Κορονοϊός: Αύξηση των ομάδων κατά της χρήσης μάσκας στο Facebook

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κατά τον περασμένο Μάρτιο- Απρίλιο, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και στις ΗΠΑ, αρκετοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι η χρήση της μάσκας για την προστασία από τον SARS-CoV-2 ήταν ανώφελη αν όχι επιβλαβής για την υγεία. Παρά τις διαβεβαιώσεις έγκριτων επιστημόνων από όλον τον κόσμο για το αντίθετο (ότι δηλαδή η μάσκα όντως προστατεύει από τον κορονοϊό) και παρά τις ανησυχίες των ειδικών για έξαρση της επιδημίας από το φθινόπωρο και έπειτα, τις τελευταίες 8 εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των διαδικτυακών ομάδων κατά της χρήσης μάσκας εντός του Facebook, του δημοφιλέστερου εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο των  New York Times”, ο αριθμός των ανθρώπων που εντάχθηκαν στις ομάδες του Facebook κατά  της χρήσης  μάσκας αυξήθηκε σε ποσοστό  1,800 %, με τα μέλη τέτοιων διαδικτυακών ομάδων να ξεπερνούν τις 43.000 από τις αρχές Αυγούστου. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από ανάλυση δεδομένων που πραγματοποιήθηκε με το διαδικτυακό εργαλείο Crowdtangle, του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν οι μισές από τις 29 συνολικά ομάδες κατά της χρήσης μάσκας, που εντόπισαν οι συντάκτες των “New York Times”, δημιουργήθηκαν κατά το διάστημα του τελευταίου τριμήνου και έχουν ονόματα όπως «Έξω οι μάσκες από το Μίσιγκαν» και “Συμμαχία για μια Αμερική Χωρίς Μάσκες».

Το περιεχόμενο των αναρτήσεων που δημοσιεύεται στις εν λόγω διαδικτυακές ομάδες είναι συχνά παραπλανητικό ή αποτελεί πηγή παραπληροφόρησης, αν λάβει κανείς υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το πόσο ωφέλιμη είναι η μάσκα για την προστασία από τον κορονοϊό. Οι ειδήσεις με επιστημονικό περιεχόμενο από μη έγκυρες πηγές, καθώς και από «συντηρητικά» μέσα ενημέρωσης που τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας συγκαταλέγονται στις αναρτήσεις που μοιράζονται μεταξύ τους τα μέλη των διαδικτυακών ομάδων, ενάντια στη χρήση μασκών προστασίας από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Nature»,  αν η  νόσος Covid-19 συνεχίσει να εξαπλώνεται με αυτούς του ρυθμούς στον πλανήτη, τον Ιανουάριο του 2021 ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό παγκοσμίως θα φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια. Ωστόσο, αν σε κάθε χώρα του κόσμου εφαρμόζεται η χρήση της προστατευτικής μάσκας όπου αυτό είναι απαραίτητο, ο αριθμός των ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του SARS-CoV-2  μπορεί να μειωθεί στα 1,8 εκατομμύρια. Τα προαναφερθέντα στοιχεία αποτελούν εκτιμήσεις των ειδικών του Ινστιτούτου Μετρήσεων της Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις των χωρών ανά τον κόσμο άρουν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό –μεταξύ αυτών και τη χρήση μάσκας- τότε ο αριθμός των ανθρώπων που θα πεθάνουν από τον SARS-CoV-2 διεθνώς εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 3,3 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2021, από το 1 εκατομμύριο που είναι σήμερα.


Πηγές: New York Times/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος