Κοινή δράση για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους εξετάζει η Κομισιόν

«Ιστορικό ορόσημο για τη διεθνή φορολογία» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το νέο πλαίσιο της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει συγκεντρώσει τη στήριξη 134 – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – χωρών-μελών του Περιεκτικού Πλαισίου BEPS του ΟΟΣΑ και των G20.

Όπως ανέφερε στη συζήτηση που έγινε στο Παρίσι για τη νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος, στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ, είναι η αναγκαία απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης και ψηφιοποιημένης οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η Ελλάδα ενθαρρύνει τη συμφωνία για τα βασικά σημεία μιας διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής δύο πυλώνων και προσβλέπει στην οριστικοποίηση, στις 8 Οκτωβρίου, των εκκρεμών ζητημάτων και του προγράμματος εφαρμογής.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι τα κέρδη των 100 πιο κερδοφόρων παγκοσμίως πολυεθνικών επιχειρήσεων υπολογίζονται μεταξύ 500 και 900 δισ. δολαρίων, επομένως, βάσει του ποσοστού ανακατανομής 25%, αναμένονται για τις χώρες έσοδα τουλάχιστον 125 δισ. δολαρίων ετησίως από τον Πρώτο Πυλώνα. Με βάση τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του Δεύτερου Πυλώνα, εκτιμάται ότι θα προκύψουν επιπλέον κέρδη 125 δισ. δολαρίων ετησίως, με ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%.

Στο φόρουμ συμμετείχε και η Γ.Γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κα Αθηνά Καλύβα.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος