια πορεία. Σημείωσε πως 2,5 μήνες μετά τις πλημμύρες χιλιάδες οικογένειες παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους. Επίσης ζήτησε την άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου εκφράζοντας στήριξη στις σημερινές κινητοποιήσεις «γιατί είναι δίκαιες, αφού το νομοσχέδιο, βάζει στο στόχαστρο ακόμα μία φορά τους μικρούς».

Κ. Βελόπουλος: Παραδοχή αποτυχίας από τον πρωθυπουργό – θα μάς πει ποιος φταίει εκτός από τον καιρό;

Για ένα κράτος μπάχαλο, ρουσφετολογικό, διεφθαρμένο, μπανανία επί 40 χρόνια, μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Ήρθε ο πρωθυπουργός εδώ και δεν άκουσα να κάνει καμιά αυτοκριτική. Και όταν δεν κάνεις αυτοκριτική, αρχίζει από την λάθος αφετηρία. Ότι δηλαδή όλος ο κόσμος είναι τρελός και εγώ είμαι ο ευφυής είπε και  πρόσθεσε πως «στη Θεσσαλία υπάρχουν συγκεκριμένα εγκλήματα με τις πλημμύρες».

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρόεδρος «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, κατηγόρησε την κυβέρνηση περνάει το μήνυμα του Πόντιου Πιλάτου. «Αυτό έκανε και στη Θεσσαλία» είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος