ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Παρατεταμένο θρίλερ για τον έλεγχο του Κογκρέσου – Η ικανοποίηση του Μπάιντεν και η οργή του Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί μπορούν να αισθάνονται ανακούφιση, οι απώλειες ήταν περιορισμένες. Ο Μπάιντεν κέρδισε, ο Τραμπ έχασε. Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η στρατηγική του απέδωσε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία.

«Ενώ τα μέσα ενημέρωσης και οι ειδήμονες προέβλεπαν ένα τεράστιο κόκκινο κύμα, αυτό δεν συνέβη. Εγώ ένιωθα πολύ καλά σε όλη αυτή τη διαδικασία. Πίστευα ότι θα τα πάμε καλά», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Παρά την πολύ χαμηλή δημοτικότητα, ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε το Βατερλό. Η Βουλή πάει πιθανότατα στους Ρεπουμπλικανούς, αλλά με μικρή διαφορά και η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας παραμένει σε εξέλιξη. Μάννα εξ ουρανού για τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία η Πενσιλβάνια. Περνάει στα χέρια τους, μετά τη νίκη του αντισυμβατικού Τζον Φέτερμαν.

«Η υπόσχεσή μου σε όλους εσάς είναι ότι ποτέ δε θα σας απογοητεύσω. Σε ευχαριστώ Πενσυλβάνια. Σας ευχαριστώ πολύ», είπε ο Φέτερμαν.

Αψηφώντας τα προγνωστικά αλλά και το πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο, ο Φέτερμαν κατατρόπωσε τον εκλεκτό του Τραμπ και άνθρωπο του Ερντογάν, τον τηλεγιατρό Μεχμέτ Οζ. Σε ένα μήνυμα με ισχυρό συμβολισμό, ο Τζον Φέτερμαν έχει συνταχθεί πλήρως με τα αιτήματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και μάλιστα πριν ένα μήνα ανακοίνωνε ότι θα στηρίξει τον ελληνορθόδοξο αγώνα για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία.

«Υπήρξε ένα κόκκινο κύμα χθες βράδυ, αλλά άρχισε στη Φλόριντα και τελείωσε στη Φλόριντα», ανέφερε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου «Τζορτζ Ουάσιγκτον» Τοντ Μπελτ.

Το κύμα αυτό έχει όνομα, αυτό του Ρεπουμπλικανού Ρον ντε Σάντις που εξελέγη κυβερνήτης σε μία σαρωτική νίκη στη Φλόριντα. Για πολλούς Ρεπουμπλικανούς είναι η εναλλακτική τους για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Ωστόσο ο Τραμπ ήδη τον απείλησε ότι αν βάλει υποψηφιότητα θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις εναντίον του.

Με το άστρο του Ντε Σάντις να λάμπει και πολλούς υποψηφίους που στήριξε να χάνουν, ο Τραμπ, όπως αποκαλύπτει δημοσιογράφος των New York Times ήταν έξαλλος, ούρλιαζε και κατηγόρησε ακόμα και τη σύζυγό του Μελάνια για την επιλογή του Οζ στην Πενσυλβάνια.

Σύμμαχοι του Τραμπ τον καλούν πλέον να καθυστερήσει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις επόμενες προεδρικές.

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Ποιος είναι ο Ρον ντε Σάντις;

Εξαιρετικά δημοφιλής, ευφυής και χαρισματικός, με σημαντικές σπουδές σε Yale και Harvard θεωρείται το πρόσωπο που θα κυριαρχήσει στο κόμμα την επόμενη ημέρα, και για πολλούς αυτή η ημέρα έχει έρθει.

Εξέρχεται από την εκλογική διαδικασία ενισχυμένος από το ρεύμα που επιβεβαιώθηκε στην κάλπη, καθώς επικράτησε με διαφορά 20 μονάδων. Oι μεγάλοι χορηγοί του κόμματος τον στηρίζουν, το κατεστημένο βλέπει στο πρόσωπο του την ιδανική εναλλακτική στο βαρίδι που λέγεται Τραμπ. Μοναδικό πρόβλημα μπροστά του…ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα φτάσει την κόντρα στα άκρα.

O πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος δεν υπέστη ήττα, ούτε αποδοκιμάστηκε από το εκλογικό σώμα παρά το πολύ δύσκολο πολιτικό περιβάλλον των τελευταίων δυο ετών (της πανδημίας, του πολέμου και του πληθωρισμού) άντεξε πολιτικά και έχει μια ακόμη ευκαιρία να κάνει αυτό που υποσχέθηκε την πρώτη ημέρα στον Λευκό Οίκο: να προσπαθήσει να ενώσει την Αμερική.

Ένα πρόσωπο στο οποίο θα πρέπει να έχουμε την προσοχή μας είναι και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν 2024 με ντε Σάντις – Νιούσομ.

Η Ελλάδα βγαίνει ενισχυμένη από αυτές τις εκλογές διότι η ισχυρή ομάδα των βουλευτών μας και οι σύμμαχοι τους εξελέγησαν στο νέο Κογκρέσο. Σε αυτούς προστέθηκαν και άλλοι οι οποίοι γνωρίζουν τα θέματα μας και προτίθενται να τα στηρίξουν.

Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την ήττα του Οζ στην Πενσιλβάνια δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για εμάς έναντι της Τουρκίας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όπου διακυβεύονται πολύ σημαντικά ζητήματα.

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος