ertnews.gr

Κ. Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Αποφύγαμε την χρεοκοπία, προχωράμε μπροστά

24/09 20:41
Κ. Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Αποφύγαμε την χρεοκοπία, προχωράμε μπροστά

Περάσαμε τον κάβο, προχωράμε μπροστά με αισιοδοξία και σοβαρότητα, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου της ΔΕΗ, αλλά και την έκθεση του ορκωτού λογιστή που δεν έχει καμία αναφορά περί κινδύνου χρεοκοπίας της επιχείρησης.

«Από τις 7 Ιουλίου και μετά εργαστήκαμε συνεχώς για να αποφύγει η ΔΕΗ τη χρεωκοπία. Σήμερα η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε. Η προσπάθεια τώρα συνεχίζεται για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΗ αλλά και την οριστικοποίηση της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές αίρει κάθε αβεβαιότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση για τα αποτελέσματα του 2018 έθετε ερωτηματικό ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. «Αποφεύχθηκε μια πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη με πολύ σοβαρούς κλυδωνισμούς για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο υπουργός.

Η θετική ως προς τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ έκθεση του ορκωτού ελεγκτή αποδίδεται σε σειρά μέτρων που ελήφθησαν για την ενίσχυση των οικονομικών της επιχείρησης στα οποία περιλαμβάνονται η κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής η οποία θα θεσπιστεί με τροπολογία που θα κατατεθεί τις επέμενες ημέρες στη Βουλή, η απόδοση στη ΔΕΗ 200 εκατ. ευρώ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών, η αύξηση των τιμολογίων σε συνδυασμό με τη μείωση του ΦΠΑ, του ΕΤΜΕΑΡ και τη θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα κ.α.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, έχει ήδη ξεκινήσει η κατάρτιση νέου επιχειρησιακού σχεδίου με τις εξής προτεραιότητες:

  • Ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και απογαλακτισμός της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό.
  • Επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ προκειμένου ο Όμιλος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.
  • Εκσυγχρονισμός Εμπορίας με νέα εμπορική πολιτική και προϊόντα, όχι μόνο οριζόντια αλλά στοχευμένα.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός όλου του Ομίλου στην παραγωγή, τα δίκτυα, την εμπορία».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version