Κομισιόν: Ομοφωνία στην Ε.Ε. για μη πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, διαμηνύουν πηγές της Κομισιόν.

Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές ανοίγουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια.

Η Gazprombank στη συνέχεια θα μετατρέπει το ξένο νόμισμα σε ρούβλια και θα μεταφέρει τα χρήματα στην Gazprom.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι το άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Για τις Βρυξέλλες η πληρωμή θα ολοκληρώνεται σε ευρώ ή δολάρια.

«Η πληρωμή σε ρούβλια δεν προβλέπεται από το συμβόλαιο, η πληρωμή σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων μας. Στο 97% περίπου των συμβολαίων μας αναφέρεται ρητά ότι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια» δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Μπροστά στο αλαλούμ διατυπώσεων και απέναντι στο ρωσικό εκβιασμό, σύμφωνα με το Ρόιτερς ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Ενώ οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι οι εταιρείες διανομής αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να συμμορφωθούν με το διάταγμα του Πούτιν. Η γερμανική Uniper μάλιστα δηλώνει έτοιμη να πληρώσει με το ρωσικό σύστημα.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαίωσε στο CNN, ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει το σύστημα πληρωμών σε ρούβλια, επικαλούμενος την ενεργειακή εξάρτησή της χώρας του από τη Ρωσία.

«Δεν είναι αστείο. Δεν έχουμε επιλέξει αυτή την κατάσταση (την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία). Αυτή είναι η κατάσταση στην κεντρική Ευρώπη. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας αερίου», ανέφερε ο Πίτερ Σιάρτο.

«Θα είμαι σαφής. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να εκφοβίσει ή να εκβιάσει, για να γλιτώσει από τις κυρώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο, για να αποφύγει τις συνέπειες της επιθετικότητά της», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την επόμενη Δευτέρα.

Επιμέλεια: Βάνα Κουτρουλού

Κομισιόν: Μην ανοίγετε δεύτερους λογαριασμούς

Ανησυχία και σύγχυση επικρατεί στις Bρυξέλλες για το τι θα κάνουν τα κράτη-μέλη όσο πλησιάζουμε στη λήξη των συμβολαίων. Τα περισσότερα συμβόλαια λήγουν περίπου στις 20 Μάιου, κάποιες ημέρες πριν-κάποιες ημέρες μετά και η ΕΕ διαμηνύει : Μην ανοίγετε δεύτερους λογαριασμούς για να πληρώνετε σε ρούβλια. Αυτό είναι παραβίαση των κυρώσεων.

Ο στόχος και η ανησυχία ταυτόχρονα είναι να υπάρξει κοινή γραμμή και όχι διάσπαση της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να δούμε πώς θα κινηθεί στο έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι ωστόσο αναμένεται να συνεδριάσουν και μέσα στο ΣΚ.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων εκτιμάται ότι θα υιοθετηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας με το ενδιαφέρον όλων να επικεντρώνεται στις κυρώσεις που αφορούν στο πετρέλαιο. Δεν αναμένεται ολικό εμπάργκο στο πετρέλαιο σύμφωνα με πηγές.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

25 Μαΐου η σειρά της Ελλάδας

Ήδη από τις 27 Απριλίου διακόπηκε η παροχή αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία που αρνήθηκαν τη συναλλαγή σε ρούβλια.

Στο τέλος Απριλίου είναι η σειρά της Γερμανικής εταιρίας παροχής αερίου Uniper να πληρώσει και όπως δηλώνει, θα ακολουθήσει τις οδηγίες της Gazprom.

Η σειρά της Ελλάδας έρχεται στις 25 Μαΐου για την ΔΕΠΑ.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή κοινή αντιμετώπιση του θέματος […] Αυτή τη στιγμή έχει προταθεί ένας τρόπος πληρωμής από την Gazprom. Εμείς θα πληρώσουμε με ένα τρόπο που να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις και που θα διασφαλίζουν φυσικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 1003, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Οι πληρωμές γίνονται μεν σε ευρώ ωστόσο με βάση τις απαιτήσεις της Ρωσίας στη συνέχεια σε ένα 2ο τραπεζικό λογαριασμό που θα ανοίξουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην Gazprombank θα μετατρέπονται σε ρούβλια. Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν υφίσταται ζήτημα παραβίασης των κυρώσεων εφόσον οι χώρες επιλέξουν να το κάνουν

Το τεχνικό ζήτημα της πληρωμής των οικονομικών υποχρεώσεων προς της Ρωσία θα τεθεί τη Δευτέρα 2 Μαΐου στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας μετά από εισήγηση του Κώστα Σκρέκα επιδιώκοντας μια κοινή ευρωπαϊκή στάση.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος