Κύπρος: Απόλυση εκπαιδευτικού για πίνακες με τον Ιησού ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Την απόλυση εκπαιδευτικού που αποτύπωσε με τον δικό του τρόπο τον Ιησού σε πίνακες ζωγραφικής του ζητά από το υπουργείο Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στην Κύπρο. Ο εικαστικός, καθηγητής τέχνης και Διευθυντής σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Γιώργος Γαβριήλ διώκεται από το υπουργείο Παιδείας καθώς τα έργα του θεωρήθηκαν ασέβεια προς την Εκκλησία.

«Κ. Υπουργέ, πιστεύουμε ταπεινά ότι ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, έθεσε από μόνος του, συνειδητά, τον εαυτό του εκτός Παιδείας. Είναι ανεπίτρεπτο να εξακολουθεί να ασκεί το λειτούργημα του εκπαιδευτικού – παιδαγωγού. Και παρόλο που του δόθηκε η ευκαιρία να μετανοήσει για τα όσα προσβλητικά προέβαλε, εντούτοις όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά ακόμη περισσότερο επέμεινε στις ανόσιες θέσεις του, κατηγορώντας επιπλέον και μέσω των ΜΜΕ την Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της για καταχρήσεις και πολυτελή ζωή. Το θέμα δεν είναι προσωπικό και ούτε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ούτε η αλήθεια της πίστεώς μας, ούτε η Εκκλησία ή ο Προκαθήμενός της μειώνονται από αυτές ή παρόμοιες προσεγγίσεις. Εξάλλου ο Χριστός τόνισε πως «Μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς καὶ διώξωσιν καὶ εἴπωσιν πᾶν πονηρὸν καθ’ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ» (Ματθ. 5,11), αναφέρει στην σχετική του επιστολή ο Μακαριώτατος.

Από την πλευρά του, ο απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών κάλεσε το κοινό και όλους εκείνους που αντιδρούν έντονα κατά του έργου του να βρουν τον τρόπο να αποδεχτούν το δικαίωμα οποιουδήποτε καλλιτέχνη να εκφραστεί ελεύθερα. «Δεν πρέπει ο καλλιτέχνης να σκέφτεται τις αντιδράσεις και να φοβάται να εκφραστεί, διότι μετά δεν θα μπορέσει να προχωρήσει ούτε εκείνος, μα ούτε η κοινωνία», ανέφερε ο κος Γαβριήλ.

«Μεταξύ σοβαρού και αστείου», είπε, «ονόμασα αυτά τα έργα αντισυστημική τέχνη η οποία αντιμάχεται το σημερινό διεφθαρμένο σύστημα». Και πρόσθεσε ότι η τέχνη βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινωνίας και δημιουργεί έργα κατά της κοινωνικής αδικίας και ενθαρρύνουν την αντίδραση των πολιτών κατά των προβλημάτων.

«Όλες οι τέχνες είναι πολιτικοποιημένες. Ο καλλιτέχνης είτε θα ασχοληθεί με την πολιτική είτε όχι. Υπάρχει η τέχνη η οποία ασχολείται με τοπία, την προσωπογραφία κ.λπ. Είναι δηλαδή επιλογή του καλλιτέχνη αν θα ασχοληθεί με τα κοινά και όσα συμβαίνουν γύρω του», υποστήριξε.

Κύπρος: Απόλυση εκπαιδευτικού για πίνακες με τον Ιησού ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

Ανταπόκριση από την Κύπρο: Μανίανα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος